-
IT café
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Hellboy2387 #99991 üzenetére
Ryzen procira Heat Pipe Direct touch a legjobb, amit tehetsz, ezt tapasztalatból mondom, szóval jó választás lehet.
De olcsóbban hasonlóan jó teljesítményt kapsz ettől a toronytól: [link] -
vezeralmos2
senior tag
Hali
Léghűtőből szinte mindegy milyet veszel, legyen legalább 120-as a venti. Egy Noctua U12S is elbír vele.
De itt ez a Forst Commander, elegáns és az árba is bele esik.
[link]
Viszont Thermalright Contact Framet tegyél a procira mindenképp, mert gyári cpu leszorító kerettel mindegy mit teszel rá nem fogod tudni hűteni, mert elgörbül a cpu. -
vezeralmos2
senior tag
Való igaz minél kisebb, annál többet szoktak forogni.
Ha kb. 1900 rpm-nél lefogja biosban, akkor alig lesz hangja.
A 9900k-mat hűti 2 egyforma ID cooling venti, TR AK 90 hűtőn, push pull. 2500-ig tudnak forogni, de sosem mennek annyin.
A Noctua NF-A9 -től is kicsit jobb amit az én hűtőimhez adtak, ugyanolyan fordulaton kb. azonos zajszint, de a noctua csak 2000-ig forog max.
Be quiet ventim is van, a statikus nyomása messze ennek a legrosszabb. De néma csendes -
vezeralmos2
senior tag
válasz
elektrotank #99382 üzenetére
7 hőcsővel, két csúcs néma ventivel, és kimagasló eleganciával a Noctua NH-U12A is tökéletes választás lehet. Hűtési teljesítménye a D15 szintjén van, speciális aerodinamikája miatt.
Én eddig csak azért nem vettem mert tök felesleges még egy hatodik cpu hűtő is.
[NH-U12A Chromax Black] -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Ezustroka #99361 üzenetére
Szia.
A véleményem szerint nem a hűtővel van a baj, az 5700X-re bőven elég.
Ha veszel egy nagyobb hűtőt, azt a zárt gépházban ugyanolyan hőmérsékletre fogja fűteni a 3080, mint a mostanit, szóval nem lesz tőle hűvösebb a cpu.Szóval a házban kellene csökkenteni a levegő hőmérsékletét, azzal, hogy a 3080 által termelt brutális hőt kinyomjuk a házból, így az nem fűti fel a többi alkatrészt.
Ha ez nem opció, akkor esetleg szívó oldalra szerelt vízhűtő radiátor tudna csökkenteni a CPU hőmérsékleten. -
vezeralmos2
senior tag
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Attici #99151 üzenetére
Ha nem fűti fel a házat egy brutál VGA, és nem gyári leszorítóval van lefogatva a 13700k, akkor elég lesz rá.
Nekem Burst Assasin van rajta, fekvő ház+ blower kártya, így bőven elég rá. (Meg én nem használok e-magokat) Stressz tesztet leszámítva még nem láttam 70 fölött a cpu-t, de még a 60-at is ritkán lépi át. Meg nálam amúgy is gaming alatt kapja a terhelést maximum.
De gyári leszorítóval felejtsd el a léghűtést, buktál vele 8 fokot, és a hajlás miatt a forrasztás is megsérülhet. (Még az is 1000x jobb ha csak maga a hűtő szorítja le) -
vezeralmos2
senior tag
Noctua csapágy biztosan 10/10, de a ventikkel nekem vegyesek az érzéseim.
Ház ventinek tényleg nincs jobb meg halkabb, de vettem én NF-A9-et és A4-et is, és ezektől a termékektől is azt várná az ember hogy ennyi pénzért jobb legyen mint a gyári.
Ezzel szemben az NF-A9 semmilyen szempontból nem lett jobb mint a gyári PWM 90mm-es ID-Cooling ventilátorok, inkább rosszabb.(914-XT-hez járt)
Ugyanolyan fordulatszám mellett zajszintben nem jobb, staikus nyomásban és légszállításban ráadásul szépen lemarad az ID-Cooling ventikhez képest. Akkor hova a felár kérem szépen? A Noctua venti majdnem annyiba került magában, mint az ID-Cooling hűtővel együtt. -
vezeralmos2
senior tag
Ez egy tök jól összevágott tesztvideó, bárcsak ilyen lenne az összes!
Ha szabad, megosztom az enyémmel készült 10 perces Cinebenchet is, ugyanez a proci+hűtő kombó megy most nálam.
Contact frame van nekem is, és TF-9 paszta. Annyi változás van, hogy egy P12 Max ventilátor van a hűtőn, és Auto.-n nekem 230 wattot kér a processzor, de cserébe tartotta a kb. 31 ezres pontszámot.
A másik képen pedig E-corek nélkül látható, szintén alap órajelen. Én egyébként így használom a cpu-t. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Barell #98827 üzenetére
A Burst Assasinon brutális a 6 hőcső, és a tükörsima, forrasztott kontaktfelület is magáért beszél. Viszont az Arctic hűtőnek nagyobb a felülete, és Direct Touch, nehéz így megmondani, hogy melyik bír többet. 5600X-nek bőven elég lesz az is.
Azt tudom, hogy 200 wattot az enyém le tud venni a 13700k-ról, 85 fok körül ugrálnak a P-magok ilyen fogyasztás mellett. Bár nem 30 fokban teszteltem, hanem inkább 22 körül, és nekem fekszik a gépház ami javítja a hőcsövek hatékonyságát.A Noctuának vannak még Chromax Black hűtői, viszont azok sokkal drágábbak.
Ez például már biztosan előrelépés lenne a Burst-höz képest, de sokkal drágább: [link]
Thermalrighttal nagyon nehéz árban felvenni a versenyt, én sem fogom lecserélni egy jó darabig, az biztos. -
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Angie™ #98573 üzenetére
A fapados hűtővel sem volt régebben probléma, és most sem lenne, ha nem fejtene ki 10 kiló nyomást a cpu-ra.(Ezt tutira direkt csinálják sz**ra)
A két rögzítő fület visszább görbítettem azonnal, én e nélkül fel sem mertem rakni, mert akkora erő kellett volna hozzá.
Van egy SE-913-B hűtőm is, ezen még jobb minőségűek a lamellák(vastagok), és a gyári venti is jó PWM-es, de ez is 10 kiló nyomást rakott a CPU-ra, szóval ezt ilyen módon módosítottam:
Ez egyszerűbb is volt, mert csavaros, és alátétekkel meg lehetett oldani, de a 903-SD-nél görbíteni lehetett csak a fém karokat. -
vezeralmos2
senior tag
Igen, azzal a hűtővel sajnos nekem rossz a tapasztalatom, de azóta volt alkalmam beszélni egy fórumtárssal, aki vett egy ilyet, és neki 100% valódi nikkelezett réz talppal érkezett, ezek szerint én nagyon póruljártam vele. Minden esetre elnézést a régebbi hülye posztomért a 226XT hűtővel kapcsolatban.
-
vezeralmos2
senior tag
Teljesen fals amit írsz.
5800X3D nekem egy 90mm-es 4 csöves kishűtőt még szinte csak meg sem tudott langyosítani azzal a lepkefing 105 wattal, csak akkor ha levettem róla a ventilátort.
8 magos ryzennél egy akkora felületen keletkezik a hő, mint a kisujjadon a köröm, szóval egy bizonyos méret felett hiába teszel rá nagyobb hűtőbordát, hidegebb nem lesz a processzorod.
A hűtőborda optimális felületét meg kell határozni a kb. 110 wattos fogyasztáshoz, ezen méret felett fizikailag felesleges normál léghűtés.
Ettől további hőcsökkenést chillerrel lehet elérni, meg persze jó dolog ha nem a házba fűt a 400 wattos kártya. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
alemma #98343 üzenetére
Az 5800X olyan pici felületen termeli a hőt, mint a kisujjadon a köröm. (74mm²)
(A képen a letörött lapka termeli a hő nagy részét)
Azt a hatalmas hűtőbordát önmagában nem tudja még szinte meglangyosítani sem, még akkor se ha lángra kap, ez fizikailag lehetetlen.
Ott más lesz a hiba. (user error, túl magas feszültség) -
vezeralmos2
senior tag
Rendelkeztem itthon ID cooling ventilátorral, mégpedig olyannal ami az RGB-s verzión van, csak sima fekete. (226XT-hez adták).
Egészen addig nagyon fújja a levegőt amíg szabad levegőn van, ha ráteszed a hűtőbordára akkor már csak forog de a levegőt nem igazán mozgatja, szóval azzal szemben mindenképpen a másik ventilátort választanám.
És a hangerő adatát sem hinném hogy valós, mert a 226XT ventilátorát erősen hallottam ha felpörgött, míg a Thermalright BA120 ventilátora jóval halkabban megy és jóval több levegőt átnyom a bordán.A kisebb ID-cooling tornyok ventilátorai viszont nagyon jók.
Van itthon: SE-802, SE-913-B, SE-914-XT B V2, de volt a kezemben több más kisebb torony is. Az ezekhez adott ventilátorok sokkal könnyebben átnyomják a levegőt a bordán, nyilván a kisebb méret miatt már lehet hallani ha felpörög, de nem zavaróan hangos egyik sem.Fater gépébe az FX-8350-re egy Shadow Rock TF2 hűtő került, a gyári ventilátorával nem volt hajlandó elindulni az alaplap, CPU hibát jelzett a venti miatt.
Úgyhogy a TF2 kapott egy Noctua NF-P12 Redux PWM ventilátort, na az egy nagyon király ventilátor ha hűtőre akarod tenni, nem is nagyon van tőle jobb a piacon.
A Noctua ventilátorokat mindenkinek ajánlom mert nagyon királyak, feltéve ha olcsón hozzá tudtok jutni itt hardveraprón. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
NdrewSunix #97465 üzenetére
A RING-es verzió ventilátora a jobb, a lapátok alakja nagyobb statikus légnyomásra és csendesebb működésre enged következtetni.
Meg nekem sokkal jobban is tetszik a RING-es ventilátor, elegánsabban mutat mint az RGB-s.
A borda ugyanaz egyébként. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Khaosz55 #97452 üzenetére
Igen, igen, ez igaz.
Van itthon vörösréz lemez, és tömb is. A lemezt némi határozott erőkifejtéssel kézzel meg lehet hajlítani, a vágáshoz azért már kell a flex. Videókártya memória chipekre már vágtam ki belőle.
De azért nem annyira puha, hogy egy processzorhűtőnyi nyomást ne tudna elviselni hosszútávon, főleg ha tömb-ből készül a kontaktfelület, amely közvetlenül érintkezik a processzorral. Nem is kaphat olyan extrém nyomást, előbb eltörne az alaplap, minthogy a réz deformálódna.A hőcsövek anyaga is nagyon fontos, hogy tiszta réz legyen, de a kontaktfelület még fontosabb, mivel egy relatív nagyon kis helyre koncentrált hőt kell gyorsan tovább vezetni. És ha szennyezéssel csökkentik a réz hővezetési tényezőjét, az nagyon nem jó, és elég gyorsan mérhetővé is válik.
Főleg a modern processzoroknál, mivel adott felületegységre vetített hőtermelésük extrém magas a régi processzorokhoz képest.Techpowerup-on javaslom ránézni, hogy egy FX-8350 hány négyzetmiliméteres, és ahhoz mekkora fogyasztás tartozik, ellenben hány négyzetmiliméteres egy 5800X, és akkora felületen mennyi hőt termel. Elég durva különbségek vannak.
A hűtőink egyre nagyobbra nőttek, és egyre hidegebbek lettek -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Tangerine #97443 üzenetére
Igen elég puha.
Amikor egyik haverom gépébe szereltem fel egy ID-Cooling se-903sd hűtőt, akkor sajnos az egyik DC heat pipet egy ponton sikerült kicsit benyomni, mivel ferdén hozzáért a sockethez. Elég könnyen be-süppedt, de szerencsére nem befolyásolja a működést. Pedig ez csak egy legolcsóbb toronyhűtő, akkor a drágábbakba is tehetnének tiszta rezet. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
kromatika #97431 üzenetére
Szia!
A két hűtő között elméletileg nem szabadna semennyi hőmérséklet különbség keletkezzen, mivel mindkettő hatalmas a processzor fogyasztásához képest, de azt hiszem megtaláltam rá a magyarázatot.
A Thermalright Assasin King 90 hűtőmön lekapartam a nikkelezést, ahol nem okozok vele semmilyen kárt.
Elég mélyen lekapartam a nikkelezést, nem lett sötétebb.
A tiszta vörösréz hővezetési tényezője 386 W·m-1·K-1. A tiszta sárgarézé viszont csak 85 W·m-1·K-1.
A színéből ítélve nem tiszta vörösrézből készült a Themalright. Ez megindokolná a hőmérsékletkülönbséget a Te esetedben is. Ettől függetlenül a hűtési teljesítményével én meg vagyok elégedve, de a jelek szerint lehetne még egy hajszállal jobb, ha tiszta réz lenne.
De ennyi pénzért szerintem ezt elnézhetjük a gyártónak, így is remek teljesítményt nyújtanak.
Mellé tettem egy 2008-ból való Scythe Katana 3 hűtőt, aminek a hőcsövei még egész biztosan tiszta vörösrézből készültek, itt vannak a képek, szerintem a különbség magáért beszél. Kíváncsiságból azt is megkapargattam, a színe nem változott. Jó kis Scythe.
Bónuszként hoztam képet a SE-914-XT Basic V2 hűtőmről, még ennek is rezebb színe van, pedig csak 9500 ft ért vettem:
[kép] [kép] Mondjuk ez marha jól is hűt azt aláírom. -
vezeralmos2
senior tag
A kisebb Assasin King 90 undervolt nélkül extrém szintetikus terheléssel már eléggé közel járt a limithez, 90 fok fölé ment, az egész borda felforrósodik közel 200 watt-tól, push-pull ventilátorok szépen tolták le ról a meleg levegőt.
Viszont 1.32 volton, 160 watt körüli max. fogyasztással semmi gondja nem volt vele, én így használom a processzort, minek zabáljon felesleges áramot.
És akkor még tehettem volna rá jobb pasztát meg ventilátort is.Szóval ilyen szempontból mondhatnám, hogy felesleges volt megvennem a Burst Assasint, de azért örülök neki. Így már szinte alig hallani a ventilátort, a 90mm-esnek volt egy kis hangja ha néha felpörgött.
Ezzel a nagyobbal játék alatt is nevetségesen alacsony hőfokok vannak, 50-60 fok maximum, mondjuk a kicsihez képest itt tényleg minimális az eltérés...**@97348 Rowon: A Burst Assasinra most nem tudok push-pullt tenni, mert nincs itthon felesleges ventilátor, meg nem is szükséges.
Viszont az AK90-nél a push-pull felállás nagyon sokat számít, egy ventilátorral nem bírja el a közel 200 wattot, kettővel viszont már éppen igen.
Van itthon Sanyo Denki DC Mini Ace, kipróbáltam egyszer, hogy azt rátettem szívó oldalra, és benchmark alatt, ha elé rakod a kézfejed érezni hogy okádja le a bordáról a forró levegőt a két ventilátor. Kicsi a bors, de erős. -
vezeralmos2
senior tag
Kiváncsiságból én is rendeltem egy Burst Asssasin 120-at,
Mivel már eleve egy Assasin King 90 volt a 9900k-n ezért még szerelni sem kellett, szépen felment a felfogatásra.
Habár a 90mm-es kistesója is elég meggyőzően hűtötte, ez még brutálisabb, nem semmi ez a 6 hőcsöves kialakítás.
200 watt meg se kottyan neki, hamar érezni is a hőt felül a hőcsöveken.
A hozzá adott TF-7 pasztát használtam, mivel tesztek alapján pár fokkal lejjebb marad mint MX-4-el.
Mellékeltem a Prime 95-ös tesztet is. -
vezeralmos2
senior tag
Dobd ki azt az alaplapot és vegyél egy Asus Prime B550 Plust, vagy használtan valami strix X470-et. Gigabyte lapok híresek arról hogy feleslegesen túl nagy feszültséget adnak a ryzen prociknak és a bios is hulladék szóval még le se tudod normálisan korlátozni a feszültséget.
Haveromnak ugyanez az 5600-as proci Asus Strix X370-F Gaming lapban R7 1700 gyári réz magos stock hűtőjével hidegebb mint neked a Peerlessel.
Mind amellett hogy a gyári teljes teljesítményét gyönyörűen hozza. -
vezeralmos2
senior tag
Hűtési teljesítményben ugyannyira képes mint a Noctua NH-U9S, csak teszi ezt harmad annyi pénzért. A noctuában egyel több a hőcső, de nem DC contact.
Eme videó inspirált a vásárlásra: [link]
-
vezeralmos2
senior tag
Sztem tedd rá fel a hűtőt, akkor kiderül hogy elég-e vagy sem.
De az egy elég masszív torony szóval szinte biztos hogy elég lesz, 108 wattól nem fog felmelegedni egy ekkora hűtőborda.
Ennél a cpu-nál hőmérséklet künönbséggel hűtünk mert le vannak szigetelve a magok.(Tehát míg egy régi FX procin ha 60 fokosak a magok akkor valszeg maga a borda is forró, de az új ryzeneknél hiába marad hideg a borda, a magok annyira melegszenek hogy majdhogynem gyorsabban melegszik mint amilyen gyorsan képes a réz a hőt vezetni, X3D procira ez fokozottan érvényes)
-
vezeralmos2
senior tag
Elég nagy az, bőven elég lesz rá.
Nekem SE-914-XT van ezen az X3D procin és gyári ASUS biosos 108W TDP limittel gond nélkül kihűti, gaming alatt kb. 50 fokon mennek a magok.
4 direct contact heat-pipe-os.
De ahogy látom a tiéd is direct-contact, és 5 pipe. Ennél a procinál jól jön a DC heat pipe, mivel magát a hűtőt érdemes szobahőmérsékleten tartani.Az 5800X3D egyátalán nem fogyaszt sokat ha rendesen kezeli a lap biosa.
Ideális esetben 108 wattnál nem szabad feljebb engedni, mivel a 3D cache szó szerint szigetel, és nem tud belőle kijönni a hő, öregíti a szilíciumot.
Ha 108 helyett 115-öt engedtem meg neki akkor már kúszott is fel a 90 körüli értékekre, amellett hogy maga a hűtő csont hideg marad.ASUS biosok kíméletesen kezeli ezt a CPU-t azt tudom.
MSI-ről nem tudok nyilatkozni.
Ha Gigabyte biosod van akkor sz*rrá melegszik ez a cpu akármilyen hűtőt raksz rá.Üdv
Almos -
vezeralmos2
senior tag
Ezzel nem értek egyet, nekem egy Thermalright Assasin King 90 van, 180 wattot gond nélkül elbír. Méretre ugyanakkora mint a Freezer 13, csak 5 hőcsöves.
A három hűtő amit írtál olyan nagy hogy letakarja az egész alaplapot.Arra a cpu-ra egy itthon kapható [Burst Assasin 120] bőven elég.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Icamingo #96883 üzenetére
Nekem volt egy SE-226-XT Black.
A kontakt felület alumínium volt sajnos.
És a hőcsövek nem voltak benne valódiak, nem vezette ki a hűtő tetejéig a hőt.
Egyetlen előnye, hogy hatalmas.
Jelenleg egy Thermalright Assasin King 90 van a procin (9900k), és ez sokkal kisebb méretben hozza közel azt a hűtést amit a 226 hozott.Úgyhogy bátran merem állítani hogy a Burst Assasin 120 a jobb választás.
-
vezeralmos2
senior tag
Én azt mondom vegyetek Burst Assasin 120-at, 200 wattig az mindenre elég, főleg 2 ventilátorral.
-
vezeralmos2
senior tag
Tud nekem valaki mondani AM4/1151v2 -re FULL RÉZ torony hőcsöves hűtőt?
-
vezeralmos2
senior tag
Az ikertornyos kialakításhoz már 3 ventilátor kellene, hogy hasonlóan hatékony legyen mint egy szimpla torony két ventivel.
Az U12A ékes példája annak hogy felesleges lenne az ikertornyos kialakítás, valamiért mégis nagyon elterjedt.
Nekem is a kis Thermalright AK90 is két ventivel elég brutális hűtésteljesítményt tud hozni a méretéhez képest 5 hőcsővel.
Kár hogy magyarországon nem kapni, amúgy tervezek venni még egy ilyet, vagy egy Burst Assasin 120-at.
Kicsi, erős, és nem görbíti el az alaplapot. -
-
vezeralmos2
senior tag
Mondjuk 100%-on nem tartanám a ventit sokáig, mert ezekben az olcsó ventikben szerintem a csapágyak nem bírják olyan sokáig, a másik meg, hogy ezt én nem tudnám hallgatni egész nap.
Na igen, pusztán az árából következtetsz arra hogy rossz minőségű, mert teljesen elképzelhetetlennek tartod az ellenkezőjét.
A gyári ventilátor minőségébe nem tudok belekötni ami hozzá járt, kifejezetten nem olcsó érzete van, és négy sarkán gumis zajcsökkentők vannak rajta, nem rezeg, nem vibrál, és PWM-es. Nekem nem tűnt fel még, hogy hangos, mondjuk nekem nincs is igényem arra, hogy zajszigetelt szobában a géphez közel tartva a fülem se halljak semmit. (Ugyebár a Noctua nagyon halk) -
vezeralmos2
senior tag
Már küldtem be teszt képeket ide róla régebben.
Nem fogyaszt sokat ez a proci, csak nehezen jön ki belőle a hő, mert a 3D cache szigetel.
Semmi titok nincs benne, ezzel a cpu-val nem szabad 115-120 wattnál többet etetni, mert nem tud lehűlni a die.
Ha vízhűtéssel folyamatosan szobahőmérsékleten tudod tartani a CPU kupakot, akkor 130 wattnál már azonnal 95 fokra megy a maghőmérséklet, hiába lesz tőle pár %-al több benchmark pontod, nem teljesen normális a hőmérséklet. Vannak alaplapok amikben hűthetetlen emiatt ez a proci, a Gigabyte bios ráadásul nem is nagyon ad lehetőséget arra hogy csökkentsd a feszültséget.A lapom biosa (hála a jó égnek) gyárilag olyan, hogy 115 wattnál semmiképp nem engedi feljebb a fogyasztását, szóval ez a "titka" a hűtőnek.
De még ezzel a fogyasztással is 80-85 fokig tud menni, ha melegebb van a szobában, 20 fokos szobahőmérséklettel viszont nem igazán éri el a 80 fokot. (Ez stressz tesztre vonatkozik, gaming alatt 55 körül megy, töltéskor felugrik néha 70-re)
Magán a hűtőn még benchmarktól sem érezni igazából hogy meleg, mert 110 watt ennek szinte lóf*sz, főleg 2 ventilátorral.
Amúgy meg valóban nem nagy a hűtő, de nem is kicsi. Push-pull ventilátorokkal 160 wattot simán rá mernék bízni intel prociból.
Amúgy ez a videó inspirálta ennek a hűtőnek a megvásárlását:
[link] 6:16 -hoz tekerj oda, érdekes eredmény, főleg 1/3 pénzért még érdekesebb. -
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
kromatika #96661 üzenetére
Nekem volt egy SE-226-XT-Black hűtőm, újonnan vettem.
Hatalmas, van hova felvegye a hőt, de a méretéhez képest NEM hűtött jól.
A talpa alumíniumból volt, és a hőcsövek valószínűleg nem valódiak voltak benne/nem végig. A proci amikor már elérte a 90 fokot, a hőcsövek teteje hideg maradt, leszedtem a tetejéről a műanyag burkolatot.
Úgyhogy eladam olcsón, és lett helyette Thermalright AK90. Sokkal kisebb méretben hozza kb ugyanazt a hűtést(push-pull).Viszont a kis méretű ID-Cooling tornyokat tudom javasolni, azokkal jó tapasztalatom van.
Az 5800x3d procimat egy SE-914-XT V2 hűti, 4 valódi hőcső, jó felfogatás, kb. ugyanazt tudja mint a Noctua NH-U9S, csak harmadába került. Már nem is lehet kapni, árukeresőről én vettem meg az utolsó darabot. -
vezeralmos2
senior tag
Arctic ventilátork közül tényleg sok nem jó.
A Ryzent például push-pull ID-Cooling ventilátorok hűtik, 92mm-esek.
Egyik kéken világít, az SE-913-B gyári ventije. A másik a 914-XT gyárija,
Teljes fordulaton azért lehet kicsit hallani őket, de egyátalán nem zavaró, és nagyon sok levegőt visznek, főleg push-pull szerelve a 914-XT-re. -
vezeralmos2
senior tag
A ventilátorokkal sem tudok teljesen egyetérteni, nekem van Noctua NF-P12, meg kisebb is, de mindegyiket olcsón jófogáson, vagy itt vettem.
Újonnan horror áruk van.
Arról nem is beszélve, hogy az Arctic P szériás ventilátorok is vannak közel ilyen jók, és töredékébe nem kerülnek mint a Noctua. (Legutóbb Arctic P8-akat vettem. Csendes, és tartja a légnyomást enyhe fojtás alatt is)
De ha nem lényeg, hogy totál csendes legyen, akkor máris sokkal jobb alternatívák vannak üzleti/szerver téren: Sunon, Sanyo, Delta...
A Sunon kifejezetten nagyon jó ventilátorokat gyárt, nem olcsók, de nem is drága.
Delta úgyszintén, csak az szinte egyátalán nem elérhető magánszemélyeknek, maximum bontott/használt. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
balasig #96614 üzenetére
Mielőtt véglegesíted a redelést, itt van a teljesítmény-teszt a Ryzenes gépemről:
[link]
Tudom, userbenchmark intel-propaganda, de egy alap képet csak ad.
Biosban a proci értékeihez egyátalán nem nyúltam.
Futtattam egy gyors CPU-benchmarkot, a hűtő egy SE-914-XT-v2.
A 1080ti pedig azért kapott csak ennyit, mivel Asus Turbo bloweres, alap órajelen megy, tehát referencia teljesítménye van.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
balasig #96614 üzenetére
Ha meg M.2 -t aktívan akarod hűteni, nagyon olcón vannak már felragasztható M.2 hűtők.
De amúgy ha van B350-es tomahawkod, akkor minek veszel új lapot?
A Pci.e 3.0 foglalat híján bőven elég az X3D alá az is, bios frissítés kell rá és annyi.
De a pci.e 4.0 szerintem nem releváns, dupla sávszélességgel megy, de jelentős teljesítmény növekedés nincs a 3.0-hoz képest, 300 fps felett lesz vele +5fps-ed, nagy szám. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
kicsako #96609 üzenetére
Azért, mert 2013 óta drasztikus zuhanás tendencia figyelhető meg a Gigabyte termékek minőségén, főleg a videókártyáikból kispórolták a VRM-et, és rengeteg széria hibás Gigabyte videókártya keringett az interneten sz*rér-húgyért mert hibás, a másik probléma, hogy a létező leghulladékabb és leg-átláthatatlanabb biosokat rakják az alaplapokra, és ennek tetejébe még meg is főzik a processzort, szóval én ettől a márkától teljes mértékben elhatárolódok mert nem jó.
Van itthon Gigabyte Radeon HD 6950 blower referencia videókártyám, 2010-ből, akkor még jó cuccokat csinált a GB, hibátlan is a kártya. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
balasig #96605 üzenetére
Az akciós Asus Prime B550-Plus-al szerintem jobban jártál volna, rádásul pár ezerrel most olcsóbb is az Alza.hu-n, az Asus biosok a leg-kezesebbek, de remélem ezzel az MSI-vel sem lőttél mellé. Azért javasoltam azt mert AM4 foglalatnál az Asusnál nem tapasztaltam még olyat hogy hűthetetlen lenne bennük a proci.
Bár az MSI még mindig sokkal szimpatikusabb mint a Gigabyte. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
M3nt0R #96597 üzenetére
Egyrészt a Thermalright jó, másrészt amit fentebbi hozzászólásban írtam a Gigabyte lapról, a tiéd is valószínűleg túl nagy feszültséget ad neki, biosban próbáld meg beállítani a feszültséget, 1.3v-nál több semmiképpen nem szükséges annak a procinak, de szerintem 1.25v -al is lazán elmegy.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
balasig #96590 üzenetére
Ez az alaplap például ideális választás az 5800X3D alá, most akciós: [link]
De használtan is mernék alá nézni B450-es lapot, vagy X370-est, amennyiben nincs igény a pcie 4.0 foglalatra, én csak Asus lapot ajánlok.
(Amúgy nem tudom mennyi értelme van, a sávszélesség duplája, de +3fps kategória) -
vezeralmos2
senior tag
válasz
balasig #96590 üzenetére
Szia.
Bőven elég lenne az a hűtő.
Az alaplapoddal van a probléma, már sokadik embernél látom hogy ugyanilyen alaplapban túlmelegszik a processzor, hűthetetlen.Egész egyszerűen szándékosan el van rontva a biosa, feleslegesen túl nagy feszültséget ad a processzornak.
Azzal a hűtővel az 5600X-nek kb. 60-65 fokban ki kéne maxoni normális feszültséggel Cinebench alatt.
Ismerősöm megvette ebbe a Gigabyte Aorous lapba az 5800X3D-t, 360-as vízhűtéssel is instant 90+ fok, biosban lehetetlen beállítani a feszt mert nem ad rá lehetőséget a gyártó, végül a windowsban tudta kitrükközni 3rd partys applikációval a feszültséget...Nekem egy Asus Prime B450-Plus lapban dolgozik az 5800X3D, és egy 4 hőcsöves ID-Cooling SE-914-XT kényelmesen lehűti, játékok alatt 55 fok körül dolgozik(töltés alatt felugrik 70-re nagyon ritkán), cinebench alatt is 85 fok fölé nem nagyon megy, ha 30 fok van a szobában akkor alulról súrolja a 90-et, de nem is nyáron dög melegben kell ezt tesztelni.
Egyébként ebben a lapban bőven hozza az elvárt teljesítményét a viszonylag jó hőmérsékletek mellett, egy 1080ti van nekem mellette.Haveromnak egy Rog Strix X370-es lapba szereltem be az 5600-at, a Ryzen 7 1700 gyári réz magos kis hűtője tökéletesen lehűti, hozza az elvárt teljesítményt és 50-60 fokos.
70 fok játék közben nem normális.
Szerintem cseréld le azt az alaplapot mert nem tesz jót az 5800X3D-nek.Üdv
Álmos -
vezeralmos2
senior tag
Komolyra fordítva a szót, nekem van egy i9-9900k, és egy Thermalright Assasin King 90 hűti.
155 wattot ez a hűtő a kisujjából kiráz, főleg ha két ventilátor(push-pull) van rajta.
Azt tapasztaltam, hogy az ígért 200 watt TDP-t olyan 20 fokos, vagy hűvösebb szobahőmérsékleten tudja, két ventilátorral. (Mivel én nem 200 watton használom az i9-et, ezért nekem édes mindegy)
Ezt még meg lehetne dobni azzal, ha vesz rá az ember két Noctua ventit.
De a méretéhez képest már így is túlteljesítette az elvárásaimat.
Ha nem zavar hogy MINIMÁLISAN hallható a két 90mm-es venti zúgása, akkor ajánlom.
De ha veszel rá két Noctuát akkor néma csendes lesz azt garantálom.
A dobozban csak egy darab jó minőségű PWM ventit adnak hozzá, de kapod a füleket is a másodikhoz.
Ja és írta fentebb valaki hogy olcsó érzetet kapott egy 120mm-es thermalright hűtőtől.
Ennél a 90mm-es darabnál teljesen az ellenkezőjét tapasztaltam. -
vezeralmos2
senior tag
Szia.
Ez a felállás például jó lehet:
ID-Cooling SE-802, és két darab Delta PFC0812DE ventilátor.
A kis torony hűtő postával együtt kb. 4500 ft, én a Delta ventiket itt hardveraprón vettem 300ft/db áron.
Csak nem árt ha van egy jó tápegységed, mert a két ventilátor 80 wattot fogyaszt.
De nagyon hűvös lesz vele a procid, ez alá még egy i7-et is be mernék tenni. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
kicsako #96531 üzenetére
Szia.
Ryzen 5 3600-ra az a hűtő nagyon overkill, szerintem tesztelni is felesleges, nem fog melegedi.
De a 60 fok szerintem azzal a hűtővel sok, csökkentsd a feszültséget.
Nekem volt ilyen procim, 4.25GHz és 1.35V beállítással lepipálta a Ryzen 5 3600-ak 99%-át, Cinebench R23 alatt 100 pont híján 10 ezer pontot kapott. Sokkal kisebb hűtővel így felhúzva nem nagyon lépte át a 70 fokot nekem.
(Gyári beállításon hagyva túl nagy feszt ad neki a lap)
Maximális teljesítményre kihegyezve ennek a procinak a fogyasztása meg kell hogy álljon 85-90 wattban. Ha többet eszik, akkor túlfeszel a lapod.
Ha meg hűvösen akarod járatni, akkor 1.2V. és 3800MHz kényelmesen tudja, 50-60 watt fogyival. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
laci001 #96461 üzenetére
Az a Prime B450m-K ugyanazzal a 6 fázisos VRM-el van szerelve, mint az enyém(B450-Plus), csak az enyémen van hűtőborda.
Bírni fogja az 5800X3D-t, de ettől éhesebb procit nem mernék beletenni, ez eleve egy csökkentett fogyasztású 5800X.
Az én alaplapomban sokkal kevésbe melegszik ez a proci mint sok másik lapban, nekem egy ID-Cooling SE-914-XT-V2 tökéletesen elég rá, hasonló méretű hűtő neked is elég lesz, arra tippelnék hogy annak az alaplapnak a biosa sem ad ennek a procinak túl nagy feszt. -
vezeralmos2
senior tag
7700x-nek amúgy nem kéne ennyire melegedni.
Túlfeszeli az alaplapod, szándékosan csinálják ezt a gyártók hogy minél több pénzt szórjál ki hűtőre és minél gyorsabban tönkremenjen a proci.
Nekem egy ID-Cooling 914-XT v2 van egy 5800X3D-n és bőven elég rá.
90 fokot cinebench alatt se éri el. -
vezeralmos2
senior tag
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Speedy007 #96403 üzenetére
Nekem a Thermalright Assasin King 90 egyátalán nem érzőik budget kategóriának, sőt, inkább teljesen az ellenkezője. A közel 200 wattos ígért TDP-t tudja, jó vastag és minőségien megmunkált lamellákkal, tükörsima a nikkelezett réz felfekvő felület is.
A ventilátorán is érződik, hogy nem egy olcsó vackot tart az ember a kezében.15 ezer forintért itt volt németországból.
-
vezeralmos2
senior tag
Így néz ki a torony, nekem nagyon bejön, eddig ez a legjobb ár/érték arányú hűtő amit valaha láttam.
9800ft+posta volt, 4 hőcső, 2 ventilátorral 160 wattot simán rá mernék bízni(nyilván nem 3D caches prociból).
Nagyjából egy szinten van a Noctua NH-U9 es hűtővel, majdnem egyharmad annyi pénzért.
Utolsó darabot vettem meg egyébként, több már nem lesz újonnan boltból, mondjuk nem csodálom, ez a cucc túl jó. -
vezeralmos2
senior tag
Az 5800X3D nem igazán fogyaszt sokat, akkor van probléma, ha az alaplap túlfeszeli.
Én közben leváltottam rajta a Katana 3-at egy ID-Cooling SE-914-XT-re, és untig elég rá.
Push-Pull két venti van a hűtőn, biztos ami biztos.
Maga a hűtő amúgy alig langyosodik ettől a procitól.
A felfogatás miatt lett leváltva a Katana, mivel a stock felfogatása túl nagy nyomást rak a CPU-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Ukrajnai háború
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kameraszenzor és az aksi is nőtt a Nubia Z70S Ultrában
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- PERIFÉRIA beárazás (egér, egérpad, billentyűzet)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest