- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- PLC programozás
- TCL LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Colos1
őstag
válasz
deathcrow42 #186796 üzenetére
Köszi, megnézem őket.
RAM -ra visszatérve, melyik az, amelyik stabilabb?
-6000 MHz CL32
-6000 MHz CL30
-6400 MHz CL32Tudni kell, hogy nem akarok szarakodni, csak betenni, beállítani EXPO-t - vagy XMP-t, az még nem világos, hogy AMD lapban megy-e az XMP, vagy EXPO kell - aztán örvendezni. Szóval a stabilitás a lényeg, és ha pl. a 6000 MHz CL30 -on pár százalékkal gyorsabb, de instabilabb is, akkor inkább a stabilabb de lassabbat választom.
-
Zender90
csendes tag
válasz
4264adam #186768 üzenetére
Szia. Köszi szépen.
Egy kérdés hogy a VGA amit írtál amd-s de a monitorom G-synces. Ez esetben a monitor vagy a kártya a monitort ki tudja használni teljesen?
Illetve rgb-vel kapcsolatban annyit írtál H számomra nem fontos hogy világítson viszont a ház tényleg jó árban van és azt nézem hogy jól szerelhető szóval az lehet marad majd.
Köszi előre is. -
válasz
Colos1 #186786 üzenetére
USB túltengésben a Gigabyte AORUS B850 ad 11 darabot illetve az Asrock Livemixerje még többet. A natív vs. asmedia chipsetes SATA kontroller szerintem érzékelhetetlen különbség, ne legyen faktor a döntésben.
-
válasz
bringasisti #186794 üzenetére
Hogyne!
-
bringasisti
őstag
Szilva meggy permetezés aktualis ha nincs leveltetű ?
-
parandroid
félisten
válasz
Leho_89 #186792 üzenetére
Itt foglaltam anno össze az opciókat: [link]. 3 hét alatt sok minden nem nagyon változott, apróbb eltérések lehetnek, kiindulásnak jó. A személyes véleményem meg az, hogy laptopnál bármi jobb játékra. Ha nagyon szorít a cipő, akkor az első konfig a linkelt hozzászólásból, de igpu-s helyett egy 7500f procival, és egy használt alsó-középkategóriás VGA-val (6600, 6600xt, 6650xt, 6700xt, 6750xt, vagy 3060ti, 3070, 4060ti). De ha egy mód van rá, akkor legyen 32Gb RAM is, meg a kicsit jobb lap, szóval a masodik konfig. Az említett, használt VGA-val bele is lehet szuszakolni 350-be.
p
-
Leho_89
csendes tag
válasz
parandroid #186791 üzenetére
Köszi. Most néztem csak hogy a lent ajánlott konfig is meghaladja 100k-val a keretemet. Ez alatt megéri cserélni a laptopot?
-
parandroid
félisten
válasz
Leho_89 #186789 üzenetére
5060Ti (16GB), és az 5070, amivel már érdemes foglalkozni. Utóbbi 70-80e plusz költség a 7800XT-hez képest, igaz, erősebb, és modernebb is.
Szerk.: Látom, hogy lefelé kellene menni árban, nem felfele. Nvidiát el is felejtheted, AMD-ből is inkább csak használt alternatíva lesz, 6700XT/6750XT-t javaslom. FullHD/60Hz-re ez bőven elég. Nvidiá ól 4060Ti/4070 lenne jó, de ezek használtan nagyon drágák, újan már nincsenek.
Más összetevőn. emigen tudsz spórolni, ha játszani szeretnél. Sajnos egy belépő szintű új VGA önmagában 200e fölött kezdődik.
p
-
Leho_89
csendes tag
válasz
CriticalHit #186788 üzenetére
Bocsi de az árak alapján ez jóval meghaladja a keretet. Annál többet nem szánnék rá. Vagy ezalatt nem éri meg cserélni?
-
Leho_89
csendes tag
válasz
CriticalHit #186788 üzenetére
Köszi. Az oldalon nem láttam fehérben ezt a házat. Az is lényeg lenne, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja. Nvidia konfig opció hogy nézne ki?
-
-
Colos1
őstag
válasz
deathcrow42 #186780 üzenetére
Köszönöm, a tegnap estém és a ma délelőttöm erre ment el, sikerült utánanéznem. A probléma az, hogy nekem kell a sok USB és a 4 DB SATA port. Ezt pedig az X870/870E lapok tudják. (Azt elfelejtettem mondani, csak Ánusz vagy Misi lapok jöhetnek szóba.) Szerintem amúgy nem a chipset miatt, ahogy elnéztem egy B850 -nél is lehetne simán 9 USB, csak ezzel is terelik az embereket a drágább felé... (A legutóbbi gépvásárláskor is ez volt a gondom...)
Most ezeket a lapokat nézem:
MSI MAG X870 vagy X870E Tomahawk WIFI.
Ez a lap azért is szimpatikusabb, mert ennél megoldható, hogy mindkét M2 SSD-t ráfüggesztem a CPU -ra. A másikaknál, amelyeket írtam, a másodikat a chipsetre kell tenni, mert a második és harmadik CPU -s M2 osztja a sávszélt a VGA -al. A MAG -oknál meg a második M2 is minimum X2 -vel megy, de ha letiltom BIOS -ból a 40G -s USB portot, akkor X4 -el. De mivel PCIE5-ről beszélünk, szerintem az X2 is bőven elég neki.Namost a kettő között van kb 10% árkülönbség. Ami számomra releváns eltérés a kettő között, hogy az X870E esetében natívan a chipsetre vannak aggatva a SATA portok, az X870 -nél pediglen egy Asmedia vezérlőn keresztül. Most ez okoz dilemmát, szerintem ezt is csak azért csinálták, hogy az X870E -t kelljen választanom. (Hacsak valaki azt nem mondja, hogy az Asmedia jobb, mint a natív AMD SATA) De ez a lap csak picit több 120K -nál
A Mugen 3 egy kb 13 éves hűtő, az AM5 -ből már kiamarad sajnos. Az utódja, a Mugen 4 kapta csak meg az AM5 kitet.
-
Leho_89
csendes tag
Sziasztok. Jelenleg egy ASUS TUF A15 laptopom van (4050/16gb/1TB) és gondolkodom, hogy lecserélem egy asztali gépre.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Főleg új single játékok, minden féle.
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Semmi.
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Monitoron és egéren kívül mindenre.
4. Mennyi a kereted rá?
350.000Ft
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
Egy mezei 23” FullHD Dell monitor, 60Hz
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Nem vagyok elkötelezett semmi mellett. A kérdés hogy érdemes-e a laptopot lecserélni, ebben az árkategóriában össze lehet-e rakni egy lényegesen erősebb konfigot FullHD-ra? Nem kell semmi csics, sőt a lényeg, hogy minél minimalistább legyen a design. A ház ha lehet fehér legyen. -
T. Peet
tag
válasz
deathcrow42 #186783 üzenetére
Köszönöm! 1 dolgot sajnos elfelejtettem megemlíteni. Wifi7 mindenféleképpen kellene az alaplappal.
MSI B850 GAMING PLUS WIFI alaplappal szemezgettem még pl, de tényleg arra akartam rámenni, hogy én az alaplaphoz 10 évig nem akarok hozzáérni. -
válasz
T. Peet #186781 üzenetére
Abszolút overkill alaplap, sokkal jobb VGA-s konfigod lehet ilyen büdzséből.
AMD Ryzen 5 7500F - 65k
ID-Cooling SE-224-XTS BLACK - 13k
GIGABYTE B650 EAGLE - 54k
Palit 5060 Ti 16 GB GDDR7 - 203
Patriot 2 x 16 GB DDR5 6000 Mhz - 36k
ADATA M.2 1 TB - 23k
Seasonic G12 GM-650 650W 80 PLUS Gold - 32k426k, tetszés szerint lehet gyorsabb ramot, jobb tápot, menőbb alaplapot, 2TB M.2 SSD-t beletenni, de még egy 5070 is beleférhet szűkösen:
ASUS Prime-RTX5070 - 278k
-
CriticalHit
addikt
válasz
deathcrow42 #186778 üzenetére
Egész pontosan a földön lévő gép nem életképes...
Colos1
A legjobb ár/érték arányú CPU léghűtők terén élen jár a Thermalright. -
T. Peet
tag
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
Első sorban dolgozni, phpstorm, xampp, kicsit szeretnék belekóstolni machine learningbe, android studio, ilyenek.
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Egy BenQ GW2270H monitorom van a laptophoz. Monitort is akarok majd újat, de azt később.
Monitoron és egéren kívül kell minden. Ház, alaplap, táp, memória, proci, videókártya
4. Mennyi a kereted rá?
500K max
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya választásnál lényeges szempont)
BenQ GW2270H van jelenleg, de vmikor cserélve lesz
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
MSI-t, Asus-t szeretjük, Gigabyte is jöhet. Megjelenése nem különösebben érdekel, kényelmesen elférjen benne minden, akkor is, ha esetleg a jövőben bővíteném. Ha nem villog rajta fél tucat rgb led az nekem előny. Legyen csendes, szellőzön jól.
Amire gondoltam:
MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI (lehet overkill, de nem akarok hozzányúlni sokáig)
AMD Ryzen 5 7600
Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
GIGABYTE GeForce RTX 3060 GAMING OC 12G
Be quiet! PURE POWER 12 M 650W
Be quiet! PURE BASE 501 Airflow Window Black
Bill: ???
Köszi előre is a tanácsokat, 20 éve építettem utoljára pc-t 😊 -
válasz
Colos1 #186779 üzenetére
Zen 4/ Zen 5 összefoglalóban megtalálod, mi a különbség a chipsetek közt 650/850 vs. 650E meg 870E. Nem nagy.
Scythe-nál elvileg van valami compatibility kit AM5-höz is, nézz utána és újra használhatod a bordát
B850-s alaplapok közt nézz körül, nagyon-nagyon ritkán ajánlunk 120 ezer feletti alaplapot 9800X3D alá, mert... felesleges, úgymond.
-
Colos1
őstag
válasz
CriticalHit #186776 üzenetére
Érdekes ez a hűtő, nem hallottam még róla. Kb feleannyiba kerül, mint a Dark Rock és ahogy elnézem kb azt tudja, vagy jobb. Hasonlónak tűnik a szitu, mint, tizenpár éve, amikor megjelentek a Scythe hűtők. Vettem feleannyiért, amennyibe a nevesek kerültek egy Mugen 3-at, a mai napig azt használom. És megkockáztatom, hogy ha lenne hozzá AM5-ös felfogató kit, elvinné a 9800X3D -t is, max tennem kellene rá még egy ventit.
Házam van, Cooler Mater HAF 932, nagy, csúnya, ormótlan és nehéz, de elfér benne minden és a hűtéséről 3 db 20 és 1 db 14 centis venti gondoskodik. Azért is tetszik jobban ez a Phantom Spirit hűtő, mert alacsonyabb és elfér a ház oldalán a 200X30 -as venti, Dark Rock 5 / Elite esetén azt le kell venni, mert pont beleérne.
Táp egyelőre maradna a jelenlegi. Ha majd nagyon csúcson jár veszek egy nagyobbat.
-
válasz
CriticalHit #186776 üzenetére
Ezt a Lancool 217-t most megnéztem... ár-érték arányban talán a legjobb a hármasból, 17 centis ventijeivel eléggé unikum... de ez az oldalt-alul lévő USB port eléggé érdekes választás. Földön lévő gép nem nagyon életképes így
-
_drk
addikt
válasz
parandroid #186775 üzenetére
+dannyl köszi nektek.
Van Ház, Táp, SSD.
Régi Inteles gépet akartam feltámasztani, de csak a baszakodás és idő ment vele...Másik gépem B550M-es, ezért Ryzen konfigban gondolkoztam. De ránézek Intelre is, mi a helyzet.
-
CriticalHit
addikt
válasz
Colos1 #186769 üzenetére
Amit változtatnék:
Alaplap: Asrock B850 Steel Legend]
CPU Hütő: [TR Phantom Sipit]
Ház: [Flux Pro] [North XL ] [Lancool 217] vagy ha az akváriumot kedveled Antec C8]
Táp: Endorfy Supremp FM6 850, Superflower Leadex XG 850, FSP Hydro G Pro 850, FSP VTA GM 850, Seasonic Vertex PX / Prime GX/TX 850, Corsair RM850x, Sharkoon 850W Rebel P20, MSI MPG A850GS, ASRock Steel Legend SL-850G, Phanteks AMP GH 850W Platinium. -
parandroid
félisten
Használt/felújított brand gepet keress, HP, Dell, Lenovo. Van mindenféle méretben a tenyérnyi micro gépzől USFF, SFF-en át a kisebb-nagyobb tornyokig, árban 60-120 között szórnak a már használható konfigurációk (minimum gen8 intel, 8-16GB RAM, nvme SSD-hely). Mindenre jó, amire szeretnéd, és borzasztóan kifinomult kis szerkezetek, az elmúlt tíz évben vagy tucatnyit vettem innét-onnét, és üzemeltem be családon belül, sose volt velük gond (ja de, egy halott tápom lett, de anyósnál minden elromlik, szóval ez nem mérvadó
).
p
-
dannyl
addikt
Én, ha olcsón kéne, akkor intel: 10400, 10500, 11400, 12100 körül nézelődnék. Nem tudom, hogy mennyire vágod, de az F végű nem jó, mert nincs benne IGP. Hozzá lehet már 20-25k körül jobb lapokhoz is jutni. RAM-ot meg utánad szórják. 16GB DDR4-ből bármi. G.Skill Aegis olcsó és jó pl. Újban is 10k alatt van a 2x8GB.
Úgy gondolom, hogy 60k körül meg lehet úszni. Csak ugye a vadászat az idegőrlő.
Újban is találni amúgy nem vészes áron lapokat, a procik drágák sajnos.Szerk.:
Szerintem nem ördögtől való amúgy a 3200G. Miért kevés a 4 mag? Most a 100k-s procikban is "csak" 6 van. Windows-zal bőven elvan. Amúgy funfact: az összes mai játékot futtatja, van, amelyiket játszható sebességen is. Nyilván a grafika az olyan, amilyen, de na. [link] . SSD legyen, az a lényeg, meg 16GB RAM. -
_drk
addikt
Erre az Alaplap+proci-ram konfigra valami ötlet?
Vissza olvasva volt itt egy kis vita, hogy újat nem igazán érdemes.
Viszont használt árakban nem vagyok otthon.
Mit érdemes kb mennyiért?
3200G nem jó vétel ahogy látom, 4 mag már tényleg kevés.
Látok használtan Ryzen Pro 4750-es konfigot HA-n 70-ért,
2x16Gb rám és GigaB550 lappal, de nyilván Nincs gari... -
Colos1
őstag
válasz
deathcrow42 #186771 üzenetére
AMD chipsetekből fel kell frissítenem a tudásomat, az előző két gépem inteles volt, így 12 év után térek vissza AMD -re. Intelnél a "Z" alatt kb kuka volt minden, ezért gondoltam itt is a csúcs chipsetre. Néztem ezt a lapot, sajna kevés hátul az USB. Esetleg ez. Ezen van elég USB és 14 helyett 16 fázisú VRM. De 96 GB RAM -ot nem tud 6000 MHz -en futtani a QVL szerint. De nem sürgős, majd nézegetem őket. Meg hogy egyáltalán mik a chipsetek közötti különbségek.
A RAM -oknál amúgy van egy "B" verzióm, a mostanihoz hasonlóan egy 2X32 GB -os kit, aztán majd ha nem lesz elég, utólag is lehet fejleszteni. Ennél a gépnél is 2X16-al kezdtem, és amikor a DCS elkezdett emellett is 20 GB -okat firkálni a lapozófájlba, kicseréltem 2X32 -re.
Az az M.2-es SSD, ami a mostaniból menne át, az egy 1TB -os SSD csak külön a DCS -nek fenntartva. Van egy SATA-s az MSFS2024-nek is, de az menne az új 1TB SSD -re, mert ez már nem tölt le 400+ GB -ot, mint a 2020-as. Ennek elég kb. 50 GB tárhely. Meg 100+ MBit net
Ha jól tudom, a 9950X3D esetében ha játék fut, a Win11 altatja a nem X3D CCD -t. DCS tudja használni, mert a másik CCD -re indít egy I/O szálat, mint az Intel E -magjaira, de van egy videó, ami azt mutatja, hogy 9950X3D -vel pontosan ugyanolyan a teljesítmény, mint 9800X3D -vel. Először ilyen volt a tervbe, de emiatt elvetettem.
Cooler Master HAF 932 házam van, 3 db 20 cm -es és egy 14 cm -es ventivel. Tapasztalat, hogy ha tönkremegy a Mugen 3 hűtőn a venti, akkor passzívban is elviszi játék alatt hetekig a húzott i5-3570K -t, mire feltűnik hogy valami nem oké
Így maradok a léghűtésnél, szerintem az AIO csak több hibalehetőséget visz be a gépbe. Meg értek a termodinamikához és meg tudom magyarázni, hogy miért jobb egy hőcsöves léghűtő, ha egy jól szellőző házban van
Először Noctua NH-D15G2 -t néztem, de azt drágállom, mert nem tud annyival többet, mint amennyivel több kerül. Vagy a Pro 5. A Be Quiet honlapján van egy alaplap kompatibilitási segéd, ott ezt adja ki.A tápnál azt tervezem, hogy marad, aztán ha nem elég akkor csere. Meg ha már 10 év rá a gari, akkor az a maradék 4 évet még hátha kibírja.
-
válasz
Colos1 #186769 üzenetére
MBO: MSI B850 Tomahawk MAX WIFI már mindent megad, ami kéne neked - kivéve az USB 4.0. Nem látok kb az USB 4-n kívül mást, amiért érdemes lenne kiadnod majdnem még 100 ezret az alaplapért.
Szerintem nem hatalmas kihívás a 4x32GB kit 6000-n futtatása, azaz 128 GB RAM. Menni fog, van Zen 5 topik, komolyan mondom, megszakértjük
Sok esetben majdnem annyiba kerül a 128GB, mint a 96GB 2 darabos kit. 2 azonos 64GB kit kell ehhez.
SSD: 1TB PCI 5.0 helyett inkább 2TB 4.0 SSD legyen vagy ha telik rá, akár 4TB mert olcsóbb alaplapot vettél
A DCS, hogyismondjam szépen...
qrvasok helyet foglal és kimutathatatlan az 5.0 PCIe SSD előnye a 4.0 ellenében ilyen felhasználásraPláne hosszú évekre tervezve, én legalább 2TB-t vennék. A mostani géphez a következő M.2 meghajtóm 4TB lesz alsó hangon.
-
parandroid
félisten
válasz
Colos1 #186769 üzenetére
Jó lesz ez így.
Prociból ennél játékra nincs jobb (illeve van, a 9950X3D, de az már tényleg túllövés). Lapból én azon vacilálok, hogy kell-e az X870, vagy elég-e a B850. Érvek nem nagyon szólnak az X-es mellett, a B850 is kb mindent tud, viszont amikor épp akciós, akkor valami 20-30 EUR a különbség a B850, és az X870 Tomahawk között, szóval valszeg megvárnám, amíg megint akciózzák, és inkább a nagyobbat venném én is. Lapból a Carbon, meg az Edge MSI-nél kicsit túlzás is, ahogy Asusnál is a Strix, de ki vagyok én, hogy lebeeszéljelek róla?
A hűtőből én mindenképpen az Elite-et venném (illetve vettem, most is ez van), már csak azért is, mert ezen magasságban állítható a külső venti (van egy a közepén is), pont azért, hogy bármilyen RAM modul fölött elférjen. Ezért is nem értem a kompatibilitási kérdést. Amit viszont érdemes lenne megfontolni, az egy egyszerűbb AIO, árban majdnem ugyanez, a proci nem igényel durva hűtést, szerelni ugyanannyira bonyolult, viszont egy sokkal letisztultabb összképet ad. Én is mindig ódzkodtam tőle, ezlrt is van nekem is Dark Rock Elite-em, mert akkor má léghűtésből legyen a legjobb, aztán lányom gépébe egy nzxt AIO került, és megmondom őszintén, a következő konfiggal lehe, hogy én is váltok.
RAM bőven sok is, szerintem 48-64GB is bőven elég lenne, hosszú évekre, de ugye ilyen jóslatokat is láttunk már saját dugájukba dőlni...
SSD-ket, HDD-ket én optimalizálnám, ahogy a sajátjaimmal is tettem, 250-500-asokat nem érdemes már használni, nálam 1TB nvme van a rendszernek, appoknak, programoknak, 2TB nvme a játékoknak, és ezzel nálam meg is telt minden nvme hely, van emellett egy 1TB SATA SSD-m doksiknak, családi képeknek, videóknak, mentéseknek, stb, ami már rég kicsi (igen, ezek felhőben, külső meghajtón is archiválva vannak), meg egy nagy (20TB) HDD filmeknek, sorozatoknak. A következő konfiggal az egyik legfontosabb szempont lesz a sok nvme hely (legalább 4, de ezt manapság minden tudja), és menni fog bele még egy 2-4TB--os régi, SATA SSD helyett. A HDD sajnos kiválthatatlan, de azon kívül én más SATA eszközt nem szjvesen építenék már be.
VGA bőven elég lesz egy időre, ami ennél erősebb, az egyelőre indokolhatatlanul drága.
Táp elég lesz ehhez a konfighoz, sem a 9800X3D, sem az 5070Ti nem egy zabagép, ez meg elég jó táp, de én betervezném a cserét, egyrészt a méret, másrészt a kora miatt, jöhetne helyette egy modernebb, moduláris, legalább 750, de inkább 850-es példány, ez is olyan, hogy nem feltétlenüül érdemes kicentizni, és ki tudja, 1-2 év múlva cserélsz-e VGA-t valami erősebbre... Persze tápot akkor is lehet cserélni majd.
Amit nem tudunk, és érdemes lenne rajta elgondolkozni, az a ház-hűtés, most remek alkalom adódik, hogy az új hardverhez, eseleg új szempontok szerint (AIO?) lehet építeni valami modern rendszert - és a régi hardvert is könynebb talán eladni egyben, házastul, mindenestül - plusz egy érv a táp csere mellett is.
p
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
Az alábbi gépen gondolkodom, az adataimnál lévő 6 éves konfigot váltaná, annak néhány alkatrészével. A gépet DCS World és MSFS2024 repszimekhez használom. Ritkán más játék is szóba jöhet, de a tapasztalatom szerint amelyik gép a DCS -re jó, az más játékra tökéletes.Próbálkoztam összerakni egy konfigot, szívesen veszek ötleteket, mert ezt is jó pár évre tervezem, mint az előző kettőt.
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D
Ezt állítólag nagyon szereti a DCS és az MSFS2024 is. Ez utóbbiban amúgy CPU limitem van, de a DCS-t még bírja az i7-9700K, bár azt tudni kell, hogy itt nem kell az FPS-t hajhászni mint egy FPS -ben, mindenhol 60PS limitet állítok be.MBO:
V1: ASUS ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI
V2: MPG X870E CARBON WIFI
Egyelőre nem tudok a kettő között dönteni. Szívesen veszek ötleteket, hogy melyiket miért, vagy miért ne. Régebben Asusaim voltak, most MSI -m van, az egyetlen amit meg kellett szoknom, az a kevesebb beállítási lehetőséggel rendelkező BIOS. De így 40+ -osan már többször megtapasztaltam, hogy a kevesebb néha több.CPU hűtő:
V1: Be Quiet! Dark Rock Pro 5, ha a fenti ASUS lapot veszem
V2: Be Quiet Dark Rock Elite, ha a fenti MSI lapot veszem
A Be Quiet kompatibilitási listája szerint az Elite az Asus -al nem teljesen kompatibilis, mert "a memóriaslotok használata korlátozott", ezért más a két lapnál. Ez akkor is igaz, ha csak RAM 2 SLOT -ot akarok használni?
A hűtőt Arctic Cooling MX sorozat legújabb pasztával (MX-6?) tervezem majd feltenni, nem a gyárival.RAM: KINGSTON FURY 96GB Renegade DDR5 6000MHz CL32 KIT KF560C32RSK2-96
Jelenleg 64GB van, de a DCS be tud zabálni 60-at, ezért szerintem elfér a 96 GB.
Azért nem 128GB , mert az 2DPC lenne, dual rankos modulakkal, amelyet tudtommal a Ryzen nem feltétlen tud 6000 MHz -en hajtani, ami az ideális freki hozzá. Tapasztalatom szerint DCS -ben meg számít a RAM sebesség is, mert amikor a mostanin bekapcsoltam az XMP -t 4-5 hónap alap freki után, érezhető volt a különbség. Pedig csak pár %-nyi volt a különbség.SSD: Samsung 1TB 9100 Pro -ra menne a rendszer.
E mellé bekerülne a jelenlegi gépemből a 2db HDD, 2 db SATA SSD és 1 db M.2 SSD.VGA: RTX 5070Ti, ez már pár hete megvan a jelenlegi konfigomban. Egész jól megy, azt hittem kevés lesz neki a 9700K, de nem az.
PSU: Ha a jelenlegi 2019-es Seasocic Focus Plus 650W elég, akkor az marad. Ha nem, akkor Seasonic Focus GX 750W. Mivel a jelenlegi konfigom az UPS -ből max 500-520W-ot eszik monitorral együtt, simán benne van még 120 W tartalék, szerintem elégnek kell lennie.
-
4264adam
veterán
válasz
Zender90 #186767 üzenetére
Alaplap: [GIGABYTE B650 EAGLE AX ] 58k
Proci: [AMD Ryzen 5 7500F 6-Core] 67k
Proci hűtő: [ID-COOLING SE-214-XT] 10k
Ram: [Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz] 40k
Táp: [FSP VITA GM 850W 80 PLUS Gold] 47k
SSD: [Western Digital Blue SN580 1TB] 24k
Ház: [ZALMAN N5 MF] 19k
VGA: [ASRock Radeon RX 9070 XT Steel Legend 16GB] 322kÖssz: 587k
A ház nagyon jó árban van és RGB-s ahogy írtad. -
Zender90
csendes tag
Sziasztok!
Asztali gépvásárlás előtt állok, és gondoltam segíthetnétek pár alternatívával, ki milyen gépbe invesztálna a lentiek szerint
.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok?
Játékra fogom használni. Nagyjából multi is és single is(Cs2, Dota2, OverWatch2, Pubg, Forza, Stalker, Assassin's, stb..)
komplett gépre van szükségem (billentyűzet, egér, füles és monitor van)
4. Mennyi a kereted rá?
550 000Ft.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? QHD (2560 x 1440), 240Hz, NVIDIA® G-SYNC.Nincs preferált gyártó, illetve nekem nem gond ha nem világít a szivárvány összes színében
.
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket. -
Paxker315
addikt
válasz
parandroid #186764 üzenetére
annyit odatennék még, hogy ha hajlandóság van esetleg picit több kiadásra is, szerintem egy 8700 beszerzése sem ördögtől való. Kb 25 ezer ft extra költség lenne (a 8400 eladása után ofc), de kapna plusz 6 szálat, picit jobb órajeleket. Ha szeretne még ennyit költeni az OP :$ :$
6700xt-k kifoghatók már 100k magasságában, de amúgy a 1060 3gb-hoz képest még a körülbelül 50k HUF-ba kerülő 5700xt-k is lényegi előrelépést jelentenek (NB: a 1060-as 3 gb-os verziója NEM csak VRAM-ban tér el a 6GB-os verziótól, hanem kevesebb számítási egységet is tartalmaz).
-
cucka
addikt
válasz
parandroid #186764 üzenetére
3060ti használtan 90 ezer környékén kapható, annyi pénzért szerintem versenyképes.
-
parandroid
félisten
válasz
csincse #186763 üzenetére
Mehet a VGA csere, az esélyes jelöltek RX 6600XT, 6650XT, vagy még inkább 6700XT, 6750XT. A javaslat teteje így is kívül van már sajnos a kereten, de érdemes megfontolni. Ennél erősebbet ebbe a konfigba viszont már nem érdemes tenni. És ha már itt tartunk, lassan bizony érdemes lesz a teljes gép cseréjén is gondolkozni. Még nem használhatatlan, de már erősen elavult, továbblépni innét nem tudsz, szóval komplett csere lesz majd. Ebből a szempontból is jó lenne most egy erősebb VGA a fentiek közül, akkor azt továbbviheted majd.
Nvidia oldalról használt 3060Ti, 3070, 4060Ti lenne opció, de azok a tudásukhoz képest aranytalanul drágák még mindig.
p
-
csincse
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi configom van:
Ház: Modecom Oberon Pro Silent Számítógépház
Cpu: Intel Core i5-8400 BX80684i58400
Ram: Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black
Táp: Chieftec Smart GPS-600A8 600W tápegység
Alaplap: MSI Z370-A PRO LGA1151 ATX Z370
HDD: SATA SSD-k
VGA: MSI GeForce GTX 1060 3GB
Leginkább online/offline fps, action-adventure gamek.
lásd fentebb
Szerintem videókártya
4. Mennyi a kereted rá?
50-100k között
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
2560 x 1080, 60hz, HDMI, nincs syncAlapvetőleg nem vagyok egy nagy gamer, viszont úgy érzem jó volna kicsit tuningolni a configon. A fő célom a legkisebb befektetéssel a legnagyobb eredmény elérése.
Nem kellenek full grafikán csillió fpsek és hogy 0.001 másodperccel előbb lássam meg az ellenfelet. Egy normál futásteljesítmény elegendő volna.
A meglátásom szerint a leggyengébb pont jelenleg a videókártya.
Így az volna a kérdésem, hogy jól gondolom-e? -és ha igen, akkor mit kellene választanom a mostani helyére szem előtt tartva a célomat?-használt is nyugodtan jöhet, eddig is azokkal operált a gép.Előre is köszönöm
-
4264adam
veterán
válasz
weres78 #186761 üzenetére
Ház: [CHIEFTEC APEX AIR] 30k
Ez így 270k. Mivel a kereted engedi prociból érdemes a 8 magos 7700-at keresni. És CPU hűtőből a 18k-s 226XT -
weres78
senior tag
Üdv újra!
Single játék
Nitro 7800xt
Minden másra.
4. Mennyi a kereted rá?
Jó lenne 350.000ből megoldani.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
Fullhd, 75hz.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?Nem kell semmi extra. A ház egy asztal alatt lesz, nem látszik belőle semmi (szellőzni tud azért). Nem lesz fejlesztve valószínűleg soha. Nem feltétlen kell kimeríteni a keretet...
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
-
Winne
nagyúr
válasz
QuippeR #186756 üzenetére
Ha ez is 80 felett van, akkor már lehet ezt kellene? ASUS TUF Gaming B850-PLUS WIFI (90MB1J30-M0EAY0)
-
Winne
nagyúr
válasz
4264adam #186744 üzenetére
Gigabyte lapot nem szeretnék, az az egy cuccom volt életemben, ami tönkrement, pedig sokféle holmit használtam már az évek alatt.
B650-ről és B850-ről olvastam most egész sokat, van néhány dolog, ami a B850-ben jobb lenne nekem, de lehet olyan B650-es ATX lap, amint nem Intel vezérlős, de 2.5 Gbites lan van és van rajta optikai hangkimenet? Többi másodlagos.
-
-
eddieke666
aktív tag
Sziasztok!
Tudom nem egészen ide való akérdés, de ti talán tudtok segíteni. Szeretnék venni egy OneOdio A5 ANC fejhallgatót, azonban a számítógépem ASRockModell B450M Pro4 alaplapja nem támogatja a bluetooth kapcsolatot. Ilyenkor mindegy milyen adaptert veszek, vagy vannak ajánlott, bevált márkák? -
4264adam
veterán
válasz
deathcrow42 #186749 üzenetére
Ha a keret magas vagy nem tényező, tápegységet ezek közül érdemes ajánlani :
FSP Hydro Ti Pro 1000W
FSP Hydro PTM PRO 1000W
FSP Hydro G PRO 1000W
Super Flower Leadex VII XP 1000W
Super Flower Leadex VII PRO 1000W
Super Flower Leadex VII XG 1000W
Seasonic Prime TX / PX /GX 1000W
Seasonic Vertex PX / GX / 1000W
Corsair RM1000x
be Quiet! Dark Power 13 1000W
be Quiet! Straight Power 12 1000W
be Quiet! Straight Power 11 1000W
Asus Rog-Strix-1000P
ASRock Steel Legend SL-1000G
Sharkoon 1000W Rebel P20
NZXT C1000Gold
Montech TITAN GOLD 1000W
MSI MPG A1000GS
Antec HCG1000
Lian Li EDGE EG1000 (kétkamrás házakhoz)folyadékcsapágyas venti, 120mm helyett 135-140mm van illetve lehet már lebegőmágnessel szerelt variáns is közöttük.
persze az FSP Vita is nagyon jó de ezek vannak feljebb tőle -
válasz
Carbon80 #186745 üzenetére
First Shop, de igény szerint több helyről is összevadászható. Egy helyről szoktam ajánlani (Kazy, Alza, FirstShop), mert könnyebb a linkelgetés is.
Proci + Alaplap:
AMD 9800X3D - 222k
MSI B850 GAMING PLUS WIFI - 83kVGA most nincs ajánlás, illetve majd később
RAM, SSD:
G.SKILL Ripjaws 64GB - 93k
WESTERN DIGITAL - BLACK SN770 2TB - 52kHáz, CPU cooler, táp:
Be quiet! - PURE ROCK PRO 3 - 20k
Be Quiet! - PURE BASE 501 - Airflow Window Black - 42k
FSP - VITA GM 1000W 80+ Gold - 59k -
_drk
addikt
Sziasztok
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? Elsősorban mely játékok.
Netezős és bírja a 4k filmeket, youtube-ot. Első sorban anyám használja. Stabil, időt álló és minél kevesebb baj legyen vele.
Ház: Zalman Z3
Táp:Zalman 600w 80+
SSD 500gb Sata (márkát most nem tudom)3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Alaplap+Proci+Ram. Jó lenne IGP-s procival letudni a VGA-t.4. Mennyi a kereted rá?
Amennyi kell egy jó deal-hez, de az igényekhez mérten sokat nem költenék rá.5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
4k TV+ full hd Monitor.+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Jöhet használt. Pont ez lenne a kérdés, hogy merre érdemes elindulni. Régi Intelt nem szeretnék, mert ha valami elromlik akkor csak a szenvedés van.
RYZEN B550M konfigom van(adatlap), első sorban ennek a párját keresném, könnyebb a hiba keresés, lehet cserélgetni stb.
De bármit meghallgatok, mi éri meg most.Köszönöm!
-
-
4264adam
veterán
válasz
Winne #186743 üzenetére
Ház: [CHIEFTEC APEX AIR] 30kEz az AM5 beugró és a proci az 5800X3D erejével bír. Kb a lap + proci + Ram 170k
Hasonlóan mint te én is 1440p és SP + kicsi multira használom teljes megelégedéssel viszont RTX5070TI mellett. CP 2077: RT Ultra FG 100-170 FPS között.
Tápod és Proci hűtőd meghagynám, én is a Dark Rock Pro4-el hűtőm előtte pedig AMD 5600 volt.
2023 őszén ugyanezen gondolkodtam, hogy megtartom az AM4-et és az 5600-ból lesz 5800X3D 70k pótlással
vagy eladom az alaplapot procit ramot és szintén 70k megtoldásával AM5 lesz belőle később pedig procit is cserélhetek. Utóbbi mellett döntöttem -
Winne
nagyúr
Sziasztok!
Megy a matek, hogy a mostani géppel mit kezdjek, ebben szeretnék segítséget kérni.Mostani config:
【FSP Aurum Gold 700W】
【ASUS ROG STRIX B550-F G.】【AMD Ryzen 5 5600】【Be Quiet! Dark Rock 4 Pro】
【Ballastix Sport 2x8192 MB DDR4】
【nVidia GTX2060】Monitor 2K-s. A VGA menne, az mondjuk 5070 lesz.
A kérdés tehát az, hogy
A . maradjon minden, csak menjen bele a vga?
B . maradjon az am4 és menjen azért mellé egy 5700x3d az új vga miatt és akkor valami dd4 32 GB-os kit?
C . menjünk am5-re és akkor új lap, 7800x3d mondjuk (erről jókat olvastam), 32 GB ddr5 és valami lap alá és akkor sokáig nem kell megint hozzányúlnom?
Mindhárom esetben kérnék szépen ár/érték arányban típusokat, hogy miben érdemes gondolkodnom, aztán utána menne a matek, hogy mi fér bele.
Multiban jelenleg PUBG csak, singleben a nagyobb címek, Red Dead 2, Last of us, God of War, Cyberpunk, Forza, ilyesmik.
Attól függ melyik verzió lesz a kifizetődő a fenti 3ból, de meglévő pc-ben cserélnék alkatrészeket, nem 0-ról indulok.
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?Feljebb írtam.
4. Mennyi a kereted rá?
Megnézném az ajánlást és aszerint döntenék, hogy melyik verzióra szánom rá a pénzt.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta?
2560 x 1440 1ms 144Hz.Bocs, hogy ilyen hosszú lett, közben görgetek vissza ahogy időm engedi.
-
hawrlantb
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni az új munkagépem összeálításában
Korábban már kaptam segítséget, viszont most lett aktuális így szeretném aktualizálni.1. Mire fogod használni a gépet?
3D Cad tervezés, pontfelhők, látványtervezés, videó vágás (Archicad, Revit, Blender, 3DS, Unreal Engine, AutoCAD, Premiere Pro stb.)
Ezek a modellek sokszor több milliós poligonszámmal párosulnak, a pontfelhők pedig esetenként 10-20 gb méretűek is lehetnek.
2-3 monitoron
Mindent újban szeretnék.
Komplett új asztali gép (Ház, MBO, CPU, VGA, TÁP, 4TB SSD, 64-128GB RAM, CPU hűtő + amit javasoltok)
4. Mennyi a kereted rá?
~ Br. 1.000.000 Ft
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
4K, 60Hz, HDMI, DP
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Csak új alkatrészek érdekelnek.
Elsőre valami ilyesmi körvonalazódott a fejemben:
MBO: Z790
CPU: Intel Core Ultra 7/9
VGA: RTX 5070Ti
RAM: 2x32 GB DDR5 (esetleg 4x32)
Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét! -
kico76
csendes tag
Sziasztok!
Új gépet szeretnék építeni, ebben szeretnék segítséget kérni.
Amivel rendelkezem, az az elhatározás, minden másra ott a MasterCard.
Komolyra fordítva a szót, monitorom és egyéb perifériáim vannak, illetve optikai meghajtó, de előbb-utóbb a monitor is fejlesztésre/bővítésre kerül, mert kell a több és/vagy ultrawide (21:9 vagy 32:9) monitor.Az elsődleges felhasználási cél audio stúdiógép, így jó lenne minél halkabb gépet építeni.
Ezen kívül videószerkesztés és renderelés.
A játékok nem relevánsak, mert amikkel néha játszom, vagy akarok, azok nem túl gépigényesek.
Prioritást élvez a hang és a fogyasztás minimalizálása, illetve a jó hútés és szellőzés. Tuningolást egyáltalán nem tervezek, így például nem kellenek a feleslegesen magas órajelű memóriák, amiket mondjuk az alaplap és/vagy a processzor nem tud kezelni. Valamint RGB-re sincs szükségem, sőt, kifejezetten jó lenne mindenféle ilyen csicsa nélküli gép.Amennyire utána tudtam olvasni, az elvárások, illetve az általam kinézett elemek:
- 8 magos AMD processzor legalább 32 MB L3 cache-sel és 65 W-os TDP-vel
Ryzen 5700x
- legalább 64 GB ram, lehetőleg 2x32 GB dual rank
- legalább 8 GB-os videókártya és lehetőleg minél kevesebbet fogyasszon, de jó lenne akár egy 16 GB verzió is, mint pl. RTX 4060Ti 16 GB vagy RX6800, és bár mondjuk ez utóbbi jóval többet fogyaszt, de a 250W még talán belefér
RTX 4060
- legalább PCIe 4.0-t támogató alaplap minél több (legalább 6) hátlapi USB A aljzattal és hűtött m.2 aljzattal (az se baj, ha ez utóbbiból 2 van), itt is fontos a minél jobb hűtés/hűthetőség
MSI B550-A PRO
- lehetőleg moduláris táp, itt is fontos a halk működés, illetve lehetőleg legalább Gold minősítés, minimum 650W, de ez függ a grafikus kártyától is
Seasonic G12 GM ATX 650W Gold
- olyan ház, amelyikbe lehet optikai meghajtót tenni, illetve I/O csatlakozások ne felül legyenek, hanem elöl, esetleg oldalt
Modecom Oberon Pro
- 4 TB-os m.2 SSD a rendszernek (sajnos azért kell ekkora, mert a stúdióprogramhoz telepítendő plug-inek és hangszer minták igen terjedelmesek, nem ritkán 30 GB/db és nem szeretnek más partíción lenni), jó lenne legalább 6-7000-es írási és olvasási sebesség, illetve minél magasabb élettartam
Samsung 990 PRO 4 TB
- minél halkabb, de jó hűtő
ARCTIC Freezer A35 AMD
- opcionálisan BD újraíró, valamint további 4 vagy 8 TB-os SSD-kAmit az árukereső alapján össze tudtam állítani, ezt az AM4-es gépet jelenleg kb. 450K-ból tudnám megépíteni. Ennyi keretem van is rá, maximum 500K, de jó lenne, ha meg lehetne oldani 400K magasságából, hogy a monitor is beleférjen.
Nem vagyok ellene az AM5-nek sem, de ott számításaim szerint legalább 100-150K-val magasabb összeggel kell számolni, annál is inkább, mert oda már 96 GB memóriát tennék. Az ár nyilván függ a grafikus kártyától is, mert például egy 5060 Ti 16 GB grafikus kártyát nincs sok értelme B650-es alaplapba tenni, mert azok csak 4.0-ás PCIe-t tudnak, így legalább B850-es vagy X670/870-es alaplap kell. Úgyhogy az AM5-ös gépnél ebből kifolyólag már szükségem lenne részletfizetési lehetőségre. Bár például a sima 7700-as Ryzen rendelkezik beépített GPU-val, így AM5-ös gép esetén a grafikus kártya most nem feltételenül szükséges, hanem lehet egy későbbi fejlesztés része. Így ha grafikus kártya nélkül az említett költségvetésbe belefér egy AM5-ös gép, az is lehet valid opció.Előre is köszönöm a segítséget, illetve az építő jellegű kritikát, javaslatokat, módosításokat.
Üdv mindenkinek:
Kico
-
toxicjew
addikt
válasz
deathcrow42 #186739 üzenetére
Köszi, írok nekik
-
-
toxicjew
addikt
válasz
deathcrow42 #186736 üzenetére
Lehet nekik úgy írni, hogy még nem most akarsz gépet venni, csak tájékoztató jelleggel feltérképezned a piacot? Vagy azt nem annyira szeretik
-
joska19888
újonc
válasz
deathcrow42 #186736 üzenetére
Köszönöm deathcrow42-nak és mindenki másnak is a segítséget. Még alszok rá egyett.
-
válasz
joska19888 #186735 üzenetére
Írj szerintem a Kazynak, összeállítják ám a gépet szerintem.
És mivel Székesfehérváriak, még közel is vannak hozzád.
-
joska19888
újonc
Én hanyagságom LG 2560x1080 monitort használnák mellé, erről megfeletkeztem.
Játékra használnám főleg single player játékokhoz, esetleg minimálisan Ai kép alkotás hasonló feladatokhoz.F-ECT$
5060 Ti kártya elgondolkodtató, bár "Hosszú évekig nem tervezem a gépet fejleszteni."deathcrow42
"A Kingston az QLC NAND, én olyat sosem tennék a gépembe. Amíg van SLC cache gyors, de utána fele olyan lassú, mint az Adata.
Sebességben a Kingston és az Adata közt maximum 1 másodperc különbség lesz 30 másodperces gaming loadnál."Erről még nem halottam. Meddig marad gyors merül fel a kérdés? Ha 2x 2.5x nagyobb sebbeség ilyen apró 1mp eltérés az egész átverés ? Pl: pcie4 7000mb sddk-nél is pcie5 -ös14000mb is csak 1-2mp az eltérés?
Ez megfontolandónak tartom ebben az eseben.Köszönöm a lelkes segítség nyújtás Veszprémtől 30km lakom túlzott messze mindentől is.
Maradnék az egy helyről legyen, ahol össze is szerelik és kész állapotban kapom kézhez. -
válasz
joska19888 #186723 üzenetére
AMD Ryzen 5 7500F - 64k
ID-Cooling SE-224-XTS BLACK - 13k
Zotac GAMING GeForce RTX 5070 - 258k
Patriot 2 x 16 GB DDR5 6000 Mhz - 36k
ADATA M.2 1 TB - 23k
Seasonic G12 GM-650 650W 80 PLUS Gold - 32kKazy, egy helyről, 480k, házat válassz tetszés szerint. Szerelésben Budapest környékén segítek. Belefért 32GB RAM.
-
válasz
joska19888 #186727 üzenetére
A Kingston az QLC NAND, én olyat sosem tennék a gépembe. Amíg van SLC cache gyors, de utána fele olyan lassú, mint az Adata.
Sebességben a Kingston és az Adata közt maximum 1 másodperc különbség lesz 30 másodperces gaming loadnál.
-
F-ECT$
titán
válasz
joska19888 #186731 üzenetére
Én 4264adam ajánlását megfontolnám egy 5060 Ti kártyával. Azzal simán benne lennél a keretben, és ha elfogyna egy picit, akkor elég lenne vga-t cserélni.
-
4264adam
veterán
válasz
Alaplap: [ASRock B650M-HDV/M.2] 52k
Proci hűtő: [ID-COOLING SE-226-XT BLACK] 17k
277kVGA: GAINWARD GeForce RTX 5070 Python III 12G 270k
517k helyett 544k.
Debrecen és környékén az építésben tudok segíteni. -
CriticalHit
addikt
válasz
Aminek jó oka van...
-
joska19888
újonc
Köszönöm a válaszaitokat szűkös 500ezer közeli keret miatt ezeket a választottam.
CriticalHit
kiválaszott tápok plusz 20 és 25 ezer forintal drágábbakdeathcrow42
GIGABYTE B650 EAGLE +20 ezer Ft
ADATA LEGEND 800 1TB - 1000 Ft olcsóbb, magasabb élettartalom fele akkora sebbeségF-ECT$ , deathcrow42
32GB ram teljesen jogos felvetés ha tellene ráMindenen lehet vátosztatni de valaminek a kárára. Hosszú évekig nem tervezem a gépet fejleszteni.
-
CriticalHit
addikt
válasz
-
válasz
Azaz Asrock lap az borzasztó lesz, és ekkora házba mehet az ATX lap, mondjuk ez:
GIGABYTE B650 EAGLE - 60k
Kingston helyett az ADATA LEGEND 800 1TB jobb, ugyanaz az árRAMból 32GB kéne, ha már ott van egy 5070
-
F-ECT$
titán
válasz
A 16 GB tudatos választás és / vagy tervben van később a bővítése? Ha belefér a keretbe, akkor én elgondolkoznék a 32 GB-on.
-
joska19888
újonc
Sziasztok összeállítottam egy gépet Alazán fontos lenne hogy egy helyről legyen, ahol össze is szerelik és kész állapotban kapom kézhez.
Ehez adnám hozzá a meglévő 2db Western Digital Blue SA510 500GB SATA3, toshiba dt01aca200 2TB meghatókat saját részről.
Ebben a kertösszegen bellül vátoztassak valamin, esetleg máshol vásároljam?
Segítségeteket előre is köszönöm.ProcesszorAMD Ryzen 5 7600X81 690 Ft
GPU hűtőID-COOLING SE-224-XTS BLACK11 990 Ft
AlaplapASROCK B650M-H/M.2+41 290 Ft
VideókártyaGAINWARD GeForce RTX 5070 Python III 12G269 690 Ft
RAMKingston FURY 16GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
26 790 Ft
HozzáadniMerevlemezKingston NV3 1TB24 290 Ft
HozzáadniGépházADATA XPG Valor Air Black20 490 Ft
PC tápegységFSP Fortron HYDRO K PRO 750W ATX3.024 990 Ft
PC komponensek összeszerelése (teljesítés 6 munkanaptól)14 990 Ft
Végösszeg516 210 Ft -
válasz
tsz00 #186719 üzenetére
Nagyon jó utánanézést csináltál, gratula
VGA szinten jó dolog, hogy dilemma van, vannak választási lehetőségeid:
- 5060Ti 16GB most 200-220k környékén, aztán jövőre 5070 super vagy két év múlva 6070 körüli upgrade. Az 5060Ti-t szerintem akkor jó áron tudod eladni.
- 5070 most 250-260k környékén
- 9070 280-300k környékénHa nem nyúlsz a géphez, akkor én a 9070-t ajánlom, amúgy meg az 5060Ti-t és majd upgradelsz akár egy év múlva 5070 Superre (remélhetőleg 18 gigás kártya lesz) olyan 100k plussz pénzért.
-
4264adam
veterán
válasz
tsz00 #186719 üzenetére
Nagyon jól és még pont időben csaptál le a dolgokra. Nem fogod megbánni.
Lapban: Asrock B850 Pro-A WiFi javaslok már én is ha a keretedbe belefér. Egyébként ha nem kell ARGB és Wifi a B650 Asrock is mindenre elég.
DLSS miatt az 5070 éri meg a legjobban még ha csak 12GB Vram is van rajta. Zotac GAMING GeForce RTX 5070 258k
Vagy ugyanez mFG nélkül: RTX4070 Super használtan 200-230kA legjobb használtan elcsípni az RTX4070TI Super-t. 16GB Vrammal.
RX9070-et semmiképp nem éri meg venni. Még az FSR4 hiányzik sok címnél. -
tsz00
újonc
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget egy pár oldallal ezelőttről, de azóta annyit alakult a configom, hogy úgy éreztem újra ki kell kérnem a véleményeteket pár dologgal kapcsolatban. Az alkatrészek fele már úton van, viszont maradt egy kis bizonytalanság pár dologgal kapcsolatban. Egy középtávon időtálló 1440p 180hz monitorra épülő gaming setup lenne a cél.
Innen indultam:
Alaplap: ASROCK B650M-HDV/M.2 55k
CPU: AMD Ryzen 5 7500F 3.70GHz 70k
CPU hűtő: ID-COOLING SE-224-XTS 11k
Ram:Kingston FURY 16GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast EXPO 24k
SSD:WD Blue SN580 1TB 26k
Ház: DARKFLASH DK351 19k
Táp: FSP Fortron HYDRO K PRO 750W ATX3.0 25k
GPU: 7800XT 210kMost itt tartok:
Monitor: Samsung Odyssey G5 S27DG500EU ( vagy valami nagyon hasonló)
Alaplap: ASUS TUF GAMING B650M-E WIFI vagy Asrock B850 Pro-A WiFi AMD B850 Socket AM5 ATX (itt olvastam pár hsz-szel felettem, kérdés, hogy lenne-e érezhető különbség ezen a szinten, esetleg egy jövőbeli gpu upgrade-nél)
CPU: AMD Ryzen 7 7700 (már úton, sikerült 80k-ért lecsapni rá)
CPU hűtő: ARCTIC Freezer 36 CO (12k, már úton)
Ram:Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 40k
SSD:WD Blue SN580 1TB 26k (úton)
Ház: Montech AIR 903 MAX Midi Tower 27k (úton)
Táp: FSP VITA GM 850W ATX 48k(úton)GPU: A 7800XT-ről letettem egyrészt az 5060ti áresése, másrészt a közeli 9060XT megjelenés miatt. De főleg mivel elköteleződtem a QHD mellett, erősen nézegetem az egyre jobb dealeket egy kategóriával feljebb és ezek jöttek szóba:
Zotac GAMING GeForce RTX 5070 258k
PALIT GamingPro INNO3D X3 OC, GAINWARD Python III, GIGABYTE WINDFORCE 5070 270k körül
ASUS PRIME GeForce RTX 5070 O12G 280kAsrock Challenger Radeon RX 9070 285k
XFX QuickSilver Radeon RX 9070 OC 285kKérdésem nyilván az ár-érték, van-e ezek közül ami kerülendő, illetve gondolom nehéz megjósolni, de érdemes-e tovább várni zárcsökkenésre ebben az ársávban. Nem akarom elkapkodni, de mivel nincs régi vga-m ezért a 7700-zal kellene ellennem amíg meg nem jön a videókari.
Ezer hála előre is
-
cibus
senior tag
válasz
Tussky #186714 üzenetére
Én épp tegnap erre a legrégebbi irodai gépre raktam egy win 11 pro-t próbára (láthatod mi van benne proci, ram
) , sima winyós, nincs SSD, nagyon jól fut és gyors. Csak nincs bent a sok MS szemét, meg követés, küldözgetés.
alacsony proci használattal elval, nincsenek 100%os kiugrások, meg 36% ram használtság (4 giga ramnál 36% !) . Egy frankó linuxos szint
[kép] [kép] [kép] -
parandroid
félisten
válasz
Tussky #186714 üzenetére
ASUS TUF GAMING A620M-PLUS - 42e
AMD Ryzen 5 8400F - 42e
ID-COOLING SE-214-XT BLACK - 8-10e
Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR5 5600MHz - 20-21e
Western Digital Blue SN580 500GB M.2 - 18-19eCPU bármikor upgrade-elhető, ha szükség van gyorsabbra (az i5 6500-höz képest így is nagy ugrás), illetve a RAM is cserélhető később 2x16GB, akár 6000 MHz-re, de régebbi játékok, vagy irodai munka egyelőre ennyivel is kényelmesen mennek. Egy nvme m2 ssd-t mindenképpen tennék be a rendszernek, programoknak.
p
-
válasz
Tussky #186714 üzenetére
AMD Ryzen 5 7500F - 64k
Patriot 2 x 16 GB DDR5 6000 - 36k150-155k hozzávetőlegesen, lehet vadászgatni boltból olcsóbb procit, alaplapot, HA-ról használt ramot, de ez a következő 6 évre simán jó alap. AM5 miatt simán procicserével is növellheted a magszámot.
Használt félkonfig, intel 13400, 14400 meg ryzen 7500F, 7600 szerintem jó lenne, ha találsz olcsóbban
-
Tussky
tag
Sziasztok,
Mindkettőre, régi címekkel játszom már amikor, mint Fallout 3/4/NV, HOMM 3. Meló szempontjából a mostani is alkalmas lenne, de a win11-et nem támogatja.2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Alaplap: ASRock H170M Pro4
CPU: Intel Core i5-6500 3,2GHz Socket 1151
Memória: 16GB 2133MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury Black CL14 (2x8GB)
VGA: GIGABYTE GeForce GTX 1060 6GB GDDR5
HDD/SDD: Samsung SSD 850 EVO 250GB SATA + Samsung HD103UJ 1TB HDD SATA
Ház/Táp: Ezt megkell néznem3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
A segítségeteket szeretném kérni, próbáltam sima system check toolokkal és google-zással kideríteni, hogy mit kellene a gépben cserélni, hogy a windows 11-et fellehessen rá varázsolni.
Ha jól gondolom, akkor a CPU semmiképpen sem jó és emiatt cserére szorulna. A videókártyában nem vagyok biztos, ha jól értem DX12 support kell amit elvileg tud. Alapvetően csak azt szeretnék cserélni amit mindneképpen kell, úgy látom, hogy alaplap+proci+hűtő kellene.Eddig az alábbiakat néztem ki:
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS
AMD RYZEN 7 5700X 3.4GHZ SOCKET AM4
THERMALRIGHT PHANTOM SPIRIT 120 SE4. Mennyi a kereted rá?
Nagyságrendileg 125-130k ez annak függvényében változhat, hogy kell-e mást is cserélni. Igazából szeretnék olyasmit venni ami kb best-buy és évekig nem foglalkozni vele. Alapvetően munkára használom, amit a jelenlegi setup is elvisz, játék szempontjából Fallout címek mennek, amik szintén mennek a jelenlegi setuppal.5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya és processzor választásnál is lényeges szempont)
1920*1080, HDMI, nem támogatja egyiket sem.+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél? Nagyobb értékű komponensekből mehet-e használt, vagy mindenből bolti új kell?
Nincs, bármi jöhet, de csak új. Ár/érték-re lőnék, illetve lehetőleg minnél később kelljen újra hozzányúlni. -
3cHo
tag
válasz
4264adam #186706 üzenetére
Köszönöm szépen az iránymutatást! És parandroid-nak is
.
Pár keresztkérdésem lenne:
Szeretnék 64GB ramot, ezt néztem ki: KINGSTON FURY 64GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT, tudom hogy kicsit drágább, de nem bánom a pár forintot ha világít is, viszont a nagyobb memória kellene nekem a 3D-s munkámhoz. Viszont a 7700 csak 5200mhz ram supportot ír az oldalukon. -
QuippeR
tag
-
4264adam
veterán
Alaplap: [ASUS TUF Gaming B650-PLUS WIFI] 76k
Proci: [AMD Ryzen 7 7700 8-Core] 81k
Proci hűtő: [Thermalright Phantom Spirit 120 SE] 20k
Ram: [Patriot Viper Venom 32GB] 40k
VGA: [Palit GeForce RTX 5070 Ti GamingPro OC ] 390k
Táp: [FSP VITA GM 1000W 80 PLUS Gold] 58k
SSD1: [Western Digital Blue SN580 2TB] 45k
SSD2: [Western Digital Blue SN580 1TB] 24k
HDD: [Western Digital Red Pro 4TB] 57kÖssz: 821k
-Szerettem volna ajánlani B850 alaplapot, de ebben az árkategóriában elmarad a VRM, még mindig a B650 a jobb választás (8+2 vs 12/14 +2 fázisok).
- 8 magos proci, árban verhetetlen 81k-ért, nem kell az X vagy a 9700X 50% felárért mert annyival nem tud többet.
- VGA-ról a topikjában jókat írnak nem kell a 450k-s TUF-ot venni mint ami nekem van.
- FSP VITA-tól még mindig nincs ár értékben ajánlhatóbb hiába kínai a ventillátor benne vagy a másodlagos kör kondik nem Tier1-ok, AC oldalon igenis Tier1.Ház: Itt igazából ami tetszik mert bőven belefér a keretedben. De minimumnak a sokat ajánlott APEX Air legyen.
Háttértárolók: Ahogyan kérted, külön vettem windows+programok részére / játékok / adatok tárolása. Szerintem kelleni fog a 2+2TB SSD + HDD Adatnak. HDD-ből nyugodtan mehet olcsóbb RED változat vagy a Blue széria.
-
parandroid
félisten
Korán van még, csak linkek nélkül:
Alaplap: B650, vagy B850 lap (asus tuf, vagy strix, msi gaming plus, vagy tomahawk, gigabyte aorus, vagy aorus elite) - 60-100e
CPU: Ryzen 7 7700, 7700X, 9700X, 7800X3D, 9800X3D (70-200e)
Cooler: 10e fölött gyakorlatilag bármi, olcsóbban thermaltake, vagy id-coolong, drágábban be quiet - 10-30e
RAM: 32GB 6000MHz CL30, ami akciós - 40-50e
SSD: WDSN580, SN770, SN850, vagy samsung Pro rendszernek, játékoknak, Evo az adatoknak.
Táp: FSP Vita GM 850 (vagy minimum 750, de akár 1000W) - 50-60e
Ház: NZXT H6 Flow, H7, vagy be quiet light base 600, de ez ízles kérdése. Nekem a légáram miatt a H6 flow lett, de ventikkel, vezérléssel jó drága.HDD-t ilyen méretben már nem vennék, van vagy 3-4 nvme SSD hely az alaplapon, lehet szépen bővítgetni, elsőre mehet 1+2TB, aztán még 2, vagy 4TB. SATA cuccokkal én nem szívesen foglalkoznék már (ezzel együtt a sorzatok, filmek miatt nekem is van egy HDD-m, de az olyan méret, ami SSD-ben megfizethetetlen lenne).
VGA termeszétesen ok.
Nem számoltam össze, főleg mert prociban is nagy a szórás, meg SSD isigénytől függ, de kb jók vagyunk. Procinál a sorrend adott, sajnos a lépések felfelé nem tükrözik a teljesítménynövekedést, ahogy egyre drágábbak a procik, teljesítményben már nincsenek akkora ugrások. Ár/értékben talán a 70e-s 7700, és a 150e körüli 7800X3D a két jó vétel.
p
-
3cHo
tag
Sziasztok!
Lassan elérkezik az idő, hogy építsek magamnak egy új gépet, így kérném segítségeteket
3D modelezés és renderelés lenne a fő cél (Blender-ben), persze játszom is, AAA játékok
Nincs
Mindenre
4. Mennyi a kereted rá?
800-900K
jelenleg 1080p asus monitorom van 144hz G-sync, később szeretnék 1440p-re uprgadelni
Mindenből bolti újat szeretnék, 5070 ti kártya köré építeni egy gépet. Ami igényem lenne, az egy min 4T HDD adattárolásra, 1T SSD a programoknak, játékoknak és még egy kisebb SSD csak a rendszernek. Illetve a házat már kinéztem, Corsair 3500X ARGB Black. (Vagy ha tudtok jobb házat, azt is meghallgatom) Köszönöm
-
wolfm87
csendes tag
válasz
CriticalHit #186519 üzenetére
Fun fact: kb. 20 éve te segítettél összerakni az első saját gépemet!
Az egy Core2Duo gép volt.
Most ez lett:
M27Q
Ncore 100MAX
Cooler Master 850W (saját tápja)
Palit 3080
ASROCK B650I Lightning WiFi
AMD Ryzen7 9700x (saját AIO hűtés 160-as raidátorral)
Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz (KF560C30BBEK2-32)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Tempest Rising teszt
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Ukrajnai háború
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Intel Core i7 13700KF / Nvidia GeForce RTX 4080 / 32GB DDR5 RAM / 2TB SSD konfig eladó
- Asztali PC , i5 13400F , RTX 2080 Super , 32GB RAM , 1TB NVME
- i5 8500/ 16GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ Win11 ready/ garancia/ ingyen foxpost
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6600 , 16GB DDR4 , 250GB NVME , 500GB HDD
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest