Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz adamssss #49171 üzenetére

    Nem csoda, ha állandóan elbeszél mindenki egymás mellett, ha teljesen összemsódnak ezek:
    panel vezérlő (T-CON) <-> képfeldolgozó processzor (mainboard SoC [CPU+GPU])
    mozgáskezelés (nyers/valós/közvetlen visszaadás) <-> mozgás interpoláció (manipuláció)
    Persze valahol valamennyire átlapol, mert a SoC/OS is váltogathat a TCON üzemmódok közt (pl. mikor SDR és HDR, vagy újabban már FRR/VRR módok közt kapcsolgatja a kijelzőpanelt), illetve ha be van kapcsolva az interpoláció, olyankor is egymásra lapol, hogy mit csinál a kijelző a processzor által küldött képkockákkal, stb....

    (#49160) KTTech - Nem tudom, hogy idén már van-e bárkinél low-level BFI, de 2019-ig bezáróan mindenki a SoC-on szórt be szó szerint fekete képkockákat, nem a TCON-al oldották meg. Ezért is volt limitálva 2019-ig 100/120, azóta 200/240Hz-re, amin a panel jár (kivéve persze, mikor VRR módban üzemel, de az is még csak LG-nél volt eddig).
    A Panasonic-nál is csak a csúcsmodell működik másképp 2019 óta, de ott sem biztos, hogy hardware szinten más lenne a T-CON, és nem csak a firmware-ét paraméterezték át.

    Amúgy is, a Panasonic-nak szerintem RGB OLED-hez volt valamije, nem WRGB-hez. Azt azért át kellett volna alakítani, és szerintem nem erőlködtek azon sem, hogy az öregedés kompenzációt license-eljék az LG-től, vagy újrakreálják maguk, ami biztos sok munka (nem csak pénz, de idő is laborban égetni a paneleket és felállítani az empirikus öregedés modellt, tesztelni a kompenzálást, stb).
    Ja, és tippre a Panasonic talán "plazmásan" tervezte volna hajtani az OLED-jeit (csak hogy még egy vak tipp legyen ott, hogy miért nem hiszem, hogy rá akarták szabni a saját prototipusukat az LG-é helyett).

    Az OK, hogy rendelésre gyárt, de ha egyszerűen nem vállaltak 2019 előtt olyan rendelést, hogy T-CON nélkül szállítanak WOLED panelt, akkor szerintem a Panasonic sem volt kivétel.
    Nem látom, hogy hol térült volna meg nekik lcserélni a TCON-t, és miért. Azt sem látom, hogy miben mutatkozna meg. Annak viszont több jele volt, hogy ugyan azt használja mindenki (lásd "macro blocking").

    Hogy idén pontosan mi van a 2020-as Panasnic-al, az már jó kérdés. De 2019-ig minden kívülről látható jel oda mutat, hogy most is ugyan azt a panelvezérlőt használták, mint minden más TV gyártó: amit az LGD rászerelt nekik.

    De ha ettől valaki nyugodtabb, felőlem higgye azt, hogy Pio+Pana Kuro 20G vezérlő van a Panasonic WOLED-ekben. ;] (De közben még a VT60-juké is butább volt, mint a Kuro 9G-é.)

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák