-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
psg5
veterán
Sziasztok!Asus rt n18u routert uzemelnem, feldobja hogy frissitem e a firmwaret ranegyek hogy igen es a felenel megall hogy ellenorizzem hogy jol van e bedugva a router es a modem. Resetnél is. Hogy léphetek tovabb? Szolgaltato Tarr.
Osszedugtam ujra es mindig a middle_upgrade.htm oldal indul.
Kerlek segitsetek)[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
psg5
veterán
Letezik hogy mivel ez rovid idon belul a 3. Routetb hogy a szolgaltatonak nem volt ideje uj ip cimet kiosztani? (villamcsapott router utan egy regi beallitva az szepen mukodott, most megjott az uj es azzal van ez a firmware gond)
Laptoppal megneztem kozvetlenul nem jon a modembol most net...
[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
Nojbee
tag
Sziasztok!
Router vásárlás előtt állok. Sajnos egyáltalán nem értek hozzá, nem is volt még ilyen eszközöm soha.
Kis keresgélés után két Asus-t néztem ki: RT-AC3200 és RT-AC87U, mert most kb egy árban vannak amazonon.
Amire használnám:
1db PC: az alaplapom tud wifi-hez csatlakozni (2x2 802.11ac MU-MIMO Wi-Fi).
Böngészés, youtube, játék - de ott csak a mentések steam felhővel való szinkronizálása számít, semmi multi.1db NAS: torrent menne rajta, de a letöltés kb annyit, hogy hetente 2-3 újat indítok maximum. Menni fog 0-24, de nem érdekel a feltöltési sebesség.
1db TV: erre szolgálná ki a NAS wifin keresztül a 4k tartalmat.
A távolság nem nagy, és nincsenek falak az eszközök között. Nem fontos, hogy tudjak le/feltölteni miközben filmezek, úgyhogy ilyenkor minden erőforrás irányulhat a 4k streaming-re.
Melyik lenne a jobb választás ezek alapján? Esetleg más alternatíva?
Köszi
UI: Bejön még ez az új Asus, csak sokallom az árát azért amire nekem kell. De ha muszáj...
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Pulsar #58100 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Alapvetően már gigabites portokkal rendelkező típust lenne érdemes venni.
OpenWRT-s eszközök: TP-Link 1043NDv2/v3/v4 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)/Archer C7, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott)
Egyéb CFW kompatibilis típusok: Asus N18U (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)/N56U
Nem CFW kompatibilis eszközök: Asus AC58U, TP-Link Archer C5
Mind 30k alatt vannak.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz Nojbee #58103 üzenetére
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Amit lehet azt kábellel kössed a router-re.
Alapvetően ide elég lenne egy olcsóbb típus is mivel a képességei nem igazán lennének kihasználva.
Ajánlott típusok: Asus AC58U/AC66 B1/AC68U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott)Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Nojbee
tag
válasz Gubek-Einste #58106 üzenetére
Most Fiber Power 120 van, lehet váltok 240-re.
Legyen mondjuk ~60k először.
Más igény nincs. Talán annyi, hogy legyen Asus.Pont a kábeleket akarom elkerülni, mert most ez az új mániám, hogy legyen vezeték nélküli a rendszer....
Ha nem jön be, majd eladom.Az AC68U árából már az általam említettek is kijönnek.
-
veterán
válasz Gubek-Einste #58104 üzenetére
köszi a választ
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Családi ház, 1-2 fal max, a kertben wifizést már megoldottam egy repeterrelMilyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Jelenleg 40/20-as netünk van.Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
2TV, 2PC, 2 laptop, 3 telefon, meg néhány rasberry, de abból a java kábelen.Mennyi lenne a beszerzésre?
Nincs határ persze az ésszerűség határain belülMilyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Csak openwrt kell. Semmi más. Van pár progi, amit írtam a mostanira is, és szeretném ha működnek továbbra is, csak stabilabban mint a jelenlegi(TP-Link 1043ND-ból igen jó árban találtam itt az aprón használtan is. Érdemes azzal próbálkozni?)
