-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Milyen routert kell vennem ahhoz, hogy nyomtatót tudjak beledugni, és az asztali pc-ről, laptop-ról, és telóról is tudjak nyomtatni ???
Persze úgy hogy csak a nyomtatót keljen bekapcsolni.Üdv.
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
rostiron
őstag
válasz proradeon #29452 üzenetére
A lehető legolcsóbb megoldás érdekelne. Nem ragaszkodok másik routerhez, Most egy D-link DIR 600 van. Ha másképp is megoldható, hogy minden gépről tudjak nyomtatni.
Igazából nem tudom mi kell nekem, csak hogy mit szeretnék elérni. 13 megás a netem.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
ginola
addikt
válasz MrSealRD #29449 üzenetére
A szomszédom is ezt a típust használja, ezzel a FW-vel, már a 3-at, de állandóan lefagy, dobja a netet, azt hitte nála van a gond, de nálam is ugyanezt csinálta, mikor az én hálózatomon használtam. Javítani nem tudták, adtak egy másikat, 2 nap sem kellett egyik nem sem, hogy szarakodjon....Nálam még mindig a jó öreg Linksys WRT54G üzemel, nála sem fagyott ez le soha!
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz ginola #29454 üzenetére
Az én közvetlen ajánlásomra 2 helyről tudok ahol használják. Egyik helyen abszolút laikusok használják hónapok óta gyári fw-vel. Egyszer rákérdeztem, és semmi gondjuk nem volt még vele.
A másik helyen még gyári fw van rajta. Amolyan teszt időszak...Az eddigi tapasztalatok alapján van egy-két olyan torrent beállítás amitől be tud állni mint a gerely...vagy csak simán dobálja a wifi-t...de ezek tényleg elmebeteg dolgok voltak. Le sem merem írni.
Alapvetően jól működik a cucc...Nemsokára ott is megkapja a vargalex-et...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
ginola
addikt
válasz MrSealRD #29455 üzenetére
A srác nem torrentezik! Azóta az én wifimet használja, és nem akar TP-LINK-et újra, mást keres az árából, vagy hozzátesz még...
Számára elfogadhatatlan, hogy a problémát nem tudják javítani, hanem csere, a szervízben is lefagyott percek alatt! Azon meg nagyon csodálkozott, hogy nálam milyen őskövület router van.[ Szerkesztve ]
-
rostiron
őstag
válasz proradeon #29457 üzenetére
Köszönöm.
Egy print serverről olvastam a következőt : "Nemrég vettem egy TP-Link PS310U nyomtató szervert, amely képes külső hdd-t, pendrivot, stb.-it is kezelni. Azonban utólag derült ki, hogy a hozzá csatlakoztatott eszközöket egyszerre csak egy gépről lehet használni, így a megosztás teljesen értelmét vesztette."
Ennél ugye nincs ilyen gond ???Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
tamastoth
csendes tag
Sziasztok! Nézegettem a topicot, az első hsz-t, meg az árgépet, de nem tudok dönteni. Olyan 15ezer forintig tudtok nekem mondani az alábbi dolgokhoz megbízható routert?
kábellel kapcsolódik 120 / 10 kábelnetre
1 PC
1 xboxwifi-vel kapcsolódik :
1 iPhone
1 dell laptopegyetlen fal van a lakásban, ami érdekes, szóval nem kell egy bivaleyerős antenna. Előre is köszönök minden segítséget!
-
BiriBum
őstag
Erre tudnátok mondani valamit?
-
ginola
addikt
Van különbség hogy kék, vagy zöld a ledje ennek: TP-Link TL-WDR3600 beltartalmában?
-
őstag
-
őstag
válasz BiriBum #29463 üzenetére
Szia!
Például az ASUS RT-N12 D1 tud ilyet. Amennyiben nincs 80 Mbit-nél nagyobb le és/vagy feltöltési sávszélességű interneted, illetve nem is szándékozol váltani 80 Mbit-es le és/vagy feltöltési sebességnél nagyobb sávszélességet kínáló csomagra, akkor tökéletesen meg is felel neked.
De ha esetleg 80 Mbit-nél nagyobb sávszélességű intereneted van / lesz, akkor írd meg. (De sokat segített volna, ha megírod milyen internethez kell, és mennyit szánsz rá.)
[ Szerkesztve ]
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
Bengio
tag
Sziasztok!
Adott egy TP-Link WR841ND, és egy WR741ND router. WDS-t állítottam be, a 841 a lakásban a "fő" router, a 741 a garázsban van, ő az "al" router. Egyelőre 2 különböző SSID-n fut a 2 router. Azt vettem észre, hogy pl a telefonom (iPhone 4) nem áll át automatikusan a közelebbi (jobb jelerősségű) wifire.. Így, hogy név szerint is meg tudom különböztetni a wifiket, át tudom állítani manuálisan mindig a közelebbire. Később viszont (szerintem) jobb lenne egy SSID alatt futtatni a kettőt, viszont ha továbbra sem fog átállni a telefonom, nem tudom majd manuálisan rácsatlakoztatni, hiszen egy hálózatnak látja őket (SSID szerint ugye..). A kérdésem az, hogy ha átállítom egy SSID-re, vajon átáll-e majd a készülékem, vagy sem? Illetve ha nem, van-e erre valami megoldás, ha pl a garázsban laptopot használok, de estére behozom, és a lakásban neteznék tovább, az át fog-e állni, ez mitől függ?Ha megadom a számom privátban, kijelzett számról hívj! -> Rejtett számról érkező hívást nem veszek fel. Köszönöm.
-
BiriBum
őstag
válasz proradeon #29467 üzenetére
Hello! Köszönöm szépen!
Igazából a leginkább költséghatékony megoldás érdekelne. A koncepció az, hogy éjszakára szeretném lelőni a WIFI részt, úgy, hogy maradjon a vezetékes kapcsolat.
A sávszélesség ennél jóval kisebb, nem is várható, hogy nagyon nőne a közeljövőben. -
ohje2
csendes tag
Helo
Van nekem egy tplink 842nd routerem openwrt vel. Ha ntfs-es kulso vinyot dugok az usb portjara, majd sambaval megosztom, olvasni mennyivel fog tudni rola halozatrol egy masik szamitogep? Célom filmet nézni, full hd, amihez legalabb 30-40 mbit kell birni fogja mit gondoltok?
Vagy nem birja es vennem kell egy erosebbet?!
Koszi
[ Szerkesztve ]
-
Nyn
csendes tag
Sziasztok
Jelenleg egy Linksys WRT54GL (Rev 1.1) routert használok Tomato firmware-el. A napokban váltottam 80Mbit-es netre, de a routerem ezt már nem tudja kiszolgálni rendesen ( kb. 40Mbit jön át kábelen).
A segítségetek kérném, hogy milyen routert vegyek amely ezt a sávszélességet tudja kezeni. Gigabit-es portokkal kellene rendelkeznie,stabil és megbízható kellene mint a jelenlegi. Ár nem gond.
Előre is köszönöm válaszotok.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz krealon #29475 üzenetére
van az RT-N15U-ra is Tomat, ami mondjuk nem nagy segítség, ha külső antennásat szeretne, bár ez nem volt kifejezetten kikötve.
(#29476) Nyn: a Lynksys kikerült a Cisco kezei közül, drágák és többnyire nincs árjuk 3rd party fw, így nem ajánlottak kifejezetten. én is egy WRT54G-ről váltottam Asusra (N15U, bár én gyári fw-vel használom, mert nem kellenek az extra dolgok),és elégedett vagyok.
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
senior tag
Sziasztok!
Egy kisebb intézménybe (2 emelet) kellene egy nagy hatótávolságú, stabil router, mert a mostani, többéves TP-Link naponta 4-5× eldobja a netet.
A routerre kábelen nem csatlakozik semmi, viszont WiFi-n 12-18 gép is rácsatlakozhat. A jelerősséggel nincs gond (komolyabb, nem gyári antenna van rajta), de a stabilitással mostanra igen, ami mintha akkor kezdődött volna, mikor egyre több gépet kellett kezelnie. Legfrissebb gyári firmware van rajta egyébként.
Az új router kapcsán a fő szempont az lenne, hogy nagyon stabil legyen nagy hatótávval, LAN speed, USB és hasonlók nem lényeg, az se nagyon kell, hogy a WLAN száguldjon (a legtöbb gépben még G-s adapter van), csak az, hogy problémamentesen működjön. Keret: 15-20 000 ft.
Köszönöm előre is a segítséget és a javaslatokat!
Üdv,
gabi123
Forza Ferrari!
-
őstag
Biztos megbízhatóak a Linksys-ek, de kevés a tapasztalat velük, és már nem éli fénykorát, mint a WRT54G modellek idején.
Így inkább javasolt egy TP-Link vagy egy Asus modell.
Az általad leírt igényekre ajánlott a TP-Link TL-WDR3600 modell.Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Kedvesemnek szeretnék egy új routert. Nincsenek nagy elvárások, nála egy kisebb 5 megás T-Home internet előfizetés van, amit rászánnék max 5e.
Ilyen kategóriában mit lenne érdemes? Amit szeretnék cserélhető antenna + 150 N legalább.
Köszönöm előre is!
mobal,
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
fefeda
csendes tag
Sziasztok!
Ajanlasotokat kernem en is:
Egy csaladi hazba vennek routert, sebessegre nem kell nagynak lennie (egy 5 megas T netet kellene szetosztania), azonban a haz alapterulete nagy es a szobak, ahova el kellene jutnia a jelnek eleg tavol vannak egymastol, valamint a routert sem tudom a lakas kozepere helyezni.
Hasznalna egy asztali gep, laptop es telefon.Nezegettem az altalatok eddig ajanlott asus-okat es tp-linkeket, azonban nem tudom, hogy ezek megfeleloek lennenek-e szamomra.
Az arat ugy 15e kornyekere tennem.
Koszonettel!
-
Topikgazda
válasz fefeda #29483 üzenetére
Ehhez a nethez bármilyen N-es típus megteszi, a ha nem kell a gigabites belső háló akkor TP-Link 841ND vagy Asus N12 D1 elég lesz.
A wifi erősen képlékeny, nagyon sok függ a környezettől (falak száma/anyaga, távolságok(fel/le), zavaró más hálózatok), előre nem lehet megmondani, hogy melyik eszköz meddig és mekkora sebességre lesz képes, ez csak a helyszíni teszt során fog eldőlni. Minkét ajánlott típusok 5 dBi antenna van amivel optimális eredmény érhető el.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz gabi123 #29478 üzenetére
12-18 kliens kiszolgálása már elég sok egy SOHO eszköznek, vagy komolyan cucc kellene, vagy több eszközzel megoldani a hálózat kiépítését. Minkét esetben a keret emelése.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
zsero
aktív tag
Mikrotik 951Ui-2HnD, 751U-2HnD és 951G-2HnD között mi a különbség és melyiket éri meg venni? Ezeknek miért ilyen beteg az elnevezésük?
Megéri egyáltalán Mikrotikból ilyen kategóriás wireless-t venni? Nekem úgy tűnik egy 750GL + valami TP-Link wirelessnek jobb vétel. Szerintetek?
-
Phoenixy
senior tag
Helló,
Szerintetek jó router ez (ASUS RT-N56U)?
Mindenképp dual-band-es router-t vennék. Ettől többet semmiképp se akarok költeni, van 120Mbps net, meg cosmó eszköz (chromecast, android eszközök és apple eszközök).Motorola 4EVER
-
andrisms
aktív tag
Sziasztok!
Routert szeretnék, pár kérdésem lenne.- Az egyik router egy 20megás T-s nethez lenne, ez valószínű a jövőben sem módosulna erősebbre. Itt 2-3 gépet kellene kiszolgálnia wifin, torrent nagyon ritkán, minimális lenne.
Ide mit ajánlanátok 15e Ft-ig? Jöhet olcsóbb megoldás is, ha nincs számottevő különbség.- Másik kérdésem: Jelenleg van egy TP-Link 941ND routerem a 80megás Digis netemre.
Wifin használom, a gép 1-1,5 méterre van a routertől, szóval térerő az tökéletes.
Itt aránylag sok torrent/letöltés van. Ezen a routeren 2 gép megy összesen.Nyernék valamit ha 15e Ft-ig bezárólag lecserélném valami másra? Ha igen, mennyit?
Nem vagyok túl jártas a témában, érdemes rá másik firmware-t tenni, az befolyásolná pozitív irányban?És végül még egy bónusz kérdés, ez kicsit talán off is:
Van egy ilyenem: [AirPort Extreme Base Station]Kétszintes a ház. Az emeletre jön be a DIGI kábele, ott van az ő vevőegysége. Onnan megy LAN kábelen a TP-Linkre a net, ami azt megosztja( ez még mindig az emelet).
A ház másik felében, a földszinten a TP-Link már nem látszódik, sok a fal és a födém is jó vastag. Ezzel az ősrégi Apple routerrel nem lehetne valahogy megosztani a digis netet? Szóval hogy 2 router menjen a házban? Egy LAN kábel le van vezetve a földszintre, amire mikor rákötöttem az Apple routert, akkor nem történt az égvilágon semmi, nem tudtam megfelelően beállítani. A gépek látják, rá tudnak csatlakozni, viszont nincs adatforgalom. Valakinek nincs erre egy jó ötlete véletlen?
Válaszotokat előre is köszi, remélem nagyjából érthető voltam.
-
BrownB
tag
A három közül csak a RB951G-2HnD gigabites, szerintem ez éri meg legjobban.
Az elnevezést meg lehet érteni. RB az a routerboard rövidítése, a három szám a modellt jelöli, a G a gigabites portokat, a 2HnD pedig így áll össze: 2 - 2.4ghz, H- high power, n- 802.11n, D- dual chain.Ha nem WiFi-s Mikrotiket veszel, akkor a TP-Link helyett ajánlom figyelmedbe az UniFi AP-t.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Phoenixy #29487 üzenetére
Szia!
Igen, jó router. Egyedüli hátránya a belső antennák. De ha nem akarsz komoly falakat "átlőni" WiFi-vel, akkor ez nem jelent hátrányt.
(#29488) andrisms:
Első kérdésre: TP-Link TL-WR841N
Második kérdésre: A TL-WR941ND 100 Mbit-es portokkal rendelkezik, melyek elvileg max. 90-92 Mbit-et képesek átengedni. Gyakorlatilag ez valamivel kevesebb. És azt is figyelembe véve, hogy a 80 Mbit-es Digi letöltési sebessége általában inkább 88 Mbit, már képes pár Mbit-es korlátot jelenteni a TL-WR941ND. Ha lecseréled egy TP-Link TL-WDR3600-re, akkor biztos, hogy a teljes sávszélességet ki fogod tudni használni, megfelelő ellenoldal esetén WiFi-n keresztül is. (De LAN-on tényleg csak max. pár Mbit-et lehet nyerni ezzel. Így csodát ne várj.)
Harmadik kérdésre: Apple hálózati termékekben nem vagyok otthon. De ha nem nagyon különcködtek ezzel Apple-ék (ahogy szoktak ....) akkor az alábbit lehet megcsinálni:
Az Apple router Webadmin felületén kikapcsolod a DHCP-t. Ha jól értem, akkor a Digi UTP-je az megy a TP-Link router WAN port-jába. A TP-Link router egyik LAN portját összekötöd az Apple router egyik LAN port-jával. Így ha minden jól megy, lesz két különálló WiFi hálózat, de egy alhálózaton.Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
LowGamer0011
csendes tag
Üdv.
Egy router ajánlás kéne, maximum 5-6 készülék menne rajta.
Emeletes családi ház egyik "sarkába" kéne, Digi Topnet-hez (80/25 Mbps) kéne.Az ár maximum 30 eFt.
Több ajánlás is jöhet. -
andrisms
aktív tag
válasz proradeon #29490 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
A 20megás T-netre nem kell jobb a TP-Linknél? Egy jobb routerrel nem nyerek többet a 20megás neten? (Úgy értem semmiben nem korlátoz engem az a wr841n?)Másik: ha a 941nd-vel tényleg csak pár Mbitet nyerek, akkor nem költök rá feleslegesen. Azért annyit nem ér.
Apple-nél: igazság szerint a Digis egységből jön ki mindkettő UTP, csak más-más irányba( van 4 lan portja, abból 2). Nekem olyan elképzelésem volt hogy mindkettő UTP kábelt a WAN portokba dugom, és nem alhálózatot csinálok, hanem két különállót. Vagy ez teljesen rossz ötlet, hülyeséggel próbálkoztam? Van ilyen lehetőség?
Ennek ellenére amít mondtál azt is kipróbált, de nem ment, legalábbis úgy emlékszem, de holnap megnézem mégegyszer.
-
Topikgazda
válasz LowGamer0011 #29491 üzenetére
TP-Link 3600/4300/4900, Asus N15U/N16/N56U/N65U, Netgear 3500Lv2/3700
Próbáld minél jobban a ház közepére elhelyezni a router-t.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz andrisms #29492 üzenetére
T-Online: Ez a router sokkal nagyobb netet is le tud kezelni így nem lesz semmilyen korlátja a netnek. Jobb router-rel csak a belső hálózatot lehetne javítani.
Digi: Egy gigabites típusban több lesz a tartalék így nem lesz annyira kihajtva mint a jelenlegi.
Apple: A Digi csak egy publikus IP címet ad és ezért nem megy egyszerre két eszközök. Ha jól tudom akkor az ONT-ben csak az egyik LAP port működik, a többi nem.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
andrisms
aktív tag
válasz Gubek-Einste #29495 üzenetére
Köszi szépen nektek, így már könnyebb a döntés!
-
B-L-A-C-K
titán
Sziasztok!
Nincs időm, sem kedvem bogarászni a topikot, illetve egyéb teszteket nézni, így a segítségeteket kérném. Egy 51 nm-es panel lakásba kellene nekem egy Wifi-s router, egy legnagyobb Digi internethez. A router a lakás közepén lenne egy kiugró gipszkarton falba elrejtve. Keretösszeg maximum 15 ezer forint (+/- 2K), illetve a használt darabokról sem zárkózom el!
A segítséget előre is köszönöm!
-
andrisms
aktív tag
válasz Gubek-Einste #29495 üzenetére
Még egy kérdés. A WDR4300 megéri azt a plusz párezer Ft-ot a WDR3600-al szemben? Ennyi még beleférne. Vagy 18e Ft-ig bezárólag mi a legjobb ajánlat?
-
Topikgazda
válasz andrisms #29498 üzenetére
Ha van olyan eszközöd vagy a közeli jövőben tervezed a beszerzését amely támogatja a 450-es sebességet GHz-en akkor érdemes venni 4300-at, ha nincs így akkor elég a 3600 is.
-
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Apple notebookok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tőzsde és gazdaság
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- F-Secure termékek
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest