Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz Flashcash #8996 üzenetére

    3. A "tehetősebbek" letörlesztik, utána látni se akarják a bankot, rajtuk nem fog nyerészkedni egy bank sem, az a vonat elment utána, a bank benyelte egy életre a veszteséget.

    Minél többen tesznek így (lakáseladással, vagy bármi áron történő előtörlesztéssel), annál több lesz a bankszektor vesztesége, és annál kevesebb forrás marad a ft hitelre váltók finanszírozására. Ha amúgy sem látja a bank a ft hitelezésen az extra profitot, akkor nem fog nekifutni, pláne ha nem is törvényi kötelezettsége. Veszélyezteti a saját tőkehelyzetét is, ráadásul egy olyan ügyfélért, aki a devizahitelét sem tudta fizetni. Akkor minek váltaná ki egy hasonlóan nehezen törleszthető ft konstrukcióra az ügyfél kedvéért. Ha meg könnyebb feltételekkel törleszthető hitelre váltja ki, akkor se biztos, hogy tudja fizetni az ügyfél, de az biztos, hogy a bank nem nyer rajta.

    Lesz egy olyan 5-10%nyi réteg, aki lakáseladásból fogja előteremteni a forrást, és hallani se akar semmilyen újabb hitelről. Ők biztosan hatással lesznek az ingatlanárakra is.
    Vagyis a bank hiába akarna hasonlóan jövedelmező, ügyfél szempontból hasonlóan szar kondíciókkal ft hitelt kínálni a devizahitel helyet, akkor sem tudna, mert a fedezet értéke lecsökkent.

    4. Mindenki elkezdett számolgatni, hogy mennyi lehet majd a bankszektor vesztesége.
    Többnyire a 180 és 230 közötti árfolyamkülönbözettel kalkulálnak. De ha a bankok egyszerre akarják előteremteni a chf, eur forrást az előtörlesztéshez (3 hónapon belül), akkor akár 100 ft vesztesége is keletkezhet a banknak minden egyes chf-en.
    Minél többen végtörlesztik, annál inkább elindulhat az árfolyam.

    Már csak az kéne, hogy pont ebben az időszakban törjenek a hetes charton a hosszútávú emelkedő trendek és mondjuk jöjjön egy kontrollálatlan görög csőd (a kontrollált már megvan :) )

Új hozzászólás Aktív témák