[ Szerkesztve ]
-
Nojbee
tag
válasz Gubek-Einste #58106 üzenetére
AC66U-ból és AC68U-ból nagyon szép a fehér
Ez így lehet el is dönti a kérdést, ha azt mondod elég nekem egy ilyen eszköz.
Jól látom, hogy csak az AC68U-nál kapcsolahtó ki a led? -
Topikgazda
-
Topikgazda
-
veterán
válasz Gubek-Einste #58111 üzenetére
Ez igen hasznos info, nagy köszönet érte
Elkezdek firmware-ket keresni[ Szerkesztve ]
-
ZsoZso126
tag
Üdv mindenki!
Egy olyan kérdésem lenne hogy nekem van egy t-home által biztosított zte routerem és egy asus rt-n12d1 routerem ami erősíti jelet. Szeretnék most egy új laptopot ami 802.11 ac vel van ellátva d a többi laptop vagy más egyéb 802.11 b/g/n es . A kérdés működne a wifi ugyan úgy az új gépen is?
Köszi előre is.
-
ZsoZso126
tag
válasz ArthurShelby #58114 üzenetére
Uhh köszönöm szépen
-
inf3rno
nagyúr
Közben egy kicsit utánajártam: [link]. Itt azt írják, hogyha szétment a védelem, akkor is üzemel tovább sima elosztóként, de kialszik egy led rajta. Lehet, hogy a te aljzatod is ilyen, és jelzi, ha újat kéne venni. Olvass utána! Azt írták egyébként, hogyha nagyobb feszültséget kap, mint amire tervezték, akkor megy tönkre, tehát nem számít, hogy hányszor kap kisebbet az élettartama alatt, azok nem degradálják a túlfesz védelmet. Én koax-ra nézek most villám védőket, vannak galvanikus leválasztók néhány ezresért. Telefonkábelre is létezik ilyesmi, de azok úgy tudom jóval drágábbak, és nem érik meg.
Buliban hasznos! =]
-
psg5
veterán
válasz inf3rno #58116 üzenetére
Köszi!
Ki fog derülni, mert a biztosító úgyis elvisz minden alkatrészt, eszközt ami hibás és bevizsgálja. Minden más eszközömnél egyértelmű a villámkár, ennél nem tudni, azt javasolta a biztosító, hogy vegyem bele és max visszaküldik, ha nem hibás. (bár kíváncsi leszek hogy vizsgálják be szétszedés nélkül, ha meg szétszedik, hogy teszik össze...)
F.K.T.
-
Dreddy32
tag
Sziasztok!
Melyik javaltabb? AZ Asus RT-AC58U, vagy az Asus RT-AC66U?
De ha van árban jobb alternatívátok, szívesen fogadom. -
szabeska
addikt
Halk kérdés 1043 v3-as routerhez digi 500-as nettel:
Ha bekötik az 500-as netet, és Speedtest felmegy ameddig kell, akkor biztos, hogy CAT5e vagy magasabb számú kábelem van? Úgy értem, a CAT5 és alattiak tuti nem préselnek ki magukból 100Mbit-nél többet?
[ Szerkesztve ]
F1
-
őstag
válasz szabeska #58119 üzenetére
Egy közepes minőségű vagy egy jobb CAT5 kábel rövidebb távolságon (néhány méter) CAT5e-ként tud viselkedni, azaz teljesítheti akár 1000-es tempót is, így elvileg két közeli eszközt ha jó CAT5-el kötsz össze, akkor akár 1000 Mbit-re is összeállhatnak és így az 500-as tempó is meglehet.
A CAT5e a CAT5 továbbfejlesztett változata... csak egy kicsit szebben sodorják, meg jobb anyagból van, hogy tuti bírja az 1 Gbit-et nagyobb távolságon is.
A Cat6 már teljesen más tészta. Az valós és tartós 1Gbit nagyobb távolságon.
De az ilyenek a hálózatos topikban kellene kérdezni.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
topjoyy
tag
Sziasztok!
Nem tudom,hogy hova tegyem fel így rákérdeznék itt, hogy mennyit ér ez a router?
[link]Kukába találtam és gondolom ér valamennyit.
Köszönöm!
-
szabeska
addikt
-
Topikgazda
-
ArthurShelby
addikt
válasz topjoyy #58121 üzenetére
Régen nagyon jó volt.
Most is jó, csak a g-s wifi (54Mb/s) már nagyon elavult lett, lekorlátozza. Ha megnézed jófogáson össze vissza van árazva (3-10ezer ft). Én 3ezerért hirdetném, és örülnék, ha valaki elviszi (sokat hirdetnek belőle).A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
layerke
aktív tag
Sziasztok,
Segítséget kérnék választásban, sajnos az ősrégi v1 tplink 1043-asom kezdi nagyon megadni magát és megérett a cserére.
Amit szeretnék, hogy tudjon kezelni az új router:
- VPN szerverként funkcionálni
- maximum 150Mbps/50Mbps internetet kezelni
- házban maximum 5 wifis eszköz (nem kell az 5GHz, nincs másik wifi a közelben csak 1)
- maximum 7 vezetékes eszköz (ennek egy része tv, erősítő, raspberry, ezeket rákötöm egy unmanaged switchre)Amit tudok:
- nem ijedek meg egy ddwrt beállításától, linux kezelését parancssorból is meg tudom oldaniAmit nem tudok:
- célszerű-e egy egyszerűbb megoldás a gyors beállíthatóság végett: Asus rt-n18u
- javasolt egy komolyabb megoldás esetleg, amit nem olyan könnyű beállítani, de ha sikerül, akkor állítólag remek: Mikrotik 951g-2hndKöszönök minden segítséget a választáshoz
-
ArthurShelby
addikt
válasz layerke #58126 üzenetére
Én inkább az n18u javaslom, nem kell túl bonyolítani, az is tökéletes. Ráadásul van CFW-s támogatása is.
Bár a mikrotik-ot sem nehéz beállítani elvileg, de szerintem az neked otthonra fölösleges.A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
Siriusb
veterán
Családi házban az Asus RT-N18U jobb, mint a D-Link DIR-860L? AC-re nincs igény jelenleg, viszont a jó jelerősség kellene (tégla falak). Egy tp-link 1043 v1- is valamennyire elboldogul, csak kezdi megadni magát, gondolom ehhez képest mindkettő nagy előrelépés.
-
szmore
csendes tag
Sziasztok,
Korábban egy asus rt-ac56u routerem volt. Nagyjából elégedett is voltam vele, de a 2,4Ghz-s rádiója nagyon gyenge volt. Néha használhatatlan, néha csak lassú.
Egy áramszünet után elfüstölt, így most kényelen vagyok újat venni.
Amit első körben kinéztem, az az Archer C1200, de úgy látom hogy az nem ajánlott. Mi vele a probléma?
Ha ez nem, akkor Tp-Link Archer C7 vagy Asus RT-AC58u. Ezek nagyjából egy árban vannak, melyik a jobb vásár?köszi,
-
őstag
-
Pistu77
csendes tag
Sziasztok,
Koltozes elott allok es mivel a T-s router az uj hazban viszonylag fix es a "dolgozo" szoba pont a legmeszebb levo helyen van kellene valami, hogy fent is lehessen hasznalni rendesen es foleg stabilan a netet. Mind2en parommal olyan melot csinalunk amihez elengedhetetlen a gyors es stabil net. Van keznel egy TP-WDR3600-as routerunk. Lehet ezzel es a lenti T-s routerrel valami fent is ertelmesen mukodo halozatot letrehozni? Egy UTP kabelt valoszinuleg fel tudok valahogy vinni az emeletre viszont fent ez el kellene osztani minimum 2 fele ha lehet akkor kabellel.
elore is koszi az otleteket
-
pintertom
csendes újonc
10 Mbit-es nethez keresnék routert, a ház kb. 100 m2 50 cm-es vályogfalakkal.
Előny lenne ha mobilos szoftvere lenne.
Mit ajánlotok? -
Siriusb
veterán
válasz bluemirage #58131 üzenetére
Kösz a megerősítést!
-
krealon
veterán
válasz Pistu77 #58132 üzenetére
"Van keznel egy TP-WDR3600-as routerunk. Lehet ezzel es a lenti T-s routerrel valami fent is ertelmesen mukodo halozatot letrehozni? Egy UTP kabelt valoszinuleg fel tudok valahogy vinni az emeletre viszont fent ez el kellene osztani minimum 2 fele ha lehet akkor kabellel."
Ha a kabelezes megoldhato a T-s router es a TP-link kozott, akkor a legstabilabb / leggyorsabb megoldas az AP / switch mod. Utmutato lepesrol-lepesre.
-
krealon
veterán
válasz pintertom #58133 üzenetére
"10 Mbit-es nethez keresnék routert, a ház kb. 100 m2 50 cm-es vályogfalakkal."
A valyogfalon gyakorlatilag nem tud athatolni a wifi jel. A kulonbozo "loreseken" (ajto, ablak, fodem) at tud terjedni a radiojel, ezert ilyen kornyezetben egy Access Point (ami a wifi routerk reszet kepezi) tipikusan csak az azonos legterben levo eszkozokkel eleheto. Ez 5 GHz-es eszkozokre fokozottan ervenyes.
Ha sikerul ugy elhelyezni, hogy a nyilaszarok kozeleben legyen, akkor a nyilaszaro ket oldalan levo helyisegben lehet ertelmes wifi lefedettsegre szamitani.
En egy ASUS RT-N12 D1 router beszerzeset javasolnam, mint wifi szempontjabol jol teljesito eszkozt.
"Előny lenne ha mobilos szoftvere lenne."
Mi az a mobilos szoftver?
Ha valamilyen Cloud-os tamogatassal rendelkezo eszkoz a cel, akkor ebben nem tudok tanacsot adni. -
mkriszadmin
tag
Sziasztok!
Erős gyors megbízható wifi routert szeretnék venni. Jelenlegi felállás Diginet 1000. ONT sajnos a garázsban van a routerrel együtt ezért a lakás(2 szintes) 3/4 részén nincs wifi. Lakásba bejön 2 asztali géphez a kábel. Egyik pont a lakás közepén van az emeleten. Ide szeretnék betenni egy routert. 4-5db telefon 2-3 laptop lenne max rajta. Mit ajánlanátok hozzá?
Üdv!
-
Topikgazda
válasz szmore #58130 üzenetére
Amit első körben kinéztem, az az Archer C1200, de úgy látom hogy az nem ajánlott. Mi vele a probléma?
Kezdetnek az, hogy ugyan arra a SoC-ra épül mint az Asus AC1200G+ is de a tapasztalatok sem jók vele.Ha ez nem, akkor Tp-Link Archer C7 vagy Asus RT-AC58u. Ezek nagyjából egy árban vannak, melyik a jobb vásár?
Mik az igényeid?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz mkriszadmin #58137 üzenetére
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4
Dual band wifivel: Asus N56U, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott)
25-30k között: Asus AC58U, TP-Link Archer C5/C7Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
layerke
aktív tag
válasz ArthurShelby #58127 üzenetére
Köszönöm a választ, az Asus mellett döntöttem egyelőre, remélem bírni fogja sokáig.
-
szmore
csendes tag
válasz Gubek-Einste #58140 üzenetére
Semmi extra. Legyen megbízható, stabil, ne kelljen újra indítgatni, legyen gyors a WiFi, használható legyen a 2.4GHz rádió is, gigabit lan.
Egy 70nm-es(3 szoba, egymás mellet)lakóparki lakást fedjen le jól.
Köszi. -
kmarci25
veterán
Még csak a gondolkodás fázisában vagyok... 67 nm-es lakásba keresek routert. Most a szolgáltató által adott Cisco EPC3925-öt használom, de erősen gondolkodom egy másik beszerzésén, mert ebben nincs WOL funkció, ami viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy kéne. (Más gondom nincs vele, wifi jelet megfelelő erősségű a lakásban mindenütt, amit kellett, be tudtam állítani rajta.) Van külön NAS, tehát nem kötnék a routerre adathordozót, a követelmény annyi, hogy legyen legalább 3 LAN portja, szórja legalább úgy a wifit, ahogy a mostani Cisco. Sebességben kb mindegy, mert a mediabox max. 100Mbit/s sebességű LAN portján így is átmegy minden anyag akadás nélkül. A kérdés, hogy az ajánlottak közül - akár a max 10 ezres kategóriából - bármelyik jó lehet?
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
törölt tag
válasz bibliator #54286 üzenetére
Sziasztok,
Kicsit régebbi posztot találtam, amivel most én is küzdök és kb ugyanazokra szűkítettem a kört mint bibliator a lenti postban.
Synology RT1900AC (szolgáltatások miatt), ASUS RT-AC68U (sokat emlegetett, erősen ajánlott v2-v3-v4) és a Netgear R7000 (legjobb mérési értékek) között vacillálok (illetve még a RT-AC87U, bár pl az 5G uplink-je rosszabbnak jött ki a teszekben mint a RT-AC68U).
Feltételek, amik ésszerűség mentén változni fognak:
- Folyamatosan frissített szoftver/firmware.
- Megbízhatóság, folyamatos rendelkezésre állás, stabil wifi.
- 60-at már kicsit sokallom azért a tudásért amit nem tudnak lekezelni, de legyen irányadó.- Szeretném ha bírná a gigabit internetet, azaz elvárás (lenne), hogy 900Mbps körül legyen legalább a WAN-LAN sebesség.
Többször körbejártam a dolgot a napokban, a smallnetbuilder.com szerint a 68U-nak a leghitványabb a WAN-LAN sebessége (WAN->LAN / LAN->WAN [mbps]: 754.5/824.6), követi a másik kettő RT-AC87U 787/807 és RT1900AC 816/786, a Netgear 931/941.
Javultak ezek az értékek? gigás nettel rendelkezők esetleg megírnátok mennyit sikerül egy speedtest-tel kihozni ha a fenti routerrel rendelkeztek?- A synology DSM után a synology-ra fájt a fogam (meg is van rendelve, átvételre vár, de nagyon elbizonytalanodtam, mert 2015-2016os forumbejegyzések alapján gyenge a wifi lefedettsége, elfelejt internetre csatlakozni stb. nem tudom ezek szoftver gyerek betegségek voltak-e, mert érdemi választ nem találtam rá, így...) Boldog lennék ha RT1900AC tulajok megírnák a tapasztalatokat, hogy ezek a félelmek alaptalanok és nyugodtan vegyem át, mert jó lesz... vagy ne mert nem jó.
A durva verzió az az RT2600AC lenne ami majdnem minden tekintetben odaver sebességben, de nyolcvan valamennyit nem hiszem hogy megérné.... ha mégis akkor megvárom amíg elfogadható áron lesz.
- Amennyiben mégis nagyon ergya a syno a tapasztalaitok alapján, és legyen ASUS, akkor abból marad a 68U vagy a 87U-t érdemesebb? (itt szintén zenész a 88U ami már 100e-s kategória és számomra nem éri meg). A 87U-nál panaszkodtak valahol a Quantenna-ra, de nem tudom ez javult-é.
Szóval a segítségetek kellene pro-kontra...
Synology RT1900AC
Synology RT2600AC
ASUS RT-AC68U
ASUS RT-AC87U
Netgear R7000Köszönöm előre is a kollektiv tudatnak.
-
Topikgazda
válasz #72959488 #58148 üzenetére
Nézz be a a router-ek saját topikjába is:
Synology routerek
Asus RT-AC87UEgy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
kmarci25
veterán
válasz Gubek-Einste #58147 üzenetére
A netem 120/10 Mbit/s. LAN kábellel: tv, médiabox és NAS csatlakozik. Wifin pedig PS, mobilok, laptopok.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Hálózati / IP kamera
- Vezetékes FEJhallgatók
- Apple notebookok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tőzsde és gazdaság
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest