Új hozzászólás Aktív témák

  • Dare2Live

    nagyúr

    válasz Dare2Live #5069 üzenetére

    "[I]Negatív besorolási megfigyelés alá vette pénteken a belga KBC bankcsoport és kelet-európai, köztük magyar érdekeltségei kockázati besorolásait a Fitch Ratings, arra hivatkozva, hogy a romló környezetben további portfolió-leírásokra lehet szükség.

    A legnagyobb európai hitelminősítő a KBC Bank, a KBC Verzekeringen - a biztosítási üzletág -, valamint a csoportot átfogó holding, a KBC Group magasan elsőrendű, hosszú futamú "AA mínusz" adósosztályzatát vette negatív figyelőlistára, egyben "B/C"-ről "B"-re rontotta a KBC Bank egyedi besorolását.

    A Fitch az intézkedéssel összefüggésben negatív figyelőlistára vette a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. (K&H Bank) "A plusz" szintű hosszú futamú osztályzatát is.

    A figyelőlistára helyezett besorolások ügyében még az év vége előtt dönteni akar a Fitch Ratings, vagy úgy, hogy leveszi az osztályzatokat a figyelőlistáról, vagy úgy, hogy lejjebb viszi a besorolásokat.

    Az indoklás szerint a belga bankra bejelentett lépés tükrözi a hitelminősítő aggodalmát a KBC 9 milliárd eurós, kockázatterítő céllal értékpapírosított, zálogjoggal támogatott kötelezvény-portfoliójával (CDO) kapcsolatban. A csoport már ismertette azt a tervét, hogy 1,6 milliárd eurónyit leír ebből a portfolióból, de a Fitch szerint további leírásokat sem lehet kizárni, ha a piaci viszonyok romlanak.

    Mindemellett a globális, de különösen a közép-európai piaci körülmények mind nehezebbé válása miatt a kinnlevőség-portfolió romlása is a vártnál nagyobb leírásokat tehet szükségessé, ami tőke- és jövedelmezőségi nyomást jelenthet.

    A Fitch a hét elején már külön negatív kilátást adott az addigi stabil helyett a K&H Bank, valamint a CIB hosszú futamú, egyaránt "A plusz" kockázati besorolásaira, összefüggésben azzal, hogy a múlt héten a magyar szuverén adósbesorolás kilátását is stabilról negatívra rontotta. A negatív kilátás enyhébb jelzés, mint a figyelőlista, legalább annyiban, hogy az érintettnek akár egy-másfél év is rendelkezésére állhat megszüntetni a negatív kilátás okait..

    A hitelminősítő a hét eleji elemzésében mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a két magyar bank osztályzatai tükrözik a támogatás "rendkívül magas" valószínűségét a többségi tulajdonosok - a CIB-et birtokló olasz Intesa Sanpaolo, és a K&H-ban többségi KBC - részéről.

    STOP

    KBC seeks 3.5 bln euro in govt capital by Mon-paper [/I]"

    [link]

    nem mondok mást, mint, hogy "langsam spaziren"

    don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

Új hozzászólás Aktív témák