- Mozilla Firefox
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Windows 7
- ASUS routerek
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- DIGI kábel TV
- AliExpress tapasztalatok
- DIGI internet
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
dreed
tag
válasz Gubek-Einste #43711 üzenetére
Rendeltem egy ilyet akcióban 9900-ért. Lehet, hogy egyszer még jól jön 5Ghz. Köszönöm az útmutatást.
-
Topikgazda
Gigabites portokkal szerelt típus kellene ehhez a nethez, ajánlott eszközök: ha nem kell 5 GHz-s wifi akkor Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2; ha kell az 5 GHZ-s wifi akkor Asus N56U/N65U/AC55U/AC56U/AC68U/AC87U, a TP-Link 3600/4300/Archer C5/C7.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
limpfred
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Telekomnál voltam eddig 30/5-ös nettel és végre sikerült váltani Digire egy 100/50-es net csomagra. A Telekomnál egy Cisco EPC3925-ös modem volt ami tökéletes wifi jelet biztositott a lakásban, még az emeleten is, így nem volt szükségem külön routerre. Olyan kérdésem lenne, hogy most milyen wifis routeret érdemes venni Digis csomagokhoz? LAN-ba 1000Mbit-es szeretnék, mert ha későbbiekben emelkedik a sávszélesség vagy ha csomagot módosítok akkor tudja és ne kelljen új routert vennem ez miatt.
Nagyon köszönöm a segítségeket.[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
SpZ
senior tag
válasz Gubek-Einste #43753 üzenetére
Asus RT-N65U lett a nyertes extremeben most alig 20e. Köszönöm a tippet
-
bolic
őstag
válasz Gubek-Einste #43758 üzenetére
Lásd a DIGI LAN (PPPoE) összefoglalóját.
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!
-
jeni
félisten
-
bolic
őstag
válasz Multibit #43762 üzenetére
Igen itt, de a Digi szerelő TP-Link WDR4300 routert ajánlott nekem. Vettem és legújabb gyári firmwaret raktam fel és minden szuper. Mivel a Digi TP-Link switch-et használnak, azért ajánlott.
Viszont nagy ívben kerülöm a Linksys-et, van rossz tapasztalatom vele (pl. port forward, upnp nem működik, webadmin nem mindig azonnal elérhető).
(#43763) jeni: Jólvan na!
[ Szerkesztve ]
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!
-
MODERÁTOR
"Viszont nagy ívben kerülöm a Linksys-et, van rossz tapasztalatom vele (pl. port forward, upnp nem működik, webadmin nem mindig azonnal elérhető)."
Baromság! User error magas fokon!
Ez elég durva általánosítás, lehet volt egy szar kihajtott 10 éves Linksys-ed, fáradt kondikkal, és ez alapján állapítottad meg ezt? Csak jelezem, ha benézel a TP-LINK témákba, ott is találsz olyanokat, hogy x idő után az admin felület nem elérhető, csak újraindítás segít. Sokan pont emiatt ugrottak neki OpenWrt-nek.
Ilyenekre gondoltál? És ezt ugye többen írták, nem te egyedül. És lehetne még többet is találni, ha keresnék...
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz zaskar #43766 üzenetére
Ebbe a topikba akkor kellene írni, ha routert szeretnél venni, amiről sok szó nem esett a hozzászólásodban, legalábbis semmi konkrétum az elképzelésről, netsebességről, anyagi keretről, stb... Ellenben hirdetés az volt benne, ami viszont szakmai topikban tilos, így a hsz-t töröltem.
[ Szerkesztve ]
-
zaskar
senior tag
válasz Intruder2k5 #43767 üzenetére
A hirdetés miatti törlést elfogadom, viszont egy fontos felhasználói véleményt is tartalmazott a hozzászólás. Ti mindenkinek leírjátok, hogy előre nem lehet megjósolni, hogy adott helyen egy router hogyan fog teljesíteni jelerősség tekintetében. A leendő vásárlóknak joguk van tudni, hogy a mai, komoly hardverre ellátott routerek jelentős része nem teljesít úgy ebből a szempontból, mint a néhány éves modellek. Persze aki egy 40 négyzetméteres panelben lakik, az ebből semmit nem vesz észre...
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
limpfred
csendes tag
Abban meg valaki tudna segiteni, hogy hol tudnek Szegeden ilyen routert venni, elfogadhato arban? TP-LINK TL-WR1043ND V2.1 Router
-
jeni
félisten
válasz limpfred #43771 üzenetére
Szegeden keressél PC boltokat.Ott biztosan megkapod,sőt oda is rendelheted akár más boltokból más városból hozatva.
Árgép
Feltéve ha kizárólag ilyet szeretnél venni.
Szegedi PC boltokAmúgy ne légy lusta,ott a barátod a Google
Egyes esetekben Pestről rendelve lakás címre olykor még olcsóbb is lehet!
[ Szerkesztve ]
-
limpfred
csendes tag
Nagyon koszonom a gyors segitseged! Mindenkeppen Szegeden szerettem volna, mert ha valami baja lenne a routernek akkor csak visszaviszem egybol a boltba ahol vettem es kesz. En azt hittem, hogy konkretan van olyan hely Szegeden ahol erdemes megvenni. Nagyon koszonom megegyszer a segitseget, szep napot!
-
jeni
félisten
válasz limpfred #43773 üzenetére
Erre csak a Szegeden lakók,vásárlók tudnak válaszolni.Akik oda valósiak.
Döntő többségében PC-s árlisták Budapesti boltokhoz köthetőek.
Jelenleg a Szegedi Edigital a legolcsóbb felétek. Lehetséges,hogy más Szegedi PC-s boltban olcsóbb lehet akár 1000 Ft-al is.
Ahogy nézzem az árakat,döntő többségében vidéken drágábbak. Kivéve az egységes áruházak.pl.:MM,Edigital,Euronics,stb.. -
DonPjotr
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy melyik routert érdemes megvenni?
TP LINK TL-WR1043ND Router
TP-Link Archer C2 Wireless Dual Band Gigabit Router AC750a különbség elenyésző 2ezer forint.
Ti melyiket ajánljátok és miért?Digi-s a netem.
Válaszotok előre is köszi!
-
legenda
válasz DonPjotr #43775 üzenetére
szia,
az elsőből jellemzően már csak a v2 kapható újonnan (720 MHz proci és 64 MB ram), ami akár a diginet 1000 alá is megfelelő kábeles kapcsolaton, köszönhetően a hw nat képességnek, de a wifi tekintetébe csak 2.4 GHz képes.
a c2 valamivel szerényebb hardveres képességű proci tekintetében, konkrétan 580 MHz, a ram szintén 64 MB, ellenben már dual band és ac képes wifi modullal rendelkezik, viszont fontos megjegyezni, hogy az 5 GHz képessége elég szűkös az átlaghoz képes, csak 1*1:1 mimo, ezért az olcsó ár, én inkább a c5 típust szoktam (minimum) ajánlani, ha valakinek ac képes router kell, mert az már 2*2:2 mimo képes.
a neted sebességét nem írtad, pedig az sem mindegy, mert a digi (vezetékes) esetén elég nagy a szórás adott tekintetben, és kérdéses lehet, hogy abból wifi útján mennyi az hozzávetőleges elvárás, illetve milyen wifi szabványt tudó ellenoldalak adottak.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
P.Ferenc
csendes tag
Üdv!
Gagyi, 10 Mbites UPC vezetékes netet szeretnék megosztani. Jelenleg a UPC által biztosított Zhone ADSL2+ modemhez csatlakozik egy Zyxel NBG4615 router. Az egész cucc fent van az emeleten. (2 szintes régi téglaépület)
Ezt szeretném kiváltani egy modem-routerrel. (Annex A-t tudnia kell)
A jelenlegi Zyxel csak egy sima router modemrész nélkül. A mostani becsatlakozást át kell raknom a földszintre, de ott nem igen van lehetőség 2 külön készülékre, ezért akarok egyben modem-routert. Viszont az emeleten is szeretném ugyanazt a sebességet (vagy inkább nagyobbat megkapni a lakószobában, ahol vezetékkel kötnék be két számítógépet. Az egyik játékgép. A wifi meg a mobiltelefonokhoz kellene. A lényeg, hogy szükség esetén a VEZETÉKES hálózat a végponton (emeleten) hozza a UPC "maximumot".
