Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz MC Pite #8228 üzenetére

    Sokszor nem csak a fényerő többlet, ami jól jön ugyanazon obi "nagytesójánál" (értem ezt a drágább verzión), hanem a lamellák száma, illetve főleg D-G viszonylatban gyakran (nem mindig, de gyakran) az, hogy lekerekítettek-e vagy sem. Tágon is van a bokeh-nak egy minősége, fókuszsík előtt sem mindegy, milyen, de általában a fókuszsík mögötti bokeh kritikusabban nézendő, sávosodás, fura "idegesség" benne (ahogy a photozone mondja) és hasonlók.

    Nem mindegy, hogy a nagy kenésből f/5.6 körül egy fénygömb fénygömb marad (esetleg oválisabb, de gömb-forma), vagy stopptábla (kis túlzással), szögletes élekkel. Tehát az 1.8-as és 1.4-es obit egyaránt 2.8-4 körül használod, mégis az 1.4-esnek van/lesz szebb bokeh-ja. Nem az 1.4 miatt, hanem a fényerősebb obit pozicionálják a gyártók prémium ligába, elkérhetnek érte több pénzt és beleteszik 7 helyett a 9 lamellát, azokat is persze kerekítve, stb. és a végeredmény jobb. Az, hogy ez mennyire szembeötlő, már más tészta, mivel a bokeh homályos, mérni nehéz a szélét vonalzóval az elkenődött pacáknak, max ilyen fura teszteken lehet nézni, ez most jó-e a szemnek, vagy sem, tetszik-e vagy sem, stb.

    Példa a két 50-es obi:

    50mm f/1.8G - 7 lamella, kerekítettek:

    50mm f/1.4G - 9 lamella, kerekítettek:

    Ha összenézed mondjuk a 2.8-as, de inkább az f/4-es gömb formákat, az 1.8G a kerekített lamellák ellenére - mivel csak 7 van neki - szögletes "gömböket" generál, az 1.4G nem (illetve alig felismerhető). A végső képen ez nyugodtabb, krémesebb bokeh-t ad.

    85-ösökkel ugyanez a helyzet.

    Na nem kell mindjárt kukázni az 1.8 fixeket :D csak bokeh-bu*iknak ez is szempont lehet. :B

Új hozzászólás Aktív témák