Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BigBear

senior tag

Sziasztok!

Egy apró kérdésem lenne, hátha tud valaki segíteni.
    Létezik ma olyan integrált alaplap (Intel v. AMD alapon mindegy), amelyik képes arra, hogy amennyiben nincs szükség a videokártyára (ami viszont ATI lenne, 4xxx) akkor szépen le is lője azt? Már régóta bogarászok valami ilyesmit, de nem leltem sajnos semmit, ami biztosan működne.
    A lényeg az lenne, hogy a gép mehessen 24/7-ben, letöltés filmnézés stb. mellett, s lehetőleg ne fogyasszon sokat. Viszont ha kell (játék, munka) akkor szépen kapcsolja be a beledugott - és sajnos manapság nagy fogyasztású - videokártyát.
    Nem akarok több gépet, nem akarok több dobozt, nehézkesen kezelhető NAS-t, akármit, egy egyszerű gépet szeretnék, ami amikor nincs rá szükség, nem terheli agyon Paksot...

• BigBear

senior tag

Hát ez nem hangzik túl jól... :(

A 8200-ast nézegettem én is, de ATI kártyákkal nem jó. Az AMD 780G pedig nem tudja, kispórolták belőle sajnos. Pedig biztos, hogy lenne egy ilyen chipkészletre (alaplapra) kereslet. Azt se hiszem, hogy ne lehetne megcsinálni.

• BigBear

senior tag

Hölgyek/Urak!

Egy kis segítséget kérnék, merre is nézelődjek.

1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
    Office, Net, Zene, Film, Kocajáték 2560x1080 felbontáson
    2. Mennyit szánsz az alaplapra?
    Lehetőleg 60 alatt, ha nagyon-nagyon van értelme, 65-70.
    3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
    Jelenleg egy I3-12100f van Asus H610M-A D4 lappal, ami menne a gyerkőcnek az öreg Xeon E3 helyett. Terveim szerint sok-sok év Intelezés után váltanék AM5-re, Ryzen 5 7600(X) a kiszemelt. 2x16Gb RAM. Egyelőre RX6600, Supremo FM2 650W táp van.
    (Vagy van értelme a kihaló 1700-on maradni I5-tel esetleg?)
    4. Milyen méretű lapot szeretnél?
    Alapvetően microATX, de nincs kizárva az ATX sem 100%-ig.
    5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
    1-2 SATA eszköz, 2-3 M.2 meghajtó menne bele. M.2 -höz van kártya is PCI-E foglalathoz, így lehet 2 foglalatos is a lap. Wifi jó ha van, de van M.2 wifi kártya is.
    3-4 USB kütyü általában.
    6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
    RX6600, IGP nem lényeges.
    7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
    Nem lesz tuning.
    8. Használt, vagy új alaplap?
    Újat szeretnék.
    9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
    Nem fontos, nem akarok csillivillit, M.2 hűtőim vannak, illetve némelyiken gyári a hűtő.
    +1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
    Nagyon távlatokban esetleg, de szerintem 1-2 évig biztos nem lenne cserélve.

Őszintén szólva szétolvastam a netet, de nem jutok dűlőre. Az AM5 szimpatikus (erősítsetek meg, hogy nem lesz vele több gond mint az Intel vonallal - alaphangon 10+ éve nem volt AMD konfigom). Vagy érdemes kivárni az Intel új foglalatát és procijait, vagy esetleg az új gép is maradjon 1700-as? Attól tartok, hogy értelmes áron nem jön egyelőre egyik új sem, az 1700 meg abszolut zsákutca, még ha pár évig maradna is a most vett proci/lap. Teljesítményben a 7600(X) szerintem bőven kiszolgálna, az igazat megvallva a 12100 is bőségesen elég volt, ha meg valamikor feljebb lépnék, elég lenne csak a procit cserélni. AM5 lapból az Asrock B650M-HDV M.2-t néztem, mert mindenem van, hogy wifi-képes 3 M.2 foglalatos cucc legyen. Bár tetszik a B650M Pro RS Wifi is, nem vagyok benne biztos, hogy nekem ehhez a procihoz, vagy akár egy 7800X3D-hez megér + ~20e-t (Igen láttam, hogy Kazynál olcsóbb, bár elég fura.) Néztem még az Asus TUF B650M-E Wifi-t, meg pár MSI, Gigabyte lapot is szemmel tartva a Techspot x56 AMD B650 Motherboard Roundup tesztjét, de valahogy csak-csak oda jutok, hogy a legolcsóbb HDV-M.2 lenne a befutó. Kérlek, erősítsetek, vagy cáfoljatok meg, hogy jól gondolkodom-e. :R
    Ja egy fontos szempont van, lehetőleg ne fussak bele coil whine-ba, arra allergiás vagyok. Ahogy bújom a netet, Asus-ra panaszkodnak leginkább ezen a téren, de lehet, hogy ez is csak szóbeszéd / hülyeség.

• BigBear

senior tag

válasz KAMELOT #107182 üzenetére

Háát, végülis nem sürgős.
    Bár valahogy erősen gyanítom, hogy - főleg megjelenéskor - egyik sem várható normális ársávba. Az AMD ugye teljesen feladta a budget kategóriát, az Intel meg szerintem kezdetben erősen felfelé fog pozícionálni. Bevallom, az Intelről nem tudom, mit is gondoljak, a 13-14. gen. körül amit alakítottak, az szégyen. Kérdés, a piac mit mutat majd, mekkora lesz a bizalom irántuk, illetve ezt az árakban hogyan fogjuk viszontlátni.
    AMD 9000-es ~ árak vannak, aszerint a 9600X 270 USD körül lehet. Az itthon bőven 100 felett lesz... :(

[ Szerkesztve ]

• BigBear

senior tag

válasz Fernet #107256 üzenetére

Lehet, itt megköveznek, de Asus lapokat itt hanyagold szerintem. Ráadásul ha 7600 a terv, tök felesleges 90-et költeni a lapra.
    Asrock B650M-HDV/M.2 vagy B650M Pro RS ATX-ben B650 PG Lightning teljesen megfelel.
    6000/CL30 legolcsóbb memória
    Az A410-zel elég meleg lesz a proci, bar problémát nem hiszem, hogy jelent.

• BigBear

senior tag

válasz Fernet #107259 üzenetére

Én is mindig szerettem az Asus lapokat, nem is volt problémám velük, de mmennyire látom, AM5-nél valahogy kevésbé sikerültek a lapjaik, több problémát olvastam, mint Asrock, MSI vagy Gigabyte lapokkal. Attól ne félj, hogy az általam írt lapok rosszak. A két mATX is bőven elketyeg a 8 fázissal gyak. bármelyik AM5 procival gond nélkül, korrekt VRM hőfokokkal. A Lightning meg a 14 fázissal főleg bármit elvisz.
    Sokat agyaltam én is lapokon, de maradtam a legkisebb ajánlható HDV-nél. Tökéletes. 2 modulnál több úgyse ajánlott, ha nem kell RGB, nyugodtan választható.

[ Szerkesztve ]

• BigBear

senior tag

válasz Fernet #107265 üzenetére

Mindenből lesz egy csillagos. Mondjuk erdemes mindennél beleolvasni az értékelésbe is, mert sokszor lehúzzák a terméket az emberek olyan dolgok miatt aminek köze nincs hozzá. "Nem kaptam meg / Sokáig tartott a szállítás / Pirosat kértem, kék jött / Nem találtam meg a bekapcsoló gombot (nem vicc) / Összetörve kaptam meg / Nem megy bele a processzor (ja S1700 az AM4-be) stb. Sokszor magukat minősítik az emberek, de a termék kapja a rossz értékelést.
    Visszatérve, nem igazán tudnék sorrendet felállítani, szerintem nem is szabad. Sok jó lap van, köztük sokszor a legnagyobb különbség csak szolgáltatásban vagy csillivilliben (lásd RGB) van.
    Érdemes megnézni a Techspot tesztjét, elég jó kiindulási alap leírással, VRM hőfokokkal stb.
    Vagy itt van a lap ajánlójuk is. Szerintem elég korrekt mindegyik.
    Én már kinőttem a sok csillivilli meg a legjobb hajkurászásból, így számomra a "Mukodj!" a lényeg. Összerak, beállít, megy. Persze néha elkap a hév, elkezdem bújni a netet, jaj, hát ez is meg az is jó lenne, hú az x dologgal többet tud - de aztán szerencsére egyre gyakrabban győz a józan ész a "szükségem van nekem erre, vagy csak vágyom rá / jó lenne mert nemistudom..." felett.

[ Szerkesztve ]

• BigBear

senior tag

válasz kromatika #107399 üzenetére

Ez az egész akkor érv, ha valaki csúcs közeli vagy minimum felső közép hardvereket pakol össze. Egy 3-5-600e-es gépbe az ég világon semmi értelme a "de majd egyszer jön az új holmi ami kihasználja" lapot megvenni. ~0 valós teljesítménynövekedés mellett, csak azért, hogy legyen, értelmetlen. Ugyanis ebbe a keretbe nem fog kétszeres áron (tudom-tudom, majd lesz olcsóbb is, de biztosan nem a közeljövőben / néhány éven belül) 5.0-s SSD-t venni, vagy még meg sem jelent új videokártyát. Kicsit ugyanaz a szitu, mint a "várd ki a következő gent, majd akkor eldöntöd" esete. Vagy a "ez halott rendszer, a másik meg még biztos kap 1-2 gent". Őszintén szólva a 30+ év számítástechnikai tapasztalatom alatt szerintem egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor cseréltem ugyanazon platformon belül processzort. Aki nem mindenből a felső polcról válogat, annak ez csak felesleges pénzkidobás.
    Gondolkoztam én is, hogy ne vegyek-e új 870-es lapot, ha már eljutottam a 650 Tomahawk-ig. Számomra ez is túlzás és igazából részben felesleges, de szükségem volt a legalább 3 M2 foglalatra, házba meg befért, (illetve halkan megjegyzem, meguntam a kínlódást a hazai webshopokkal, Alzán meg ezt találtam - nem reklám, félre ne értsétek!), Gigából és Asusból is belefutottam vonyító lapba, Asrockból megfordult körülöttem 2 gyári hibás/sérült, ezért nyeltem egyet és lett az MSI. De csak azért, hogy elmondhassam, hogy van USB4-em meg PCIe 5.0-m, nem adok ki még 20-30-50%-kal többet. VGA jelenleg 6600, M2-k vannak, nem kell 5.0-s horror áron, tuning nem lesz, belátható időn belül biztos nem lesz 5.0 brutál kártya, de még USB4-es holmi se.
    Aláírom: ha valaki csúcs hardverekre épít, tuningol, vegye meg az újat. :R

Új hozzászólás Aktív témák