Az irodai wifi sebesség nem annyira lényeges (böngészésre kellene), ott is maradna a vezetékes csatlakozás a gyorsabb igényekre. Persze wifi stream adatfolyamhoz lehet, hogy kellene a 300-as router lentre is.Mi ilyenkor a megoldás? Arra gondoltam, hogy két router lenne vezetékkel összekötve a földszint és az emelet között. A mostani Zyxel lenne az emeleten a "végpont". Tehát vennem kellene egy egyszerűbb ADSL2+ képes routert az irodába, ami az apró 3x3 m irodát befedné wifivel, de képes együttműködni vezetéken a 6 méterre levő Zyxel routerrel úgy, hogy a mostani sebesség megmaradna.
ADSL csatl. -> wifis ADSL router -> ca. 6 m kábel -> Zyxel NBG4615 wifi router az emeleten
Ránézésre tetszik az ASUS DSL-N10 készülék. Használtan már láttam 2600 Ft-ért. Ez megfelelne a célra
vagy valami mást ajánlotok? Egyáltalán mi a választék?Látok pl. ZyXEL P-660HW-T3 routert is, de 12 E forintot nem akarok kiadni, akkor inkább marad a jelenlegi Zhone modem + külön wifi router, valahogy majd összedobozolom a két készüléket minél kisebb helyre.
-
Bacusuz
addikt
Sziasztok!
Access pointot keresek egy RT-AC56U mellé,mert sajna nem bírja a 3db 50cm vastag téglafalat
.mindenképp AC-s kellene ,a helységben van áram és gigbit lan is.
RP-AC52 -t nézegettem,de szívesebben költenék kevesebbet ennél.
Előre is kösziÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
MODERÁTOR
-
DonPjotr
csendes tag
Szia!
Köszönöm a gyors választ! Jelenleg 200as digis netem van,de ahogy van lehetőségem lehet emelem is.
Wifiről ami menne 2 laptop kb,meg vagy 4-5 telefon és esetleg pár tablet.Kábelen meg tv,pc,stb.Ahogy néztem őket még nem tudják az új szabványt,megnézem amit ajánlottál még elég húzós ára van számomra.
Igazából akkor te inkább a 1043ND-t ajánlod ahogy kivettem a szavaidból,és majd esetleg később majd mondjuk 1 év múlva érdemes ac-st venni.
köszönöm a segítséged remélem jól értelmeztem.
-
legenda
válasz BeLucZ #43696 üzenetére
pedig akkor is gyakori jelenség, ha a munkaállomás nem elég erős hardveresen egy adott sebesség lekezelésére pppoe net esetén, a router viszont leveszi a terhet a munkaállomásról és már a kevésbé terhelő dhcp nyomja a netet a gépre, úgy pedig többet tud sebességben is.
DonPjotr; amennyiben elég a 2.4 GHz, úgy jó a tl-wr1043nd v2, a c2 is jó persze a maga módján, de arra azt szoktam mondani, hogy ha egy jó ac képes router kell, akkor inkább a c5 és társai, amik rendes mimo képességgel bírnak, csak azért nem javaslom a "csonkított" 5 GHz tudású c2 router megvételét, hogy elmondhassa valaki; ac képes adott eszköze.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz P.Ferenc #43777 üzenetére
Egyáltalán nem ajánlott a modem-router kombo eszközöknek a használata. Itt a fórumon is többek próbálkoztak a használatával de számos hibába futottak be emiatt, sokkal jobb egy normál modem (fekete D-Link 360R T1E vagy 321B) és egy tisztességes wifi router használata.
Újonnan az alsó szegmensből az Asus N12 D1 és a TP-Link 841ND az ajánlottak leginkább.
Mivel a jelenlegi eszköz gigabites portokkal rendelkezik így inkább neki kellene lenni az elsődleges eszköznek.#43778 Bacusuz
Sajnos az AC eszközök még annyira nem olcsóak mint az N-esek így meg kell fizetni az árukat.
Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél. Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1, TP-Link 743ND) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá. Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
A kinézett Asus RP-AC52-vel a gond, hogy csak AC750-es így 5 GHz-n csak 1x1:1 a MIMO képessége ami erős limitációt jelent főleg a router 2x2:2 képessége mellett tekintve, hogy a repeater módú működés során min feleződik a link sebesség. Amit tehet az az, hogy
1; Veszel egy olcsóbb AC-s router-t, pl TP-Link Archer C5
vagy
2; Lemondasz az AC-s kapcsolatról és megelégszel az N-ssel is.
Esetleg a router-t próbálod jobban elhelyezni/kábeles kapcsolatot használsz.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Bacusuz
addikt
Köszi a válaszokat!
ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
Gsx-rr
veterán
Van valakinek tapasztalata ilyenben:
Adott egy mobile 3g-s router. Tudom azt használni helyi hálózat összekapcsolására?
Pontosan az a célom ,hogy olyan helyen ahol nincs net ,külföldön nem veszek kártyát bele a chromecast-ot és a Tab ot ilyen hálón akarom csatlakoztatni egymáshoz. -
Topikgazda
válasz Gsx-rr #43784 üzenetére
A router-nek az egyik feladata a helyi hálózat kialakítása így ha van egy router-ed akkor biztosan tudsz csinálni helyi hálózatot.
Nem ide való kérdés, bővebben az otthoni hálózatokban.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Gsx-rr
veterán
válasz Gubek-Einste #43785 üzenetére
Bocs feltehettem volna úgy is a kérdést ,milyen mobile 3g-s routert vegyek ami alkalmas erre a feladatra!
-
P.Ferenc
csendes tag
válasz Gubek-Einste #43782 üzenetére
"Egyáltalán nem ajánlott a modem-router kombo eszközöknek a használata. "
"Mivel a jelenlegi eszköz gigabites portokkal rendelkezik így inkább neki kellene lenni az elsődleges eszköznek."Akkor viszont maradna minden így, csak egy normálisabb router kellene az emeletre végpontnak.
Tehát akkor két router összekötése "normálisan" megoldható ??UPC -> eredeti Zhone modem -> jelenlegi Zyxel -> 8m Cat kábel -> új wifi router az emeleten
-
BoharJoe
csendes tag
Sziasztok!
500- as DIGI net mellé ki milyen routert ajánl ami nem fogná vissza a későbbiekben a gigás netet sem?
Van valakinek bármilyen ehhez köthető tapasztalata?Jelen pillanatban egy öregecske 1043ND V1 routerem van ami 100 mega körül limitál vagyis, ha úgy tetszik 5-ödöli a sebességet.
Router nélkül megvan az 500+.
A Smallnetbuilder -t nézegetve ha jól értelmezem jelenleg nem nagyon van olyan consumer router a piacon ami a gigás netet nem húzná valamilyen szinten vissza. Ami pedig képes lenne azt kihasználni igencsak embertelen áron méretik vagy még kis hazánkban beszerezhetetlen.
Célszerű lenne kivárni még és egy, a későbbiekben kiadásra kerülő AC -s portékából választani?
Köszi!
-
legenda
válasz BoharJoe #43789 üzenetére
szia,
szerencsére nem olyan vészes a helyzet, már a tl-wr1043nd v2 is tudja (a hw nat okán) wan <-> lan irányban a diginet 1000 maximumát (~940 Mbps), de a tl-wdr3600 és a tl-wdr4300 is, márpedig nem komoly árú típusokról beszélünk, illetve valamivel drágábban az rt-n18u, de a még attól is erősebb hardverű rt-ac56u sem megfizethetetlen árú, illetve sok más típust is lehetne még említeni hasonló, vagy valamivel drágább árkategóriában.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
russel87
csendes tag
Sziasztok!
Milyen wifi routert tudtok ajánlani, ami legalább 100 MAC Address címet tud szűrni? A radius szerver nem megoldható!
-
Topikgazda
-
Because
őstag
hello!
most, hogy a Digi legkisebb csomagja is 100mb-re váltott le szeretném cserélni a routert. 3 eszköz csatlakozik fel általában, extra opció nem kell, 60nm-es tömblakás.
mit tudtok ajánlani?[ Szerkesztve ]
-
zolion01
tag
Hello!
Valaki próbálta már a ASUS RT-N12 D1 HP firmware-t a RT-N12 D1-re rakni?
Mintha hardveres szinten nem lenne különbség köztük, viszont HP-ban lehet állítani mekkora legyen a teljesítménye az adónak.
-
Phobion
őstag
Sziasztok! Lassan esedékes lesz a router csere, összefoglalóban láttam megemlítve a "ASUS RT-N18U" típust, erről a routerről milyen véleménnyel, tapasztalattal vagytok?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest