Új hozzászólás Aktív témák

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    válasz Harlond #16337 üzenetére

    Ha ~10000Ft környékén gondolkodsz, akkor kizárásos alapon TL-WR1043ND. Erre OpenWrt-t, vagy DD-WRT-t tudsz rakni, de utóbbit nehéz okosítani, ott inkább csak az áll rendelkezésre, amit maga a firmware biztosít, egyéb programok telepítése utólag nehézkes.

    Következő árkategória mondjuk a Netgear WNR3500L. Felépítését tekintve szinte ugyanaz, mint az ASUS RT-N16, csak kevesebb memória és flash van benne. Erre leginkább Tomato, vagy DD-WRT kerülhet.

    Ezután jöjjön mondjuk az ASUS RT-N16. Ebben van a legtöbb memória, és a legtöbb flash, bár utóbbinak olyan sok gyakorlati haszna nincs. Tomato, OLEG, vagy DD-WRT firmware mehet rá.

    A Linksys E3000 és az E4200, az előzőhöz hasonlóan szintén BroadCom alapú cuccok, leginkább Tomato-val szokás okosítani őket. Az E3000 teljesítményben közel áll az RT-N16-hoz, utóbbi már kicsit erősebb vas.

    A D-LINK DIR-825, és a NETGEAR WNDR3700 is nagyon rokon vasak, és a leggyorsabbak egyike. Ezek is leginkább OpenWrt-vel moddolhatók, vagy a TP-LINK-hez hasonlóan esetleg DD-WRT-vel.

    A következő sorokba majd biztos lesz aki beleköt, de mindegy, ez az én véleményem, és most azt kérdeztétek. :)

    Szóval, személyes véleményem szerint a legkönnyebben kezelhető firmware a Tomato, ez az, amiben a legtöbb dolog került integrálásra, így a webes felületről elérhető, és onnan konfigolható. Az ASUS RT-N16-hoz ezen kívül ott van még az OLEG, ami alapjaiban közel áll a Tomato-hoz, de nekem nem tetszik a fapados felülete, meg az "egy kattintás egy reboot" funkciója. Az Atheros Chipset-es routerekhez OpenWrt.t szokás használni, és bár a gyorsabb eszközök )D-LINK DIR-825 + NETGEAR WNDR3700) ebből a platformból valók, nekem az OpenWrt miatt nem kellene, mert szerintem ez a legkevésbé felhasználóbarát firmware, amihez a legtöbb Linux ismeret kell. Az igaz, hogy választható a DD-WRT is, de ehhez majd, hogy nem lehetetlen kiegészítőket telepíteni, mivel az OpenWrt csomagjait kell ráhegeszteni, illetve meglátásom szerint az összes közül ebben van a legtöbb bug.

    A felsorolt routerek közül mindegyikben van valamiféle recovery mód, ezáltal a flashelése sokkal kevésbé kockázatos, kivéve a TP-LINK-et. Itt ha elrontod a flashelést, akkor készítheted a soros kábelt....

    De, hogy ne csak szövegeljek, hanem választ is adjak a kérdésedre, nem titok, hogy hozzám az RT-N16, és a Tomato áll a legközelebb. Bár kétségtelen, hogy nem a leggyorsabb, de szerintem a legstabilabb, és legkönnyebben kezelhető párosok egyike, tehát én még mindig erre szavazok! Ha routerben esetleg más mellett kellene döntenem, akkor is olyat választanék, ami Tomato kompatibilis, tehát E3000, vagy E4200.

Új hozzászólás Aktív témák