Új hozzászólás Aktív témák

  • Anonymus23

    veterán

    válasz Zafir78 #26429 üzenetére

    Nem tudok sajnos javasolni, mivel nem vagyok szakértő, csak ugatom a témát, amikor időszakonkét TV vásárlás a téma, akkor beleásom magam, mint pl most, mert a kisfiam összetörte az egyik LCD-t, és forgóvetés elvén venni akartam egy nagy (50-55 col) UHD TV-t.

    Az biztos, hogy minden technológiának vannak hátulütői:

    VA paneles TV-knél egyrészt a gyors mozgásnál észrevehető "utánhúzás", ami leginkább pl focimeccs közben, ahogy repül a labda, de van akit ez totál nem zavar, ezt pl 100/120 Hz-es natív képfrissítéssel lehet orvosolni 50/60 Hz-es paneleknél ez jobban észrevehető, Viszont a feketéje sokkal szebb, mivel 5000:1 körüli a kontraszt. Kevésbé jellemző rá a felhősödés. Oldalról nézve hamarabb torzulnak a színek (de ki nézi oldalról a TV-t kérdezem én? :DDD ezt sosem értettem a tesztekben)

    IPS paneles: szebb színek mint a VA panelen, kevésbé érzékeny a gyors mozgásokra, viszont az IPS sokkal érzékenyebb a felhősödésre, és a fekete a legritkább esetben fekete, sokkal inkább szürke.

    Ezen felül vannak a különböző magasabb kategóriák ahol különböző módszerekkel sokat tudnak javítani az adott TV képminőségén pl a Samsungnak a quantom dot.

    De az igazi csúcs az jelenleg az OLED, de ezekből 470k-tól indulnak a TV-k, igaz ez a 470k-s TV (LG OLED55B8PLA) gyakorlatilag már fullos egy otthoni TVzéshez, szinte teljesen kiküszöbölve a fentiek minden negatívumát.
    A fekete az fekete (minden pixel külön vezérelt), egyedül a beégés lehet veszélyes, mint régen a Plazmák, de erre csak finoman vigyázni kell, ne menjen 5 órán keresztül ugyanaz a tartalom rajta (pl monitorként használva)

    A kérdés inkább az, hogy téged melyik hiba zavar, és melyik hagy hidegen. Ha az utánhúzás (bár a mai VA panelek azért ebben sokkal jobban teljesítenek mint korábbi verziók (évekkel ezelőtt), de a technológia miatt azért ez fennáll, főleg egy 50/60 Hz-es TV-nél (200 alatt csak ilyenek vannak), vagy jobban zavar a felhősödés, akkor marad a VA.
    Egyébként meg a TV szolgáltatásai, lásd pl milyen kezelőfelület van rajta, mit tud lejátszani a bépített lejátszó ha azt akarod használni és nincs külső lejátszód stb.

    ;) - The Power of the Light Side

Új hozzászólás Aktív témák