Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Pár éve egy TP-Link WDR-4300 tesz nálam szolgálatot. Most elgondolkodtam a cserén.

    Az 5GHz-es rádió erőssége sohasem nyűgözött le. Általában inkább ki is van kapcsolva az 5GHz rádió, mert reálisan körülbelül csak a router-el egy szobán belül éri meg használni, ha közbejön egyetlen fal vagy födém, vagy két ajtó, akkor már a HT40 5GHz is lassabb, mint a HT20 2GHz (akkor is, ha két WiFi-s gép közt másolgatok, mert az 5Ghz csiga lassú és szakadozni kezd, mikor a 2Ghz még stabilan fürge magához képest), ha már két fal is van, akkor pedig a legtöbb eszközzel használhatatlan (a kis kütyük nem is látják, a kisebb notik látják gyengén, de csatlakozni már nem bírnak).
    Összességében mégis elég volt itthonra, mert nem volt nagy WiFi sávszélesség igény, olyankor is inkább WiFi-s és kábellel bekötött eszköz közt volt forgalmazás. Illetve a kisebbik noti, amire mozgattam néha nagyobb file-okat is, az ilyenkor mindig egy szobában volt a router-el, a legtávolabbi netezős gép két ajtóval arrébb egy 17"-os fémvázaz Dell Vostro volt, amiben nagyon jók az antennák és/vagy a rádió, mert már nem fürge, de még használható volt vele akár az 5Ghz is (de csak használható, azért gyorsabb volt a 2Ghz, de ez már egy födémet közbeiktatva is így van).

    Most a nagyvas noti elköltözött a router-től legtávolabbi (két fallal/ajtóval elválasztott) nappaliból pusztán egy födémnyi távolságra (de itt is sokkal lassabb az 5GHz, mint a 2Ghz...) és egy kisebb, harmat gyenge (telefonokkal vetélkedő erősségű) egy sávos AC rádiós noti került a helyére. Az új nappalis notin az 5GHz elérhetetlen, de még a 2GHz is elég sovány (nem szakadozik, de csak ~1.5 MB/s körül lehet másolni és ez asztalról ölbe véve már 1MB/s alá csökken, ami így már webböngészéskor is érezhető)

    Így felvetődik most a kérdés, hogy melyik lehetne célszerűbb megoldás:

    1: Megtartom a jelenlegi helyén a WDR-4300-at router-nek és átvezetek a padláson egy UTP kábelt a nappaliba (mondani könnyebb, mint csinálni, mert ablaktokot vagy födémet kéne fúrni), aminek a végére veszek egy gagyi AC-s router-t WiFi AP-nek (aztán lehetne még kísérletezni, hogy két AP-vel már használható-e az egész emeleten az 5GHz, vagy az az AP gyakorlatilag csak annak az egy notinak lenne dedikálva).

    2: Lecserélem a WDR-4300-at valami izmosabb, drágább, egyben már több csatornás AC-s router-re, gondolva esetleg a nem túl távoli jövőre, ha több eszköz is AC rádiósra cserélődik majd.

    Az 1-esnél bár olcsóbb a hardware, sokkal több a fizikai munka és bár a jelenlegi állapotra közel ideális, kissé rugalmatlanabb (csak a ház egyik felében lenne AC-s WiFi, és majd csak menet közben derülne ki, hogy kezelnék a helyzetet a mozgó kliensek, ha ugyan az lenne a két AP-n az SSDI, és még merevebb lenne az egész, ha külön kéne szedni az SSDI-ket és kézileg váltogatni az AP-k közt, mikor még nem veszti el, de már alig látja valamelyiket, amire rákattant...).

    A 2-esnél igazából fogalmam sincs, hogy "bármilyen" antennákkal és rádió-val szerelt drága router le tudná-e fedni a kívánt jelerősséggel / átviteli sebességgel az egész házat, vagy gyakorlatilag csak pénzkidobás lenne és ugyan úgy kéne mellé végül még egy plusz AP is.

    Egyébként pedig OpenWRT-t futtatok a WDR-4300-on és szeretnék majd az új router-en is, bár nem kritikus igény, ha pöpec a gyári firmware is (bár úgy sejtem, hogy még a jobbak is 1000+2+1 olyan dolgot tudnak, ami nekem sohasem kéne, de legalább 1 valamit, ami kéne, azt nem, főleg ha a router+AP felállást vesszük, ami már picit bonyolultabb).

    Mit ajánlanátok ezekre? Akár olcsó AC-s AP-nek vagy valami betonszaggató, agyrákégető izomrouter-nek? :))

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák