Új hozzászólás Aktív témák

  • yodamastah

    őstag

    válasz paljani #5731 üzenetére

    A fenyero csokkenes kalibralaskor keletkezik, mert a lampa nativ szinhomerseklete ilyen 11-12000K, a kalibralt pedig 6500k. A kek es a zold csatornat be kell huzni a voros szintjere, emiatt a kontraszt es fenyero csokkenes. Persze ez nem minden esetben igaz, vannak mar lampa technologiak amik a voros szegmens elfutasa elott (1chip DLP) impluzus szeruen meglokik a lampa fenyerot, ami helyre billenti a szinhomersekletet. Ez esetben az is elofordulhat hogy 6500k is megvan a kozel max fenyero, de sajna ezek a projektorok nem a 100-200ezres kategoriaban vannak.

    Altalaban projektort nem a kimenetre rahuzott profillal kalibralunk. Nem a jelet kell allitgatni, hanem a megjelenitot. Kezzel kell nyomkodni a beallitasokat, vaszonrol merni kozben az abrakat amig a leheto legjobb lesz. (szabvany a rec709, ami 6500k feher pont, 2.22 gamma, sRGB szin gamut) A szineket akkor lehet rendesen helyre rakni ha van a projektortban CMS rendszer amivel a szinkevero rendszer alapjait (RGBCMY pontok) tudod allitgatni. Itt eleg komoly osszevisszasag szokott lenni projektorokon. CMS rendszer megintcsak nincs az olcso modelleken, es amelyiken van, ott is sokszor osszevissza hibazik. Szoval egy-egy kalibralas igen hosszadalmas tobb oras folyamat tud lenni.

    Persze nem lehetetlen szinprofilos kalibralast csinalni, de elotte kezzel akkor is helyre kell rakni amennyire lehet. MIndenesetre nem elterjedt a profilos kalibralas, mert a felhasznalok java resze media lejatszot vagy asztali lejatszot hasznal, ahol nem tudsz profilt rakni a jelre.

Új hozzászólás Aktív témák