- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mezga Aladár
veterán
Feltűnt h., kevesebb a kétoldalas kábelezés.
Jellemzően a drágább fülesek. -
Mauddip
aktív tag
-
bandiie
aktív tag
Takstar Pro 80-hoz honnan tudok szövet párnát rendelni?
Bejön ez a műbőr, de nyáron szerintem nagyon meleg lesz. Vagy a szövet se lenne jobb ebből a szempontból? -
mzso
veterán
válasz szakibá... #36484 üzenetére
Én ilyet néztem. Ez sem rettentően olcsó...
Csak ha Custom IEM-hez mérjük. -
Szmeby
tag
Hali!
Fejlhallgatót vennék itthonra. Circumaural. Zenehallgatásra, filmre, játékra (CS). Ebben a sorrendben.
Szeretnék jó hangszigetelést, így elsősorban a zártakat preferálom. A kényelem is fontos, sőt fontosabb a hangszigetelésnél, a bőr helyett talán jobb lenne valami légáteresztő szivacsos/szövetes megoldás. Legyen masszív.
A mély hangokat szeretem, az erős magasakat kevésbé. Mindenféle zenét hallgatok, komolyzene, rock, trance, etc.
Nem érdekel, hogy van-e rajta mikrofon, úgysem használnám. Nem kell rá led, ha van, azonnal leragasztom. Nem kell, hogy csicsás legyen, falra tudnék mászni a céltalan dizájn elemektől.Egy ASUS M5A97 EVO2 alaplapi integrált hangcsipre kötném, fogalmam sincs, ez mennyire képes jó minőséget előállítani, de most nem tennék extra hangkártyát a gépbe. Sztereo jack csatlakozó a kiindulópont (mivel csak ezt ismerem), de ha az USB csatlakozós saját hangkártyás fejes jobb választás lehet, ezen ne múljon. Egyelőre nem igazán látom az USB előnyét. Persze az ideális megoldás egy mindkettőt tudó fejes, és majd eldöntöm magam, melyiket használom, de ez lényegtelen szempont.
A térhangzás érdekes, de játék közben valóban képes visszaadni azt, hogy valaki jobb-hátul lépked és nem jobb-elöl? Még ha képes is rá, arra a kis játékra nem feltétlenül választanám azt, ha cserébe hozzájuthatnék egy nagyságrendekkel jobban szóló sztereóhoz.A keretösszeg legyen 100e huf, de ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább kéne, hanem a legjobb ár/érték arány a cél. Az ötezer forintos cucc is jó, ha képes jó minőséget produkálni.
Akár az alaplapi csipre kötve, akár a fejes saját, beépített csipjével.Ki milyen fejhallgatót választana?
Köszi a válaszokat.Tervezem, hogy körülnézek majd egy MM-ban, de jó lenne tudni az utazás előtt, mely fejeseket érdemes kipróbálnom.
-
.DLL
veterán
válasz Szmeby #36507 üzenetére
100e Pénzből egy teljes fejhallgatós rendszert kellene összepakolnod, és ez nem is változik a számítógéppel, mondhatni "örök", és nap-mint nap használod így megéri rászánni az időt, és összeillő cuccokból felépíteni a rendszert.
Miből áll ez:
-DAC
-Fejhallgatóerősítő
-Fejhallgató
-összekötő kábelekAz első kettő gyakran egy készülékbe építve megtalálható, de néhány esetben a fejhallgató "lyuk" csak dísznek van, nem szól valami jól. Dac-ból létezik USB-s is. Egyébként nem sok zárt fejhallgatót szerelnek plüss pérnával, egyedül a Beyerdynamic-nél bevett szokás, pl. DT770 Pro. De ott a Shure SRH-840 amire rátehetők a 940 plüss párnái, ugyan így pl. AudioTechnica A500X-re az AD500X párnái ha minden igaz, Takstar Pro-80-re a Hi-2050 párnái, és így tovább. A megváltozott párnával általában a hang is változik, hisz nem arra tervezték.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
zazenke
őstag
az igaz hogy minél nagyobb átmérőjű a hangszóró annál könnyebb szebb mélyeket kicsikarni belőle. vagyis úgy általában véve szebben szólnak. pl a takstarnál 53mm ami elég nagy de pl a SRH-840 shure csak 40 mm est használ ami elég furcsa tekintve hogy az már 100 ezre kategória. de az ennél nagyobb szériái is még csak 40 mm -essel készülnek. én úgy tudtam hogy az 50 mm es a leggyakoribb modell a felső kategóriában
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz zazenke #36509 üzenetére
SRH-840 csak 45-50 rugó... Egyébként a TS671-nek is 50mm-es a hangszórója, mégis egy levegős világos hangú fejes, a Philips SHP-5401-em pedig csak 40mm-es hangszóróal rendelkezik (és szintén eléggé nyitott rendszerűnek tekinthető) mégis olyan komoly mélyeket küld, hogy maga alá... Egyszóval nem csak a méret számít.
(P.H.)
-
Szmeby
tag
A fejhallgatós rendszer jól hangzik (leszámítva a díszként funkcionáló fejhallgató aljzatot), de ha rendszert építek majd, az házimozi lesz, és nem kívánom azt csak a fejhallgatóra vagy a pc-re korlátozni. Jelenleg tényleg "csak" egy fejhallgatóra van szükségem a pc-hez, és van rá elég pénz, hogy ne kelljen túl sok kompromisszumot kötni.
Köszönöm a javaslatokat, utánanézek mindegyiknek. -
törölt tag
válasz zazenke #36511 üzenetére
Ez nem úgy néz ki, hogy minél drágább, annál nagyobb driver kell bele, és még csak nem is úgy, hogy minél drágább annál több mély lesz benne. Hallgass meg egy olyan Takstart, meg utána a 840-et, és rájössz, hogy azért elég nagy különbség van a Shure javára. Fejhallgatóknál rengeteg dolgon múlik a hang, a driver hangolásán, a környezetén (tokozás, csillapítások, légmozgás, stb). Ez nem olyan, mint egy CPU, hogy az egyikben 80 millió tranzisztor van, akkor az biztos gyengébb, mint amiben 100 millió van.
Szmeby: Ennek a témának pedig érdemes utánajáni. Ha most vennél 100-ért egy fejest, és rákötnéd az alaplapi hangkártyára, az valószínűleg alig szólna jobban egy 15-20 ezresnél. Sőt, lehet, hogy bizonyos szempontokból még rosszabbul is szólna nála, mert egyrészt megmutatja részletesen a forrás hibáit, másrészt meg nem is tudja elég jól kihajtani a forrásod. Sokkal értelmesebb dolog ennyi pénzből rendszert építeni, ahogy .DLL is írja. Mondjuk ha már egy olyat csinálsz, hogy veszel egy Musilandot, meg hozzá 50 körül egy fejest, sokkal előrébb vagy, de ez csak egy példa, ami elsőre eszembe jutott. Ha van időd, akkor nyugodtan gyere a februári fejhallgatós találkozóra, ott ki tudsz pár cuccot próbálni, és eldöntheted, hogy melyik tetszik.
Ha csak olyat szeretnél, hogy bemész a boltba, leakasztasz egy fejst és csókolom, akkor meg ne költs rá ennyit, nem lesz benne annyi örömöd, mint amennyit kivesz a szebedből. -
.DLL
veterán
válasz Szmeby #36512 üzenetére
Egy jó DAC hangfalas rendszernél is használható, általában sokkal jobban szólnak, mint a házimozi erősítők beépített DAC-jai (tisztelet a kivételnek ) így amikor nem kell az 5.1, hanem csak zene szól, az mehet a jobb minőségű dedikált DAC által. Alaplapi hangkártyára én sem vennék 50 ezres fejest...
(P.H.)
-
Roxkex
senior tag
-
magyargyerek
tag
válasz Roxkex #36515 üzenetére
Én utcainak tervezem hogy veszek egy HD2000-et. Bár tudom a Pro 80 után nyilván visszalépést jelent hangminőségben. [Takstar ml 520] volna az isten király utcára és hordozni csak m.o.-on ezt nem forgalmazzák sehol.
-
contaxg
veterán
válasz magyargyerek #36516 üzenetére
Nem minden arany ami Takstar.
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
Roxkex
senior tag
válasz magyargyerek #36516 üzenetére
Én utcaira inkább a hallójáratos fülhallgatókat szeretem (nem rég vettem egy Xiaomi Piston 2-t) - Szóval én ezt inkább bentre , laptophoz játékra, filmre ... stb-re fogom használgatni - És teljesen jó
Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg van egy kb 10 eves (lehet nincs annyi) Sony mdr-xd100 fejhallgatom.
Szeretnek venni helyette egy masikat, amit zenehallgatasra, filmnezesre, jatekra es tanulasra hasznalnek.
Egy Asus p8-z68-v lap integralt hangkartyaja lenne a meghajtoja.
Az elvarasaim:
- legyen zart a fules, es jol hangszigetelt, tehat ne halljam a gyerek sikitozasat, es ok se halljak a zenet amit hallgatok.
- legyen legalabb 3 meter a kabele, lehetoleg ne az azonnal megtoros fajta.
- jack, ne USB
- Legyen jo a hangdinamikaja, szoval ha olyanokkal gamelek, amiken az environmental zene/hangok fontosak (Pl Stalker sorozat), akkor legyen elvezheto, legyen atmoszferaja.
- 10e alat legyen az ara.
- legyen a fulet korulolelo a parnaja es kenyelmes viselni.A mostani fulesemmet azert cserelnem, mert mar kezd szetfoszlani a mubor parnaja es mindenhol fekete darabok tarkitjak hasznalat utan a fulemet/nyakamat.
Na meg szeretnek egy lyant ami jol hangszigetel, mert ez nem az.Mit tudtok ajanlani, ami nem ordenale narancssarga es eldeformalt forma?
Nem kell HIFI minosegu hangzas, de legyen jo hangja.Koszi
-
Dorien
veterán
válasz Szmeby #36512 üzenetére
Ha csak fejhallgatóra van szükséged, akkor Takstar HD2000, ami 7k. Ez elvan alaplapiról is.
Ha legalább 20k a kereted, akkor már ajánlott a dedikált hangkártya vagy DAC/AMP is a fejes mellé.
100k-s keretnél meg egyszerűen kötelező legalább a felét forrásra költeni, mert saját magaddal cseszel ki, de nagyon. Kb. mintha vennél egy 5 vagy 6 sebességes autót autópályás használatra és nem tudnál 3. fokozat fölé kapcsolni...Wherever you go - go with all your heart.
-
törölt tag
Hú, egész finom ez a Fostex T40rp Még bejáratós, meg nincs is hozzá normális erősítőm, de meglepően szerethető hordozhatóról is.
-
okezsoke
tag
Mivel annyira úgysem pörög a topik, csak beszúrom az infót, hogy holnap összehasonlító tesztet végzek EQMontoya topiktárs eladó Audio Technica ATH-ES700 -asa és a Sennheiser Amperior között.
Ez alapján kitalálom melyik legyen a nyerő. Remélem már mindenki nagyon izgul.
-
Golota
aktív tag
Sziasztok! Ezt megosztom veletek.
A múltkoriban lehetőségem nyílt egy Grado SR60e kipróbálására. Forrásként az S3-as telóm szolgált, boeffla kernellel tuningolva.
Tesztelve 320-as mp3/flac. Ezeket a számokat hallgattam meg:
Exodus - Shroud of Urine
Inquisition - Darkness Flows
1349 - SlavesMost már tudom, hogy kell egy metal fejesnek szólnia. A gitárok szakítanak, a lábgépek majd lelökik a fejedről a fülest! Tisztára koncertélmény, nagyon a hatása alá kerültem.
Sokszor szóba kerülnek olyan igények, hogy a mélye legyen erős egy fülesnek. Nos, nekem ez az erős mélyben az etalon. Szó szerint ütnek a lábgépek és a gyomrodban érzed a basszusgitárt. Nehéz így elmondani, de ez nem az a fajta mindent megfojtó, "dárembészre dudorgós", tücc-tücc kásás mély, hanem az a fajta precíz, gyors kegyetlenség, ami a metálban a dögös hangzáshoz kell. A magas és a közép meg adja azt a fémes, "pofánvágós" feelinget, ami szintén a műfaj sajátja.
Az eladó mutatott még egy drágább Yamahát, mint anternatívát, de a fasorban sem volt ehhez képest.
Nyilván minden műfajban más szempontok érvényesülnek, de nehezen tudom elképzelni, hogy ezt a Gradot bármi megszorítaná 100 ezer HUF alatt. Mit tudhatnak a nagyobb Gradok....?
Most már értem, miért ilyen lelekesek páran a márkával kapcsolatban. Korábban olvastam, hogy ezeknek a Gradoknak nincs mélye... Hát ennek volt! Mondjuk ez már az új, E-széria.
Aki szereti a fent említett műfajt, annak nagyon ajánlom, hogy próbálja ki, mert minden más csak pótszer.
KELL!!!
-
fattyu
veterán
válasz Golota #36526 üzenetére
Nyilván minden műfajban más szempontok érvényesülnek, de nehezen tudom elképzelni, hogy ezt a Gradot bármi megszorítaná 100 ezer HUF alatt. Mit tudhatnak a nagyobb Gradok....?
felsorolnád mi mindent hallottál hogy ilyen kemény kijelentéseket teszel? egy 79 dolláros fejesről...
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Golota
aktív tag
válasz fattyu #36527 üzenetére
Nyilván a lelkesedésem egyértelmű a post alapján, tehát ezt most ne egy mindent átfogó, tudományos alapokon nyugvó, objektív tesztnek vedd.
Ezzel együtt, kipróbáltam pár fejest, többek között:
Sennhesier HD 25-II, Sennheiser Momentum, Beyer 770 DT, Yamaha pro440, illetve egy komolyabb Denont, Takstar HI2050, meg Takstar pro80 (ilyenem van).
Tudsz az általam felsorolt zenékre olyat, ami szerinted veri a Gradot? Nem kekeckedésből kérdezem, szívesen meghallgatom. Tapasztalatom szerint a sokak által nagyra tartott, tesztekben is jól szereplő, nagynevű gyártók fülesei sem tudják igazán visszaadni ezt a műfajt.
Érdekes dolog az a "sűrűbb metal" téma, mert ugye nem egy "audiofil" műfaj, de annyira összetett, hogy baromi nehéz visszaadni. Ezt egyébként autohifiben már tapasztaltam: a tutinak mondott, méregdárga mélyládák konkrétan összefosták magukat egy-egy gyorsabb metal számra és azt mondták: búúúú, a lábgépek meg elsüllyedtek egy mocsárban.
Nem tudom, milyen műfajt hallgatsz, de ez nem az a mosolygós, pacsizós metal, így nem biztos, hogy ugyanaz a koordináta rendszer érvényesül, mint más zenéák esetében.
-
.DLL
veterán
válasz Golota #36526 üzenetére
Ez kb. ugyan azt tudja mint a Philips SHP-5401-em, de még az SR80-as is közel van (annak azért pontosabb a hangja), csak ezeknek kiemeltebb a magas tartománya. Tény, hogy elég karakteres hangja van, metálra tényleg zúz. (Fejhallgatoplaza volt, ha nem tévedek?)
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Hunex
újonc
Sziasztok!
Zenehallgatáshoz keresnék egy kényelmes és jól kinéző fejhallgatót 20.000Ft körüli értékben. Telefonról használnám és főleg rockot, dubstep-et hallgatnék, utazás közben(buszon, vonaton), de akár utcán is.
Eddig ezeket nézegettem:
Sennheiser HD429
Sennheiser HD439
Pioneer SE-MJ751 -
Bicskás
senior tag
válasz Golota #36528 üzenetére
Melyik az audiofil műfaj ?
Szerintem egyébként ez a megközelítés nem megfelelő, mindenkinek tiszteletben kell tartani a zenei ízlését ( Én is mindíg így teszek... ) kivéve amikor nem, rám úgy néz a buszon a miszter böszmén és az olcsó macsón nevelkedett generáció ( nálam ~10 évvel fiatalabbak ) mint aki nem erről a bolygóról származik, nekem meg ettől valamint a mulatós meg a cigányzenétől fordul föl a gyomrom, kivéve a ZENÉSZ cigányokat, akik hangszerekkel komolyzenét játszanak, na őket imádom hallgatni.
Egyébként botrány a televízióban játszott zenék minősége például, egy laptop vagy egy szinti meg egy mesterségesen feltupírozott hang meg az ősszelopkodotz szövegek és ritmusok, elszomorító.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Golota #36528 üzenetére
igazabol ez itt a mastertol is fugg. death metalnal jellemzoen a master nem szokott a helyzet magaslatan allni (ld pl az ulver fele nattens madrigalt mint az "erdoben felvett" tru kvlt), ott akar elony is lehet, ha a basszus gyors es alapvetoen rarakja a fules a basszusra az az extra kerekseget, ami eltunt a master soran. pl az ulver wolf & fearje egy szep pelda, az akusztikus resz (1:01tol) gyonyoru a DT990emen, viszont a tobbi reszrol mintha lefiltereztek volna a melyt. az AKG K530ltdvel is ugyanez volt a helyzet.
es ilyenkor egy kevesbe reszletgazdag, viszont a basszust jotekonyan megerosito fules segitseg tud lenni. egyebkent kb ugyanez a helyzet a 90es evekbeli techno/dnb szamok joreszevel is (foleg schranz / amen vonalon, bar schranznal egy ido utan a koszos-kopott bakelit hangzas a stilus vedjegye lett kb).
a tempo egy teljesen mas dolog. en jellemzoen hallgatok mindenfele zeneket (jellemzoen elektronikus, de kb a poptol a breakcoreig es a death metalig hangulatfuggoen mindenevo vagyok). alapvetoen ha tempot / hangvisszaadast akarok tesztelni, akkor venetian snares - szamar madar cimu darabja szokott lenni ami eleg jol lefed mindent, 180+bpmes breakcoretol, vonosokig, eleg sok valtassal. ha csak tempo es pozicionalas 180bpm folott, akkor a winnipeget szoktam hasznalni, de alapvetoen az emberek joresze nem hinnem, hogy ezt hallgathato zenenek nevezne. vagy akarcsak zenenek.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Golota
aktív tag
válasz Bicskás #36534 üzenetére
Ezt az "audiofil" dolgot úgy értettem, hogy a metal együttesek lemezei általában nem igazán jól kevertek, legalábbis a korai thrash, death vonalra nem jellemző, a blackre meg pláne nem: ahogy szokták mondani, a trve black zenekar egy tagból áll és az is az első próba előtt feloszlik... Ezekre gyakran mondják, hogy nem is érdemes nagyon "finom műszerrel" hallgatni, mert kiad minden hibát. Ehhez képest vannak szinte high-tech felvételek. Az más kérdés, hogy ezek számomra nem élvezhető zenék, tök mindegy, hogy milyen űrtechnikával van felvéve, meg hogy lehet hallani, mikor valaki fogást vált a hárfán.
Kicsit más műfaj, de én gyakran a Pantera - New Level című számmal szoktam zenei cuccot tesztelni, meg a Behemoth -Demigodjával. Előbbi ugyan egy közepes tempójú szám, ami nem kellene, hogy nagyon gyilkolja a hangszórókat, de mégis annyira agresszív, delejes benne a gitár, hogy egyszerűen kinyírja a cuccot. Ezek elvileg -a műfajon belül- jól kevert számok.
Egyébként egyetértek veled: (sajnos) én is kinőttem már abból, hogy bárkit, bármilyen zenére meg akarjak téríteni és meghallgatok sok mindent, de azért a metal vonaltól nem nagyon tudok elszakadni.
-
Golota
aktív tag
válasz proci985 #36535 üzenetére
Nekem a death vonalról csak a korai floridai bandák (elsősorban maga a zseniális Death és az Obituary) meg a Possessed jön be, Európából meg a Carcass. Ezek nagyon. A "modern", a malac-énekkel súlyosbított, gindcore-be hajló death annyira nem adja.
Black vonalról meg Inquisition, 1349, Beherit, Taake, stb. Annyira nem fenyeget, hogy az akusztikus részek "kilógnak" a fejesból, bár a Taake Myr című száma elég sok bigott fanatikusnak okozhatott szívrohamot.
-
Szmeby
tag
válasz #16820480 #36513 üzenetére
Srácok! Valamit nem értek.
Rákerestem erre a Musiland-re, egy cikkben azt írják róla: "A digitális jel analóggá alakítását egy Burr-Brown PCM1793 chip végzi, és képes a 24bit 192KHz-es zenéket lejátszani."
Úgy érzem, ez pozitívum.Az alaplapom leírásában ez áll:
"Realtek ALC892 8 csatornás nagyfelbontású hangkodek [...] 192 KHz-es/24 bit abszolút hangmagasságú True BD, veszteség nélküli hang [...]"Más a csip gyártója, típusa, elismerem. De ha a számok alapján mindkettő hasonló képességű, nem értem, miért szólna rosszabbul egy 50e forintos fejes az alaplapon lógva a DAC-hoz képest.
Esetleg van más karakterisztikája is ezeknek az eszközöknek, amit a marketingesek ügyesen elhallgatnak? Mik azok, és hogyan lehet kideríteni?Az, hogy "nem tudja kihajtani a forrást" azt jelenti, hogy az alaplapi jack csatlakozóra kevesebb áram kerül, mint amit egy DAC pl. az USB portról felvenni és továbbítani képes? Ez könnyen orvosolható a hangerő felhúzásával, és/vagy alacsonyabb ellenállású fejes beszerzésével, nem?
Pl.: a korábban ajánlott 44 Ohmos SRH840 nem tűnik olyan hú de nagy ellenállásnak (a 250 Ohmos DT770Pro-hoz képest legalábbis). Ha egy mobil képes meghajtani, nem tudom elhinni, hogy pont egy PC fogna ki rajta.Megjegyzem, nem tartom magamat vájtfülűnek, talán fel se tűnnének a forrás hibái. Persze az is igaz, hogy nem értek hozzá, sose volt olyan fejhallgatóm, amit kizárólag a jó minőségért vettem volna, nincs összehasonlítási alapom. Még nagyon az elején vagyok ennek a fejhallgató-beszerzési körútnak. Ezért is kezdtem el itt olvasgatni, hátha ragad rám valami a tapasztaltaktól.
Szóval nem értem, mivel lennék előrébb egy DAC megvételével. Főleg annak a fényében, hogy .DLL említette, néha a DAC-on a fejhallgató kimenet csak dísz. Nekem most a fejhallgató az elsődleges szempont, így egy talán-jól-működő-DAC megvétele számomra eléggé lutri. Attól, hogy van rá pénzem, még nem szórnám el feleslegesen.
-
.DLL
veterán
válasz Szmeby #36540 üzenetére
Manapsáb már mindenre tesznek mindent "hogy legyen".
Egy DAC mint digital-analog converter azért felelős, hogy a digitális adatot minél jobb minőségben alakítsa analóg jellé. Tehát egy puszta DAC, különálló egység, nem is lehet rá fejhallgatót dugni. Össze kell kötni egy önálló fejhallgató erősítővel, ami azért felelős, hogy a fejhallgatót minél pontosabban, kontrolláltabban, és kellő erőtartalékkal meghajtsa (lehetőleg hangban hozzá passzoló módon).
Gyakran tesznek a DAC-okba is kisebb-nagyobb fejhallgató erősítőt, hogy ha nincs más eszköz a környéken, legalább ki lehessen próbálni. Némelyik jó minőségű, némelyik csak szükségmegoldás. Így értettem.A 24/192 pedig csak azt jelzi, hogy milyen adatformátumot képes fogadni, a feldolgozás minőségére ennyiből nem lehet következtetni. De még az adatlapok táblázataiban megbújó egyéb értékek sem zenélnek. Csak a tapasztalatra lehet hagyatkozni.
(P.H.)
-
törölt tag
"De ha a számok alapján mindkettő hasonló képességű, nem értem, miért szólna rosszabbul egy 50e forintos fejes az alaplapon lógva a DAC-hoz képest. Esetleg van más karakterisztikája is ezeknek az eszközöknek, amit a marketingesek ügyesen elhallgatnak? Mik azok, és hogyan lehet kideríteni?"
A számok alapján sem hasonló képességűek. Egy számban hasonlóak, más számokban pedig nem. Ez annyit tesz, mintha egy autóra azt mondanád, hogy ez egy négykerekű autó - ebből sejthető, hogy személyautó, valószínűsíthető hogy nem teherautó és biztosra vehető hogy nem velorex vagy nem motorkerékpár vagy nem riksakuli..., de személyautó is van rengeteg-féle, számtalan különböző paraméter alapján. A bitmélység/mintavételi frekvencia egy nagyon fontos paraméter - a sok közül.
Hogy az erősítő mennyire tudja "kihajtani" a hangsugárzót (jelesül fejhallgatót), az megintcsak egy sokrétű dolog, az alapja valóban az, hogy mennyi "áramot" (értsd teljesítményt) ad, mekkorák a tápegység tartalékai, de alapvetően számít az is, hogy milyen hangkarakter mentén adja az áramot, - és egyebek. Hogy mennyire nehéz hajtani egy hangsugárzót (jelesül fejhallgatót), az megintcsak többféle paramétertől függ, ennek csak az egyik fontos jelzőszáma az impedancia. Még fontosabb jelzőszám ezzel összefüggésben az érzékenységi adat, és vannak még fontos paraméterek. Egyúttal jó tudni, hogy a gyári specifikációban megadott, a dobozra írt mérési adatok csak névleges, átlagolt, meridiánolt... adatok, illetve adott paraméterek esetében jellemzően hazugak.
"Szóval nem értem, mivel lennék előrébb egy DAC megvételével." Nem értem miért nem érted. Az a cél, hogy jobban, szebben, pontosabban szóljon a zene.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
A digit jelrögzítés és -visszaadás azt feltételezi, hogy az órajel azonos időközönként érkezik az eszközhöz (pl. 192kHz-en). A 24 bit meg azt, hogy egy-egy órajelnél ennyire pontosan írják le a feszültséget. Vagyis az idő-feszültség függvény hasonló egy kép X és Y felbontásához. Na most az órajel nem egyenközű, van ún. fáziszaja, ez a jitter. Ilyet nem csak az órajel vihet a rendszerbe, hanem a tápfesz. zaja is, illetve az egyes részek tápáramfelvételingadozásai hatnak a többi részre is a tápfesz-ingásokon keresztül, ha nincs megfelelően elszűrve egymástól minden tápláb. Márpedig nincs, mert ahhoz nem csak alkatrész és hely kel, hanem érteni kell a lényegét is, és az nem digitális technika, hanem analóg.
Meg jöhet jitter a NYÁK-huzalozásból is, ha több áram keveredik egy vékony vezetőn, akkor az általuk ejtett feszültséget (Ohm-törvény: U=I*R) mindegyik érzi, így egymásrahatnak.
A jitter pedig hallható: mossa a hátteret, elvesznek a részletek. Mintha egy párás ablakon néznél át. A zene szövetéből egy massza lesz, amiből kiemelkedik pár karakteres hangszer.A fejhallagató meg induktív terhelés, nem akkor veszi fel a max. áramot, amikor maximális a feszültség, hanem késve, és ez a késés frekvenciafüggő is. Szóval "birkózni" kell vele, melyikkel mennyire, és ehhez kell az erő- (áram-) és fázistartalék az erősítő részéről. Az erősítő is torzít amúgy ettől függetlenül is, ugyanis nemlineáris, és ami nemlineáris, az torzít. Meg hőtorzít, meg a huzalozások és a tápingásokon keresztül is, stb.
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz bkercso #36543 üzenetére
Van aztán még sok minden nyalánkság a témában, a teljesség igénye nélkül, csak hogy valami fogalmad legyen, ha már érdekel a kérdés. Az alaplap egy erősen EMI-szennyezett környezetben van, mivel a környező áramkörök nagyfrekvencián rángatva veszik fel az áramot, meg a tápegységek, lokális feszültségstabilizátorok is kapcsolóüzeműek. Ezt az elektromágneses zajt felveszik a huzalozások, chipek és kondenzátorok, és ez "beleintermodulál" az analóg jelbe, vagyis beletorzít a sokkal alacsonyabb hangfrekvenciás jelbe.
Sajnos gyakori hiba még, hogy a hangkártya analóg részeinek földelését közös NYÁK-vezetékeken húzzák a digit jel földjével, és a már említett hibefeszültség-kereszthatás útján némely alalplapnál az egérkattintás, ablakbezárás, görgetés pattogást okoz, ami jól hallható. Másoknál nem hallható tisztán, de attól még torzítást okozhat, ha van ilyen jelenség. Ha ez a hibefesz. egy nagy erősítésű fokozat bemeneti földpontjára mérődik rá, akkor ez is elszenvedi az erősítést!
Továbbá, mivel legtöbbször mindent egy chipre tesznek, a fejeserősítő hője ráhat a DAC-ra és a feszültségerősítőre is, hőtorzítást okozva. Ezért már egy alap fejeserősítő is szokott hozni a minőségen a legtöbb esetben, még egy CMOY is.Megemlítem azért, hogy vannak egész korrekt alaplapi megoldások is, mert tényleg vannak, és nem is annyira ritkák újabban.
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
törölt tag
válasz Golota #36539 üzenetére
Jellemzően sajnos a metál zenék nagyon nagy része pocsékul van masterelve, nem csak a deth. Minél jobb rendszeren próbálod hallgatni, annál szembetűnőbbek a hibák, és annál kevésbé élvezhető a zene sajnos. Sokáig próbálkoztam viszonylag olyan rendszer öszehozásában, amin minél tökéletesebben szólnak az olyan zenék is, mint Amorphis, Before the Dawn, akármi, de amióta fejlettebb cuccokról hallgatok zenét, egyre inkább pártolok át az akusztikus, jazz, blues, klasszikus rock és még néha szimfónikus zenékre, mert egyszerűen annyival szebben vannak keverve.
Szmeby: Többen is nagyon szépen kifejtve leírták a dolgot előttem, csak egy-két dolgot tennék hozzá.
Ha úgy gondolod, hoyg nem vagy annyira audiofül, hogy kihalld a forrásod hibáit, akkor miért gondolod, hogy kihallanád egy drágább fejes előnyeit?
Az SRH840-et meghajtja egy mobil is, persze, csak az egész dinamikának annyi, lapos és unalmas lesz a hangzása, fátyolos a hangja, elmosódnak részletek, és így tovább. Ha normális forrásba dugod azt a fejest, olyan mintha nem is ugyanazt hallgatnád.
De egyébként ezt te is könnyedén kipróbálhatod, van rengeteg hely, ahol meg lehet hallgatni normális fejeseket normális forrásokról.jippa: Jössz esetleg meghallgatni?
más: Lehet, hogy lesz egy eladó K545 egyébként... Bár még ki kell találjam, hogy milyen láncot rakjak a T40rp alá, mert van hova javítani azért a mostanin.
[ Szerkesztve ]
-
Dava
tag
Sziasztok
Na miután jól kikérdeztem mindenkit jó, olcsó portable on-ear fejhallgató után kutatva, úgy döntöttem hogy inkább gyűjtök még kicsit és majd veszek egy megfelelőt később.
Addigis kipofozom a K81DJ-met, ami kb. 7-8 éves. Azért féltem ezt utcára használni, mert nagyon kizár minden külső hangot (ami Dj-zéshez nagyon jó volt akkoriban).
Sennheiser HD 25 párna állítólag passzol rá. Mivel ez velúr, nem bőr, gondolom kicsit csökkentené a zajkizárást, igaz? Mindenképpen kell rá venni, mert az eredeti konkrétan lerohadt
Ez a párna nem valami olcsó, 13 font + szállítás... úgyhogy megint tanácsot kérnék, érdemes ezt megvenni zajkizárás-csökkentés érdekében (meg persze kényelemért, mert elég szoros ez a fejes)? Vagy a párna annyira nem befolyásolja ezt?
-
ProdyG
őstag
Sziasztok, rég jártam erre, amikoris tanácsotokra vettem egy AKG Q701-et. Teljesen meg vagyok elégedve vele, viszont mivel munkahelyen használom kizárólag, nyitottsága nem éppen előnyös. Plusz mélyhangok terén se valami jó (minden másban viszont tökéletes számomra).
Szóval kacsintgatok zártak felé, ezt a 2-t néztem ki hirtelen:
- Denon AH-D2000
- Audio Technica ATH-A900XMilyen viszonyban áll az említett 3 fejes egymással? szívesen fogadom a tanácsokat
(cuccok: bkercso-féle erősítő + benne valamilyen kis DAC, kiskínai talán)
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutató Beyerdynamic DT880 Bass Mod
- Hír Eszement zajszűrő koncepció a Panasonictól
- Hír Üvegborítású high-end fejhallgató a Sennheisertől
- Hír Hamarosan érkezik a kézzel készített high-end fejhallgató Japánból
- Hír Abszolút prémium high end fejhallgatót villantott a Grado
- Blogbejegyzés Gyémántokkal "kipitykézett" Focal fejhallgató 30 millióért
- Hír Korrektnek tűnő fejhallgatóval jelentkezik az Onkyo
- Hír Fa fejhallgatóval próbálkozik a JVC
- Rtx 4070 ti super omniblack 35 hónap garamciával
- Core2Quad Q9550 garanciával
- FULL CTO 2019 MacBook Pro Retina 13" 2.8GHZ i7 / 16GB RAM / 512 GB SSD / Magyar billentyűzet
- Nokia, retro mobilok, régi telefonok, samsung, alcatel, sony ericsson,sagem, motorola
- AMD Radeon VII 16GB Videókártya szép állapotban csavarmatricás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest