- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
3800+
őstag
válasz stigma #12850 üzenetére
Hali! Hálózati meghajtóként már csatlakoztattam, sosem kért jelszót. Amikor engedélyeztem az SMB-nél (csak vendégek-re van állítva a nyilvánosság) akkor megjelent egyből a hálózaton és akkor sem kért jelszót. Tudok benne másolni, törölni, de .exe fájlt futtatni néha igen néha nem. Persze átmásolom a gép vinyójára a dolgokat, csak az nem valami praktikus megoldás...
MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz
-
lovi27
addikt
válasz stigma #12846 üzenetére
Nem az általános blabla érdekelt, hanem a konkrét hatása ennek a megoldásnak, még mielőtt valaki elállítgatja a működő routerét. Nélküle mit ér a szájbarágás...
(#12853) TCr
Nem sűrűn előforduló probléma, de fogadd meg a kapott tanácsot: Structure needs cleaning
Valószínűleg következetlenség van a hozzáférési listában.[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
Nincs tapasztalat, de ha azon a HDD-n nincs túl sok mappa megosztva, én csinálnék egy reset permission-t (plugin) és újra megadnám a mappákra az engedélyeket.
Vagy ha ezt nem akarod esetleg próbáld meg a mappáknál az ACListában törölni az ezres már nem létező felhasználókat, hátha... -
nincsvics
újonc
Sziasztok! Van egy OMV Nas-om, amelyben van egy 1TB-s WD BLU winyó és most usb-n keresztűl csatlakoztattam még egy külső vinyót. Mosztottam a gyökkér mappát és a rajta lévő fájlokat nem érem el Ftp és Smb-n keresztül. Van erre valami meoldás vagy csak a formázás?
-
lovi27
addikt
Írtam, hogy nincs tapasztalat a megoldásra, mert ezzel itt te vagy az első.
Ha nem jön be az ACL menü, telepítsd fel a resetperms plugint és akkor a Megosztott mappák menüben lesz egy új fül, a Reset Permissions (Jogosultságok alaphelyzetbe) nevű. Itt ki tudsz választani egy megosztott mappát és annál visszaállítani alaphelyzetbe a jogosultságokat.
Persze így majd újra ki kell osztani rá az engedélyeket, de így helyre kéne állni a rendnek. -
nincsvics
újonc
-
lovi27
addikt
válasz nincsvics #12864 üzenetére
Akkor ezek szerint NTFS. Abban úgy tudom nem tud jogosultságokat adni a Linux.
De ha egy asztali Linuxra rádugsz egy USB-t NTFS-sel, arról a fájlokat simán olvassa és írja is. Szerintem kéne tudnia, de én soha nem próbáltam NTFS-sel.
Keress rá itt a fórumban az NTFS szóra és hátha találsz valami infót erről.De te most Windows alatt nem látod?
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz lovi27 #12865 üzenetére
"én soha nem próbáltam NTFS-sel" - Most már ezt is megtettem...
Rádugtam egy PC-n használt pendrive-ot. Nem csináltam semmit és megjelent a Lemezek és a Fájlrendszerek menüben is a pendrive. Az utóbbiban felcsatoltam, majd a Megosztott mappák menüben megosztottam róla egy mappát. Azt felvettem az SMB/CIFS / Megosztások közé. És máris látható volt a PC-n annak a mappának a tartalma, amit olvasni és írni is tudtam minden egyéb állítás nélkül. Ennyit kell csinálnod és látnod kéne a tartalmat.
Megnéztem az FTP-t is. Érdekes módon a sambanál nem érdekelte, de az FTP-nél csak azután látszott a mappa tartalma miután a felhasználó jogot kapott a mappához.
[ Szerkesztve ]
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
(Bocs ha volt már hasonló... )
Van még egy - alig-alig - működő OMV4-es rendszerem és most elkezdtem összerakni egy másik OMV5+Deb10 kombót. Az lenne a kérdésem ,hogy a régi gépből a HDD-ket át tudom-e rakni az újba adatvesztés nélkül ? Fogom tudni csatolni az újba ? Nem lesz gond pl. a jogosultságokkal ?
Köszi.''A világon 10 féle ember létezik : az egyik ismeri a kettes számrendszert a másik nem."
-
addikt
Most hogy jött a meleg a HDD-k 40 fok fele kezdtek menni. A régi gépben tudtam 40 fok alatt tartani nyáron is, mert volt ventinek hely, de az új Dell t110 II-ben már nem ilyen egyszerű a helyzet, hány foknál kell aggódnom?
Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
lovi27
addikt
válasz nincsvics #12867 üzenetére
Leírtam részletesen mit csináltam (alig kellett valamit) és működött.
A beépített HDD megosztásai rendben működnek (SMB, FTP)?
És ha nem a gyökér mappát osztod meg, hanem egy konkrét mappát?(#12868) Asztee
A jogosultságnak vannak olyan részei melyek a fájlokban tárolódnak (pl. a tulajdonos) azok megmaradnak. Ha mondjuk eddig Pistike volt a fájlok tulajdonosa és őt megint létrehozod az új rendszerben, akkor ő ezt máris birtokolja.
A rendszer jogosultságokat persze újra ki kell osztani. -
lovi27
addikt
válasz szpeti40 #12871 üzenetére
Persze biztos megoszlanak majd a vélemények, de engem már nagyon zavar ha tartósan 40 fok felett üzemel egy HDD. Ezért például a PC-met is szerver házba építettem, ahol lötyögnek a részegységek, nincs zsúfoltság és szabadon áramolhat a levegő.
Én valahogy vissza varázsolnám a ventilátort vagy lecserélném a házat. -
sztanozs
veterán
válasz lovi27 #12873 üzenetére
Nekem egy raspberry pi 4-es (lego házban) a szerver és két 3TB-os vinyó lengedezik mellette egy USB3-as külső tárolóban.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
stigma
addikt
válasz szpeti40 #12871 üzenetére
Hi, hát szerintem nagy gond nem lesz vele, mert ha belegondolok sok laptop-ot, amibe hdd van huzamosabb ideig szoktak ölben használni, ezáltal van hogy felforrosodnak és 55-60 fokos is lehet(láttam már ilyet amire HDD Sentinelre dugtam)
Ha WD Purple/Black/RED HDD -et használsz akkor meg sem kottyanik neki szerintem.
Ha nagyon aggódsz csak költséges megodldást tudok ajánlani
- Cserélj házat, ha sok HDD-d van akkor valami Fractal Design hasngszigetelt jó lehet (ugye ez alaplap függő)
- olcsóbb megoldás lehet plussz ventilátor beszerelése, de ott max pár fokot nyersz vele szerintem.
- Esetleg még lehet az, ha valami félreeső szobába van, hogy leveszed az oldalát, hogy jobban szellőzön.Én a legköltségesebb megoldást választottam , ITX konfig-ot egy NAS házba tettem, ami sajnos 25k volt ha jól emlékszem: Fractal Node 304.
Ventillátorokat halk Coolink 8as vagy Niseblocker ventillátorra cseréltem, így a 2 HDD-m( WD Purple 6TB ~33 fok, WD Purple 2TB ~31 fok, SSD 29 fok.) egy 23 fokos nappaliban.
Igaz annó mikor kitaláltam az ötletet, akkor 3-4 kisebb 2-3TB-os HDD-kben gondolkodtam de sajnos pénzhiány miatt máshogy alakult.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Egon
nagyúr
Még nincs is meleg, hol van még a 35-40 fok?
45 fokig nem aggódnék, de ha már most 40 fölött van, lesz ez még több is...
Néztem azt a Dell házat, ebben nem szabadna ennyire melegednie a vinyóknak. Nekem egy hagszigetelt asztali házam van, abban nincs ilyen meleg, pedig csak pár venti van benne, és azok is lassan pörögnek.
Mindenképp rakj a vinyók elé vagy mögé egy ventit, ami a ház hátulja felé fúj (nem kell nagy fordulatszám: egy 12 cm-es venti, 1000 rpm körül bőven jó)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
addikt
Én sem értem, hogy hogy ennyi, bent hagytam azt a fekete légterelőt is, akkor valószínüleg az lesz, hogy nyomtatok valami tartót egy 12cm-es ventinek a hdd-k mögé.
Köszi a választ mindenkinek
[ Szerkesztve ]
Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
addikt
Na kókányoltam gyorskötözővel egy 12cm-es ventit a hdd-k mögé
Arra valaki nem tudja a választ, hogy az omv miért írja, hogy
no network interface(s) available
? Pedig elérem neten a gépet és IP-t is kap.A
/etc/network/interfaces
fájlom:# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# eno1 network interface
# auto eno1
allow-hotplug eno1
iface eno1 inet static
address 192.168.1.150
gateway 192.168.1.1
netmask 255.255.255.0
mtu 1500
dns-nameservers 192.168.1.1
dns-search WORKGROUP
iface eno1 inet6 manual
pre-down ip -6 addr flush dev $IFACE
# Include additional interface stanzas.
source-directory interfaces.d
[ Szerkesztve ]
-
Razermazer
őstag
Sziasztok
A kérdésem a következő igen elolvastam az összefoglalót, és utána is néztem a fórumban hogy volt ezzel valakinek hasonló esete.
Igen volt, de nem tiszta hogy mit kéne használnom, a sikeres akció eredményéhez
Szóval adott egy omv egy vinyón 4-es szériás és a vinyón van az adat is, partíciónálva természetesen.
Omv sdb1 16gb helyet adtam neki Adat sdb2 partíciónak maradt a többi na meg persze a swap, 500gigás lemezről van szó, gparted-el intéztem live linux segítségével.Át lehet e migrálni egy ssd-re az omv-t úgy hogy az adat partíció megmaradjon a lemezen? Mivel? gparted megoldja?
Egy 16gigás ssd-re tenném át gondolom kell mellé a swap is szerintem elférnek ha jól gondolom a rendszer durván foglal 8 gigát.Vagy telepítsem úja az egészet? bár mondjuk mókolni jó dolog azzal is tanul az ember.
Várom segítségeteket
[ Szerkesztve ]
Sic Transit Gloria Mundi, "mindjárt lesz itt heresima és ne bassza ki"
-
addikt
válasz Razermazer #12879 üzenetére
Hát az a 16gb SSD szerintem elég necces, nekem 18gb-ot foglal a rendszer belakva.
-
lovi27
addikt
válasz Razermazer #12879 üzenetére
Szia! Gondolj a jövőre is, az OMV 5-re, ami már ugyanolyan jól használható mint az eddigiek és így használata ajánlott. Viszont rendszerhely igénye nagyobb, ezért adjál neki több helyet. Ne sajnáld tőle, meg fogja hálálni.
A GParted particionáló program, például a CloneZilla-val tudod költöztetni, amit támogat az OMV, vagy más klónozó programmal. De ha nem bonyolult a felépített rendszered lehet jobban jársz az újratelepítéssel.
-
3800+
őstag
Sziasztok!
youtube-dl-t használ valaki, Miért kapom azt letöltésnél hogy url access denied? Nem működik a letöltés sajnos.
MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz
-
Razermazer
őstag
válasz lovi27 #12881 üzenetére
Köszönöm a választ rendeltem egy 32 gigásat mlc-t hogy jobban bírja aztán majd átmigrálom rá, kb hétvégén.
Próbáltam az ötöst még nem vagyunk barátok, kicsit bonyolult nekem a docker ami abban van, de van segítség a neten bőven, láttam és már kezdem megszeretni. A 4-es simább egyszerűbb(mint a sötét oldal höhöhö) nekem mint nem annyira járatos a linuxban.Sic Transit Gloria Mundi, "mindjárt lesz itt heresima és ne bassza ki"
-
addikt
A nut pluginnal nem látok valahogy az ups-ről grafikonokat? Vagy valahogy monitorozni?
-
lovi27
addikt
-
lovi27
addikt
válasz Razermazer #12887 üzenetére
Én nem tapasztalok különbséget simaságban a 4-es és az 5-ös között. Sőt, a v5-ben pattogósabbnak tűnik a Transmission, de lehet csalóka, mert nincs rá műszaki ok.
A Docker annyiban hasonlít a pluginokhoz, hogy itt is profi által előre megadott sablont kell kitölteni és megadják a be- és kimeneti pontokat is. 'Csak' követni kell a használati utasítást. Sajnos angolul van jól dokumentálva, ami okozhat problémát.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Remélem sikerült kevés hibával megírni, de a 2-3-4 heteígért írásom sikerült befejeznem és képekkel illusztrálnom a dolgokat.
OMV5+ Portrainer + reserve proxy :Google Drive
Amit az írás tartalmaz:
- Saját domain vétele + cloudflare DDNS konficurálás
- standard 3-4 konténer telepítését írtam le nulláról : pl: Tranmission, qbittorrent, Nextcloud, pihole
- pihole router konfiguráció
- egyéb konténerek netre engedéseHa van egy nasod, éves szinten mint már többször írtam kb 9 dollárért (3k-ért) egy megbízható domaincímed van, amit cloudflare alá csatolva biztonságosabben elérhetsz .
Aldomainek (subdomain) számában nincs limit tudtommal, tehát annyit adsz hozz amit akarsz.Biztos lesz benne hiba, jelezzétek privátban kérlek.
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
Hi, nem változtatja, csak majd a belépés helyett 81-et kell írnod a böngészőbe.
pl.: most az ip-t írod eddig: 192.168.0.10 és bejön az omv
Ha portot változtatsz 80-ről 81-re akkor ezt kell beírni: 192.168.0.10:81ezenkívül más gond nem lehet kivéve akkor ha dockerben olyan konténert használsz ami a 80-as portot fogja...
-
stigma
addikt
válasz code1005 #12895 üzenetére
Hi, ha jól értelmezem akkor a HDD fel van csatolva, mappa létezik, viszont nem éred el?
Mert akkor az alábbia teendőd:
1.hozzáférési jogok \ Megosztott mappák \ Hozzáadás : utonalnál kitallózod
Ha nem akarsz jelszóval bajlódni akkor Mindenki ír/olvasra mész
2. Szolgáltatások : SMB\CIFS => Megosztás és kitallózod mappát majd megadod hogy
- Vendégnek engedélyezett
- Böngészhető
- ACL öröklése
- jogosultságok örökléseEbben az esetben bármilyen eszközről betallózod nem fog kérni jelszót.
-
3800+
őstag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest