Új hozzászólás Aktív témák

  • Andr1ska

    újonc

    Sziasztok,

    bocsánat a hossz miatt!

    alapszintű megtakarítási ismeretekkel szeretnék tanácsot kérni.

    Évek óta egy viszonylag nagyobb összeg gyűlt már a folyószámlámon. Nem foglalkoztam vele, viszont nemrég meggyőztek, hogy tegyem állampapírba. Így szeptemberben nyitottam egy egyéves MÁP-ot (1,5 millió), és egy MÁP+ -t (9 millió). Viszont ma látom, hogy az OTP mint a kisangyal rögtön le is vont 5298 ft-ot az alap folyószámlámról, mint 1. negyedéves számlavezetési díj. Ezt nagyon soknak tartom. Mint kiderült, az OTP-nél nem fix összeg a számlavezetési díj, hanem 0,22%. értékpapír számláknál. Így ebből a 10,5 millióból a bank lesarcol évente 23.100 Ft-ot (számításaim szerint). Ismerősöm, akinek a K&H-nál nyitott MÁP számlát, fix 500 Ft ez a negyedéves érték. Tehát évente 2000 ft, szemben az én OTP-s díjammal, ami 23.000. (Tudom, hogy nekem kellett volna jobban utánéznem, rákérdeznem, amikor a munkatárs behívott meggyőzni arról, hogy ez milyen jó lesz nekem...)

    Első gondolatom az volt, hogy akkor fogom és ez az összeget átviszem egy másik bankhoz, ugyanígy MÁP-okba. A csavar a dologban, hogy emellett minden pénzügyemet az OTP viszi, és a Prémium számlacsomagom, ami sok kedvezménnyel jár, elbuknám, mivel az egyik feltétele, hogy nem mehetek 7,5 millió alá a teljes OTP-ben tartott vagyonommal. Ráadásul magánnyugdíjpénztár, szép kártya, folyószámla, minimális takarékszámla, stb, egyszóval MINDEN náluk van és szeretem az átláthatóságot, a kényelmes, netbankos ügyintézést, hogy mindent átlátok egy helyen.

    Úgyhogy most ott tartok, hogy egyenlőre megvárnám az első féléves kamatot (március), és utána szüntetném meg. Viszont egyrészt nem lenne jó bukni a prémium számlacsomag előnyeit, másrészt ki tudja, a K&H-nál milyen hasonló kis meglepik derülnek ki időközben.

    Ami fontos a pénzügyeimben:
    - kockázatkerülő vagyok, csak nagyon alacsony kockázatú megoldások érdekelnek
    - nem értek a pénzügyhöz, nem akarok napi szinten árfolyamokat nézni, folyamatokat analizálni, taktikázni a pénzemmel
    - ha bármi nem tervezett dolog beüt, mozgósíthassam a lekötött pénzt

    Tudtok javasolni bármilyen konstrukciót, ami ezeknek a feltételeknek megfelel? Vagy jelen gazdasági helyzetben a kockázatkerülésemmel örüljek ennek a +10.000 meg +43.000 ft-nak, amit eddig a két MÁP hozott négy hónap alatt, és nyeljem le ezt az évi 23.000 ft mínuszt? Csak ennyi alaptőkét már érdemes dolgoztatni valahogy, és ezekkel a levonásokkal kb mégis ugyanott vagyok, mint ha a párnám alatt tartanám.

    Összegezve: nem várok csodát, tisztában vagyok a realitásokkal és hogy milyen nevetséges kamatok vannak mostanában. De akkor már legalább a bank ne húzzon le még pluszban ilyen pofátlan mértékben. Vajon ezért ajánlják úton-útfélen a MÁP-ot? Mert így le lehet húzni vele az embert?

    A másik, amire gondoltam, az államkincstár. Ha jól tudom, az ingyenes.

    Köszönöm a segítséget.

Új hozzászólás Aktív témák