Új hozzászólás Aktív témák

  • attiLANte

    tag

    válasz mr_ricsi #1306 üzenetére

    Kis "költői" túlzás - elnézést, ha bántó volt (csak érzékeltetni szerettem volna, hogy egy olcsó termékeket gyártó cég számára nem a technikai fölény az elsődleges)...
    Minden tiszteletem, hogy vetted a fáradságot és lemérted a fogyasztásokat, de ebből még nem derül ki, hogy mekkora a hatásfok - csak az, hogy jobb/rosszabb a többinél.

    Azt nem vitattam, hogy egy PFC nélküli táp kevesebbet vesz fel a hálózatból, csak a tesztből származtatott 85-90(esetenként 94) %-os hatásfokokat tartottam túlzónak.

    Lássuk akkor az általad közölt értékeket:
    Ha a mért FSP egy ATX-350PNF (vagy hasonló) - akkor nem egy nagy eresztés hatékonyság tekintetében. A gyártó szerint min. 70% - ezt kis jóindulattal elfogadhatjuk az általad mért terhelésen: ennél biztosan nem jobb, inkább kisebb (mivel alacsony kihasználtságnál esik meredeken)
    Ekkor a Codegen hatásfokára a táblázatodból 76% jön ki.
    Ez a terhelés növekedésével javulhat - ebből kiindulva nem tartom lehetetlennek a 80%-ot sem. Tényleg nem rossz, még ha kicsit optimista is a megközelítés. Persze ezekkel a becslésekkel óvatosan kell bánni, elég sok a bizonytalanság benne. Meg aztán sovány vigasz a jó hatásfok, ha egyszer fogja magát a drága, és "mindent visz".

    Azt viszont még mindig tartom, hogy a fázisjavítással nem rendelkező darabok áramfelvételét kevésbé pontosan mérhetik a digitális fogyasztásmérők - gondolok itt a nagy áramlökések időtartamának illetve a keletkezett felharmonikusok és a fogyasztásmérő mintavételi frekvenciájának viszonyára.
    Sajnos egyik sem ismert, de nyilvánvaló, hogy egy alacsony mintavétellel dolgozó műszer nem képes követni a hirtelen változásokat - amiket a passzív ill. aktív PFC-k elnyomnak, csökkentve az alulmérés esélyét. Bizonyítékom nincs, de ez is közrejátszhat a PFC nélküli tápoknál mért kedvezőbb eredményekben. De ez már egy másik történet...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák