Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr Dini

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Mr Dini #89553 üzenetére

    Bár senki nem kérdezte, leírom a tapasztalataimat, hátha valakinek hasznos lehet.

    Eredetileg olyan routert kerestem, ami open source, lehet rá custom fw-t rakni és ki tudja tolni a gigabitet rendesen. Illetve az 5 GHz wifi volt még szempont.

    Elegem volt abból, hogy kb az összes consumer grade router, ami kapható csupán "hardveres NAT"-tal tudja a gigabitet, Asusnál ez például annyit jelent, hogy egy zárt forráskódú, dokumentáció nélküli kernelmodul gyakorlatilag switchet csinál a routerből, hogy tudjon mit kezdeni a tucatnyi csomaggal. Így alap funkciók, mint pl a QoS veszti értelmét. Meg ezeket általában kiadják valami ősrégi kernellel és ez van, soha nem kap updatet. Illetve a tapasztalatom az, hogy a bcm chipek egy-két év után feladják a harcot.

    Nem akartam elhinni, hogy tényleg nincsen normálisabb alternatíva a piacon. Itt talán vargalex ajánlotta a Linksys modelleket, amikre lehet openwrt-t rakni, és simán megoldják a gigabitet, mert a proci erős eléggé hozzá, de ezek a routerek is 40k körül kezdődtek és első ránézésre viszonylag nagy méretű készülékek, amit sajnos nehezen tudok elhelyezni helyhiány miatt. De jó eszközöknek tűntek.

    Már vettem volna a Linksys-t, amikor egy barát mesélt a mikrotik routeréről. Nem is tudtam, hogy vannak consumer grade routereik, amik tudnak például wifit is, de úgy döntöttem máshonnan közelítem meg a problémám, lemondok a linuxról (mert a routeros is bőven jónak tűnik) és veszek egy hAP AC2-t. Ha nem jön be, legfeljebb visszaküldöm, vagy marad játszós eszköznek.

    Mikor megjött, nem akartam hinni a szememnek, olyan kicsi volt az eszköz mérete. Kicsit féltem is, hogy hogy fog teljesíteni. Hát nagyon durván pozitívan csalódtam. Quick setuppal tényleg pár perc egy működő hálózatot létrehozni, de úgy döntöttem, mindent a nulláról konfigolok inkább fel. Beletelt egy pár órámba kiismerni a rendszert egy picit, de hatalmas potenciált látok a rendszerben. Nagyon komplex dolgokat is meg lehet vele oldani, amiről nem is álmodtam.

    Az ár/érték arány pedig egyszerűen hihetetlen. Nem akartam elhinni, hogy 20k-ért egy ilyen erős procijú (négy magos armv7), teljesítményű, 2.4 és 5 GHz-et egyszerre támogató eszközt kapok egy ilyen komoly rendszerrel.

    Röhögve elviszi a gigabitet és a wifijével is nagyon meg vagyok elégedve. Meg úgy mindennel. Tényleg el nem tudom képzelni hogy éri meg ez nekik. De az tény, hogy ha ez lehetséges ennyiért, az asusok meg stb eléggé túl vannak árazva.

    Mondjuk egy hálózatos kezdőnek nem feltétlen ajánlanám, de még quick setuppal sem annyira vészes, amit tud ajánlani... :B

    Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

Új hozzászólás Aktív témák