Hirdetés
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alex91
félisten
válasz lajos75 #20485 üzenetére
Gondoltam en is erre, mert van aki szerint az o azonos tipusu hdd-je eleg halk. Bar volt a nas-ban masik hdd is, es azok kevesbe zorogtek...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
Sajna valoszinuleg ilyen, nekem is kerreg iras/olvasas kozben az IronWolf. A regebbi, kisebb kapacitasu hdd-im joval halkabban seek-elnek. Allitolag a WD Purple hdd-k viszonylag halkak.
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
válasz kk831228 #20416 üzenetére
Pillanatnyilag ugy erzem, hogy a Synology jobban tamogat, talan valamivel jobb szoftveresen is, de ez ugye felhasznalas fuggo is! A TS-228-al most az a gondom, hogy nem tudom, hogy meddig tamogatja a Qnap. Egyebkent az akcios aron most a ts majd egy 1 tb-os hdd araval olcsobb...
-
Alex91
félisten
A Qnap TS-228 megint akcios az edigitalnal!
-
Alex91
félisten
válasz Sz.Miki #20406 üzenetére
Kicsit mas a ketto beallitasa, de alapvetoen siman ment mindketto. Qnap-nal azonban mar futottam bele problemakba, a Syno meg ugye 2 napos .
-
Alex91
félisten
Na, tegnap ota egy Synology DS 416-ot is hasznalok... Ami erdekes, hogy a Qnap TS-228-ban is 1 GB RAM van, meg ebben is, de a Synology fele annyit hasznal. Mondjuk a RAM azert van, hogy hasznaljuk...
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz fogtunder #20396 üzenetére
Jelenleg QTS 4.2.0 fut rajta, bar ugye van 4.2.3 is. Aztán a 4.3.x beta nincs ra. Valamint az azonos procival szerelt TAS-168/268 forgalmazasa megszunt, a ceg honlapja szerint a 4.3-as OS-t megkapja, es ez lesz az utolso... [link] Mar ha jól ertem.
Ha igy lesz, akkor kicsit csalodott leszek. Ugy gondoltam, hogy azert par evig tamogatva lesz...
-
Alex91
félisten
válasz Gabesz25 #20394 üzenetére
Zyxel NAS 326/NAS 520, Synology DS 216j, Qnap TS-228 (bar ennek jovobeni tamogatasa a gyarto reszerol ketseges). Meg persze lehet feljebb is menni tudasban/arban. Esetleg megneznem a WD My Cloud-ot is, ha 1 lemez eleg, ez viszonylag jo arban van HDD-vel, de tudasa korlatozottabb.
-
Alex91
félisten
Mondjuk nalam Qnap mellett szolt az is, hogy a hfs+ rendszeru kulso hdd-ket tudja irni/olvasni, mig a Synology csak olvasni tudja, azt is csak 2 TB-ig. (Mondjuk nalam meg nem ment a kulso hdd csatolas, de lehet, hogy. A2 rekeszes hdd dock nem tetszik neki.)
-
Alex91
félisten
válasz Sz.Miki #20373 üzenetére
A Synology-t mondjak, de en most vettem a Qnap-et, es szerintem ez se bonyolultabb. Nagyon hasonlo a ketto, ha nem hasznalta az ember egyiket se, akkor szerintem tok mindegy. Van mindkettobol live demo a gyartok honlapjan, ki kell probalni oket!
-
Alex91
félisten
válasz Sz.Miki #20366 üzenetére
Szerintem a 216Play es a ts-251 (esetleg ts-231(p)) is eleg lesz, ha tenyleg csak arra hasznalod amit leirtal. Termeszetesen a dragabban tobb potencial van, csak kerdes, kell-e neked, vagy belenyomod a penzt, aztan ugyse hasznalod ki?
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
válasz Alex91 #20309 üzenetére
QNAP TS-228
Mindig sebesseg, a QNAP Dashboard-rol nezve:
AFP: W: 30 MB/s, R: 80 MB/s (Mac sebesseg teszt progival is kb. ennyi.)
SMB 3.0: W:9 MB/s, R: 9 MB/s (Mac sebesseg teszt progival is kb. ennyi.)
SMB 2.1: W: 16 MB/s, R: 16 MB/s (Mac sebesseg teszt progival is kb. ennyi.)
SMB 2.0: W: 16 MB/s, R: 16 MB/s (Mac progival: W: 90 MB/s, R: 100 MB/s)
SMB 1.0: W: 35 MB/s, R: 50 MB/s
Erdekes... A valos hasznalatban a Dashboard adatai tunnek helyesnek.
-
Alex91
félisten
QNAP TS-228
A NAS-on atallitottam az SMB-t 2.0-as protokollra. Igy iras 85-95 MB/s, olvasas 100-105 MB/s!
(A multkor elirtam, AFP-n 30 MB/s koruli az iras...)
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz MaCS_70 #20303 üzenetére
Ideiglenesen tettem bele a ket 160 GB-os hdd-t, es gondoltam kiprobalom igy . Meg igy egyben van a ket tarhelye. Kesobb kap uj hdd-t, es azt valoszinuleg single modba teszem, es ha bele kerul egy masik, az is az lesz. Egyebkent nem tudtam, hogy az egyik vinyonak baja van.
-
Alex91
félisten
Qnap TS-228 NAS-sal kapcsolatos velemenyem, tapasztalataim par nap utan.
Hardver: A kinezet szamomra tetszetos, tetszik, hogy allitva vannak benne a hdd-k, igy az asztalon kevesebb helyet foglal. Ugyan nem rack megoldasu, de szerszam nelkul szerelhetok benne a hdd-k, otthonra teljesen megfelel, nincs ugye igy hot swap. Zajszintje viszonylag jo, inkabb a hdd-k hangja hallatszik, bar kicsit rezonal a muanyag haz is. Ventillator hangjat nem hallani, bar kerdeses, hogy hosszu tavon hogyan birja majd. A LED-ek szine, fenyereje szerencsere nem zavaro. Amit sajnalok, hogy a hatso usb csatlakozo csak 2.0-as. De annak orulok, hogy a ra dugott dubla slotos hdd rackemet jol lekezeli, mert se a My Book World, se a Linksys router nem latta mindket hdd-t. Neztem sebesseget is. iMac van, ami erdekes, hogy smb-n 16 MB/s koruli irast es olvasast produkalt, mig afp-n csatolva 60-70 MB/s iras, es 80-90 MB/s olvasas. Azert hozza teszem, hogy most ket eleg regi 160 GB-os Samsung hdd van raid0-ba kotve. Az smb meg szerintem inkabb a Mac sara lehet.
Szoftver: A beallitas egyszeru volt, szepen a neten vegig vezetett a rendszer. A kulso eleressel volt gondom, de itt meg a router volt a ludas, az UPnP valami miatt nem mukodott. A myqnapcloud eleres eseten meg meg kell adni az url utan a portot is, igy szepen bejon kintrol is a nas. Sok mindent meg nem probaltam, alapvetoen a download stationt neztem, az nekem megfelel, de lehet ra tenni ugye Transmission-t is. Ami erdekes, hogy az egyik hdd smart-ja alapjan nem jo kondicioban van, erre figyelmeztet is a rendszer. Amugy szerintem atlathato a rendszer, sebessege is megfelelo a feluletnek. Megneztem a Synology demo rendszeret, meg ennek is a demojat. Igy nem sok kulonbseget lattam, funkciora, kinezetre is nagyon hasonlitanak. De gondolom a lenyeg a reszletekben van . Mobil app-bol se tettem fel mindet meg. Mukodnek, bar nekem tul soknak tunik az appok szama, szetaproztak. Es olyan erzesem van, hogy lehetne meg rajtuk fejleszteni, de mondom ez olyan erzes, nem tudnam megmondani, hogy mi nem tetszik. Ami meg erdekes lehet, hogy Qmedia van Apple TV-re is.
Ara, tudasa alapjan a Zyxel NAS520 es a Synology DS 216j alternativaja. A Synology-nal jobb a hardvere, es valamivel olcsobban is megveheto most. A Zyxel-nel meg talan a szoftvere kiforrottabb az olvasottak alapjan.
-
Alex91
félisten
válasz DM-Fan #20295 üzenetére
Persze, annyi penzert meg foleg! Csak ugye ezzel eleg gazdasagosan lehet hasznalni a nas-t. Ha keves a hely, akkor veszel egy uj hdd-t, es mondjuk mindig az akkor legjobb ar/kapacitas aranyut. Igaz, van veszteseg, de amikor kidobod majd a legkisebb kapacitasut, akkor visszanyered az elvesztett tarhelyet. Ha nezed a kalkulatort, akkor latszik, hogy gazdasagosabb kulonbozo meretu lemezekkel, es nem kell indulasnal 3 db lemez...
-
Alex91
félisten
válasz DM-Fan #20290 üzenetére
A Synology SHR rendszerere gondolt, ami valoban egyedi a tobbihez kepest. A jo az benne, hogy elindul 1 lemezzel, aztan 2-vel, majd 3-ra bovitheti ugy, hogy kulonbozo kapacitasuak a lemezek, es a bovites soran megmaradnak az adatok.
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
válasz Gsx-rr #20271 üzenetére
Meg ismerkedem vele . A My Book World-omnel termeszetesen mar most latszik, hogy jobb. Kulso nekem tetszik, igy allitva kevesebb helyet foglal az asztalon. Most mjad este nezem, hogy mennyire hangos. Egyebkent beuzemelni eleg egyszeru volt.
-
Alex91
félisten
válasz troszti #20265 üzenetére
Egyszeru ezeket is beallitani, linux tudas nem kell hozza. Azonban szerintem baxtatni ezeket se egyszerubb, mint a gyari nasokat! Alapjaban veve ezek is nas-ra gyartott OS-ek...
-
Alex91
félisten
válasz sza.sa #20221 üzenetére
TC-vel szerintem utaztatja...
Nekem alapvetoen torrentre kell, es film lejatszasra smb-n keresztul. Most van egy MyBook World-om, ami most mar eleg regi, es kicsit lassucska is, de lassan 8 eves. Szoval valami elfogadhato aru, es tartos cucc kellene... Most ugy nezem, hogy ezt szorjak talan ki, elfogadhato lett az ara.
-
-
Alex91
félisten
Qnap TS-228-rol mi a velemeny?
-
Alex91
félisten
válasz DM-Fan #20058 üzenetére
Dugni is, meg szuzen maradni...
A masolast nem fogod meguszni, szerintem... Kiveve, ha a jelenlegi NAS rendszerben marad...
-
Alex91
félisten
válasz Gabi7799 #19907 üzenetére
Ha ugy van megcsinalva, mint a MyBook World-omnel, akkor a gyarban huztak ra a rendszert a hdd-re. Ekkor a neten kell kutakodni, hogyan lehet unbrickelni... Szoval valoszinuleg ez nem olyan nas, hogy beteszem az ures hdd-t, es o meg letrehozza ra a rendszert.
Esetleg teljesen formazatlan hdd kell neki...
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz ssid3956 #19860 üzenetére
A torrent file-t a webes felületen betallozod... Es elvileg ott megadhato, hogy hova toltse le. De mivel ez kvázi Linux, ezert lehet, hogy jogosultsagi problemak adodnak. Amúgy en csak a torrent URL-jet adom meg,foleg a magnet linkeket, aztán le se kell tolteni a torrent file-t...
[ Szerkesztve ]
-
-
Alex91
félisten
USB-n nem fogod rakotni semmire, max. ra tudsz kotni egy USB-s HDD, nyomtatot. A TV-nek is a halozaton kell lennie. WiFi-n is el fogod erni a NAS--t.
-
Alex91
félisten
[link], aki ilyet szeretne...
-
-
Alex91
félisten
válasz SunMount3r #19423 üzenetére
Zyxel NAS 326
-
Alex91
félisten
válasz hozelujiz #19391 üzenetére
Ha nem 100-an akarnak rola BD rippet lejatszani egyszerre, akkor valoszinuleg jo lesz. Persze az lehet, hogy a torrent hasznalhatatlanra lassitja. De a torrent huszaroknak melyebben a zsebukbe kell nyulni...
-
Alex91
félisten
válasz hozelujiz #19385 üzenetére
Bettenni barmelyikbe barmennyi torrentet lehet, de hogy melyik mennyinel fog befagyni, az megint mas kerdes...
Ha nem akarsz sokat kolteni, akkor Zyxel. NAS 326.
-
-
Alex91
félisten
válasz Black Dragon #19366 üzenetére
Ugyanazt egy PC-rol/mas eszkozrol is probald lejatszani smb ill. DLNA megosztasrol is!
-
Alex91
félisten
válasz Black Dragon #19350 üzenetére
Mekkora sebessegu a kapcsolat? A TV-ben milyen a LAN?
-
Alex91
félisten
válasz kissdani #19315 üzenetére
Ha csak arra kell amit irtal, akkor valoszinuleg jo lesz, foleg, ha a torrent klienst nem o futtatja. Sose csinaltam, de gondolom fel lehet csatolni automatikusan.
Azert azt vedd figyelembe, ha RAID5-ot szeretnel, akkor indulasnal minimum 3 azonos meretu lemez kell, es az egyik tarterulete veszik!
A Synology alapvetoen a szoftver es support teren van elorebb, es neki vannak erosebb hardverei is.
-
Alex91
félisten
válasz kissdani #19310 üzenetére
Ha olcso, es gyarilag felszerelt kell.
HP Microserver, ha olcso, de altalad.telepitett kell.
Ha meg full extra, akkor Synology, Qnap, Asustor, Thecus... De ezeknak aruk is van.
Torrenthez meg NAS melett minek a laptop
-
Alex91
félisten
HP Microserver. Ratenni eghy OMW-t, FreeNAS-t stb. nem sokkal bonyibb, mint egy Win-t telepiteni. Ez hosszu tavon ki fog szolgalni, es kraft is van benne. Talan kicsit nehezebb menedzselni, de a HW jobban konfigolhato. Torrernt valoszinuleg nem fogja.
Syno, QNap is jo, foleg a hosszu tavu support. Ha nem akarsz sokat veszodni, akkor ez kesz csomag, csak ara is van... orrenthez erosebb vas a jobb, ami dragabb.
Zyxel HW-esen megfeleo, de gyengebb az SW, es szamomra a support is kerdeses. orrenthez nem tudom, hogy eleg lesz-e...?
-
Alex91
félisten
válasz #54715584 #19170 üzenetére
RAID5 eseten pont az a lenyeg, ha 1 lemez kiesne, akkor azt cserelve helyreallithato az egesz tomb. A gond az, hogy legalabb 3 db egyforma lemez kell, es az egyik lemez tarterulete kvázi a biztonsag miatt elvesz.
-
Alex91
félisten
válasz saelin #19130 üzenetére
Talan egyedul a passziv hutes lehet benne pozitivum. En meg mindig az egyik elodjet hasznalom, de ezt most nem tudnam nyugodt szivvel ajanlani. Ha jóval olcsobb lenne, akkor talan... A Synology konfig sokaig jo lesz, es boviteni is egyszerubb.
-
Alex91
félisten
Nekem akkor szoljatok, ha a NAS 326 20k alatt lesz!
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz Bazsee71 #18857 üzenetére
Megoldhato, bar otthonra megis inkabb valami dedikalt eszkozt tennek... (Mondjuk lehet egy otthoni regi, leselejtezett, vagy hasznaltan vett PC is.)
-
Alex91
félisten
Zyxel nas 326 teszt: [link]
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
válasz leslieke #18712 üzenetére
Passziv hutesut nem igazan kapsz, QNAP gyart ilyet is, de eleg meredek az ara, bar medialejatszo is egyben.
Szerintem 2,5 HDD, es egy tetszoleges NAS. Ahogy irtak, inkabb 2 lemezes. Mondjuk a Synology 216j jo lesz, vagy ha passziv, akkor marad a QNAP HS szeria...
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
válasz interstate76 #18680 üzenetére
x86-os CPU, de mondjuk, akkor mar lehet, hogy olcsobb epiteni egyet...
-
Alex91
félisten
válasz interstate76 #18678 üzenetére
[link], lehet valogatni...
-
Alex91
félisten
válasz bugsyonic #18654 üzenetére
Mondjuk Synology NAS+Brand USB DAC külső sztereó hangkártya
-
Alex91
félisten
válasz hunostor #18625 üzenetére
HW-ben a Zyxel a jobb, software-ben meg valoszinuleg a Synology. En vagy a Zyxel-t vennem, es ha Synology, akkor meg a 216j-t! A 216se-t nem tartom jo valasztasnak.
Syno valoszinuleg halkabb.
-
Alex91
félisten
-
Alex91
félisten
válasz Lord Soth #18556 üzenetére
Medialejatszonak esetleg ez: WD TV Wireless-N HD Digitális Wifi-s multimédia lejátszó
Ha van Apple cuccod, akkor meg az Apple TV 4 !
-
Alex91
félisten
válasz Lord Soth #18547 üzenetére
Amire szukseged lesz:
1 db NAS + 2 db medialejatszo. Penztarca, igeny fuggo, hogy mit es mennyiert. Ha mondasz keretosszeget,es azt, hogy mennyit szeretnel a konfigolassal foglalkozni, akkor majd probalunk eszkozt is mondani.
Ha a routered regi, akkor azt is erdemes lehet cserelni!
A 2 db lejatszo helyett esetleg opcio lehet, hogy a NAS is tudjon kozvetelnul lejatszani. Ekkor dragabb lesz a NAS, de eleg lesz egy media lejatszo.
A tobbi kriteriumnak nagyjabol barmelyik ajanlhato NAS meg fog felelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPad 10, Silver, 64Gb, Wifi, makulátlan, garanciális + pencil
- Apple iPad Air 6 ( M2) , Space Gray , 13'' Retina, 256Gb, Wifi, Makulátlan, 2027.06-ig garanciális
- Bomba ár! Dell Latitude 3500 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i7-6GEN I 12GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Iphone 12 Pro max 256Gb (sok tartozék!)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest