Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    Sziasztok!

    Egy kis tapasztalatot jöttem megosztani, hátha hasznos lesz valakinek, aki hasonló cipőben jár és még vásárlás előtt van.

    Asztali gépembe vettem egy SSD-t, mert csábított az elérhető gyorsulás, mert nem szeretnék jelenleg egész belsőséget (alaplap, RAM, Proci) cserélni. A lapom még SATA2-es, AMD alapú rendszer, 2 GB DDR2 memóriával, több vinyóval. A rendszer (Win7 Ultimate 64 bit) egy 40 GB-os partíción volt, jó ideje használatban már.

    Nem akartam újra telepíteni, mert egyrészt egy jól működő, bejáratott rendszer, másrészt gyorsan végezni akartam az egésszel. Mielőtt megvettem volna a kiszemelt SSD-t (Samu 830-as sorozat, 64 GB-os Basic verzió) utánanéztem, hogy hogyan, mivel lehet a lehető legegyszerűbben klónozni a rendszert.

    Samu megvesz, örül, hazavisz. Kicsomagolás: a Basic verzióban maga az SSD, egy kis füzetecske (kuka, koreaiul nem tudok) és CD (Samsung SSD Magician program + többnyelvű használati pdf-ben).

    Az SSD-t először beszereltem a gépembe, mert úgyis aktuális volt egy kitakarítás, portalanítás, ami miatt úgyis felnyitom a gépházat.

    Miután minden visszakerült a helyére tisztán indítás. AHCI módban fut a gépem mióta Win7-et használok, de ennek ellenére nem látta (inkább nem mutatta) az SSD-t a gépem.
    Fura volt, gondoltam, hogy nincs formázva az SSD, de merevlemez esetén formázatlanul is megjelenik a meghajtó a sajátgépben. Gondoltam mindegy, majd formázom amikor kell, először úgy is kell egy klónozó programmal egy mentést csinálnom a jelenlegi rendszeremről.

    Ránéztem a kapott CD-re, betettem, elindul a szokásos "ismertető" a lemezről. A lemezen azt ajánlotta a Samsung, hogy töltsem le a saját szerverükről a Norton Ghost 15.0-ás verzióját. Meg is tettem, elkezdtem telepíteni, közben kért kódot, nem volt, így maradt a Trial verzió, 30 napos limittel. Gondoltam nem gáz, mert valószínűleg úgyis csak egyszer lesz erre szükségem. Később majd megoldom más programmal a lemezkép mentést.

    Norton feltelepült, konfiguráltam kicsit és elindítottam a rendszerpartícióm (C + a 100 MB-os kis rész) lementését. Lemezkép elkészül, jöhet a klónozás.

    Üzenet:
    "A klónozást ez a programverzió nem támogatja"... WTF??? A...ád! :Y

    OK. Másik klónozó program beszerez. Acronis-szal már jó volt, sikerült a klónozás. Alignálás is OK. Akkor jöhet a restart. BIOS-ban az SSD-t adtam meg elsőnek a BOOT sorrendnél. Mégsem erről töltött be.

    A partíciók teljesen rendben voltak, csak nem ezek voltak megjelölve Win7 által boot + rendszer lemeznek.

    OK. Gondoltam "kicseszek" a Win7-tel, gép kikapcs, összes merevlemez lehúz, csak egy optika + SSD az alaplapon, start.

    "Boot disk failure, please insert system disk, and press enter"... WTF??? A...ád! :Y

    OK. Gondoltam, nem telepítem újra, csak kérek egy javítást a rendszerlemezre. Szerencsére megvolt kiírva pont az a telepítő lemez, ami fel van rakva. Lemez betesz BIOS-an átállít, hogy hajlandó legyen CD/DVD-ről is bootolni. OK. Betölt, javítás kiválaszt. Siker. Végre az SSD-ről is hajlandó volt a gépem elindulni. Aztán újra kikapcs, vinyókat visszadugtam az alaplapra, BOOT sorrend visszaállít, start.

    Végre feláll magától a rendszer, már SSD-ről futva. A meghajtó jelölések persze összekavarodtak, helyrerak, elkezdtem beállítani az SSD-nek megfelelő dolgokat. OK.

    A végén láttam csak, hogy a kis 100 MB-os partíció érdekes módon csak "Logical drive" nem pedig "Primary", de mivel fut a rendszer, frissítéseket telepít és nincs baja többszöri újraindítás után sem ezért nem szándékozom piszkálni.

    Az előző "C" partíciót meg leformáztam és most ezen tárolom a rendszerem lemezképét.

    Tovább még nem jutottam a finomhangolással + az ismerkedéssel, mert ezt az egész mókát tegnap este 9-kor kezdtem el és fél 3-kor feküdtem le.

    Az első használati tapasztalatok:

    Vegyes. :F Nagyobb gyorsulásra számítottam. Aztán gondolkodtam ma reggel még a dolgon. Sata2-es lap, DDR2-es RAM (800 MHz), több lassú vinyó. Talán ha SATA3-as lapom lenne már gyorsabb RAM-okkal és vinyókkal, akkor meglenne a "WOW" érzés.

    Fürgébbnek fürgébb lett, gyorsabban betölt és gyorsabban indulnak a programok, de még hiányérzetem van a teljesítmény terén.

    Lehet majd pár nap alatt "megszokja" a gépem (és az SSD) az új helyzetet és alkalmazkodik? Vagy rá kellene néznem a vinyókra töredezettség terén? (Nem hiszem, hogy nagy gond lenne, rendszeresen karban vannak tartva ilyen téren.)

    Kinek mi a tapasztalata ilyen téren? Máshol is behatárol ennyire a SATA2, vagy csak nálam lehet még valami gond?

    (Bocs, ha nagyon hosszúra sikeredett, kikívánkozott...)

    [ Szerkesztve ]

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák