-
IT café
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jagada
addikt
Milyen gépet ajánlotok max 25k-ért?
Elvárások, 10x optikai zoom, optikai képstabi, 720p video.Mazda 3 Sport Takumi Limited Edition
-
VIBO
őstag
Sony DSC-W290
Fujifilm FinePix T200
Canon Ixus 115ezek lennének eddig. sztetek? vagy más 5let ebben a kategóriában?
iPhone 14 pro, Buds Pro, Apple Watch Ultra, MK7 GTI, Zenbook i7
-
Pist@bácsi
őstag
válasz fabicska #34649 üzenetére
Kitűnő kérdés!
Sok kompakton sajnos nincs valódi rekesz (iris) csak ND szűrő, így általában adott gyújtótávolsághoz csak két rekesz érték használható, egy teljesen nyitott és a másik az ND szűrővel. Az ND szűrő nem befolyásolja a mélységélességet mindössze csökkenti a bejutó fényt. Ilyen gépen én nem látom értelmét a rekesz előválasztásnak.
Más kérdés, hogy a valódi rekesszel rendelkező kompaktokon mennyi értelme van.
Ahogy Zozzer888 is mondta a rekesz hatással van a mélységélességre méghozzá fordított arányban. (kisebb rekesz nagyobb mélységélesség, de a mélységélesség több dologtól is függ)
A lencséknek van optimális rekesz tartományuk, itt rajzolnak a legszebben az adott fókusztávolságon ez is lehet egy ok a rekesz előválasztás használatára.
Ezzel együtt a rekesz csökkentésével kompaktoknál a kis szenzorméret miatt már f8 -nál ún.diffraction (kenrockwell ) lép fel ezért ritkán van rajtuk kisebb érték.[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz Pist@bácsi #34654 üzenetére
diffraction magyarul diffrakció, vagy fényelhajlás
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Pist@bácsi
őstag
-
titán
-
stevewonder
aktív tag
Sziasztok.
Barátnőmnek kellene egy kompakt masina 30-40k körül. Ahogy visszaolvasgattam két páciens maradt. Canon ixus 220 és 115 hs. Szinte csak bulifotózásra lesz használva auto módban.
Szerintetek melyik legyen? Esetleg másik alternatíva? AA elemes kizárva...
Köszi, hogy segítetek!szerk.: sasung wb700-ról van vmi tapasztalat?
[ Szerkesztve ]
-
aDM|RaL^
őstag
válasz stevewonder #34662 üzenetére
Ez a 115-ös bevált tegnap este.
A 220-ast meg ahogy nézem nem nagyon lehet sehol kapni, 115 van raktáron 1-2 helyen.
http://www.flickr.com/photos/dmrl - http://dmrl.hu - Spectrum ZX 48k
-
aDM|RaL^
őstag
válasz Dzsana #34664 üzenetére
Mind webshop, mind 2 héten belül. Azért írtam, hogy raktáron. Mert valahol biztos van, rendelésre.
Ilyen nagyobb bemegyek 'azt megveszem helyeken már nem is forgalmazzák, abbahagyták - digitcam/edigital/stbstbstb.
http://www.flickr.com/photos/dmrl - http://dmrl.hu - Spectrum ZX 48k
-
Zozzer888
addikt
válasz stevewonder #34662 üzenetére
220ast ne vegyél, tökéletes lesz neki a 115ös 220asnak akkor van értelme ha nem csak autoba akarja használni.
ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
Zozzer888
addikt
válasz Pist@bácsi #34654 üzenetére
"Sok kompakton sajnos nincs valódi rekesz (iris) csak ND szűrő, így általában adott gyújtótávolsághoz csak két rekesz érték használható, egy teljesen nyitott és a másik az ND szűrővel. Az ND szűrő nem befolyásolja a mélységélességet mindössze csökkenti a bejutó fényt. Ilyen gépen én nem látom értelmét a rekesz előválasztásnak."
ez volt az egyik oka annak hogy rövid időn belül távozott a fuji.Jó gép volt, de a manuál módja nem volt az igazimár értem mért csak 2 blende nyílás közül lehetett választani.
-
Zozzer888
addikt
[ Szerkesztve ]
-
VIBO
őstag
válasz Pist@bácsi #34677 üzenetére
ez a 220 mennyivel jobb?
iPhone 14 pro, Buds Pro, Apple Watch Ultra, MK7 GTI, Zenbook i7
-
koczka13
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék 100k-ig milyen gépet ajánlanátok (ha lehet több árkategóriából), főleg hobbi fotózás lenne (, a jó minőségű videofelvétel sem hátrány ), egy Hyundai A9325 váltana le, ezzel ugyanis csak néha sikerül "jó" képet csinálni.
Előre is köszönöm.
-
koczka13
csendes tag
válasz Pist@bácsi #34682 üzenetére
Zoom: 4-5x+, ha JPEG.n kívül tud mást is az nem hátrány, de nem feltétel, rekesz,záridő előválasztás: ebből megnézném amelyikben van illetve amelyikben nincs; ár/képminőség számítana, és persze hosszabb távra tervezném.
-
laci105
csendes tag
sziasztok valaki tud valamit a Benq gh 700 fényképezőről ? meg merjem venni
-
stevewonder
aktív tag
-
nagyúr
Sziasztok!
Látom, sokan szidják itt a sony-t, nekem pont egy HX9V-m van, és a fikázást olvasva, meg kell,hogy védjem. Szó sincs lötyögő gombokról, meg béna összeszerelésről, meg ilyenek. Mikor annó vettem, elmentem, megtapiztam a Caonon 220/230at is, és pont, hogy a sonyhoz képest azoknak volt viccesen gagyi anyaga és összeszerelése.... Lehet, az általatok említett 240/260 már mérföldekkel jobb, akkor nem szóltam. A lényeg, hogy semmi minőségbeli hiba nincs a sonyban, aki ezt állítja, megkérdőjelezem,hogy fogott-e a kezében egyáltalán...
Ennyit a védelemről. Szeretem ezt a gépet, a FullHD videói tényleg brutálak, az átlag képei is, de messze nem vagyok utóbbiakkal elégedett (persze, dslr-ről váltottam, ez is közrejátszik). Este nem csinál jó képeket, amit úgy védek ki,hogy sokat készítek, így lesz köztük jó (másikak sem csinálnak jobb képet, ahogy néztem, ez van, a kompaktságnak is megvan az átka). Amit viszont nem lehet kiküszöbölni, az az, hogy néha egyszerűen nem csinál semmit... .hiába nyomom a gombot, csak gondolkodik, nem fényképez, pedig régen befókuszolt, és több képet is csináltam már ugyanarról a "jelentről"... marha idegesítő tud lenni, amikor valamit fényképezek, és csak várni kell, mert nem reagál a gép... hozzá kell teni, hogy "hülyebiztos" módban használom, tehát mindent a gépre bízok, de volt már kompaktom, és az nem pöcsölt ennyit (ok,hogy csak néha csinálja, de idegesítő). A bekapcsolástól az első fényképig eltelt időt is kicsit sokallom.
Szóval összességében jó gép, de vannak idegölő hibái...
-
szg88
őstag
válasz stevewonder #34685 üzenetére
Egy hangyafaxnyival nagyobb a 220-as fényereje. Vedd azt ha jobban tetszik, nem fogsz abba sem csalódni. Pár dologgal többet is tud.
-
Pist@bácsi
őstag
válasz laci105 #34684 üzenetére
Budget 21x ultrazoom 16mp Sony CMOS érzékelővel, fullHD videóval, optikai képstabival, 3" 460k LCD-vel, 10kép/sec sorozattal, manuális beállításokkal (rekesz előválasztás két értékre limitálva, könnyen lehet hogy ND szűrő nem iris) Papíron egészen rendben van az árához képest. Viszont teszt alig van róla.
Az egyetlen ami kicsit részletesebben foglalkozik vele az a tele állásban nyújtott gyönge teljesítményt emeli ki negatívumként.
Ez a kép max tele álláson 525mm -en készült ISO 200-on 5.8 -as rekesszel. Én ezt nem mondanám rossznak, illetve drágább gépektől láttam már rosszabbat is.
De hogy ennyi info alapján érdemes-e megvenni azt csak te tudhatod. -
fabicska
tag
Kicsit ma bolondkodtam a Canonommal, próbálgattam makrókat:
...és egy kis manuális élességállítást is "P" módban. (Szerintetek a hold mekkkora fókusztávolságra van? )
Egy jó harcos nem tökéletes, nem győz mindig, nem sérthetetlen. A jó harcos nagyon is sebezhető... Ez teszi igazán bátorrá!
-
tiszavirág
tag
válasz icecave #34687 üzenetére
Szia !
"Látom, sokan szidják itt a sony-t, nekem pont egy HX9V-m van, és a fikázást olvasva, meg kell,hogy védjem. Szó sincs lötyögő gombokról, meg béna összeszerelésről, meg ilyenek. Mikor annó vettem, elmentem, megtapiztam a Caonon 220/230at is, és pont, hogy a sonyhoz képest azoknak volt viccesen gagyi anyaga és összeszerelése.... Lehet, az általatok említett 240/260 már mérföldekkel jobb, akkor nem szóltam. A lényeg, hogy semmi minőségbeli hiba nincs a sonyban, aki ezt állítja, megkérdőjelezem,hogy fogott-e a kezében egyáltalán..."
Az összeszerelés minősége valóban príma, tényleg made in japan. Az általad említett masinákkal ellentétben, teljesen gumírozott, a kategórián belül kitűnő fogást biztosító markolata van.
"Ennyit a védelemről. Szeretem ezt a gépet, a FullHD videói tényleg brutálak, az átlag képei is, de messze nem vagyok utóbbiakkal elégedett (persze, dslr-ről váltottam, ez is közrejátszik). Este nem csinál jó képeket, amit úgy védek ki,hogy sokat készítek, így lesz köztük jó (másikak sem csinálnak jobb képet, ahogy néztem, ez van, a kompaktságnak is megvan az átka). Amit viszont nem lehet kiküszöbölni, az az, hogy néha egyszerűen nem csinál semmit... .hiába nyomom a gombot, csak gondolkodik, nem fényképez, pedig régen befókuszolt, és több képet is csináltam már ugyanarról a "jelentről"... marha idegesítő tud lenni, amikor valamit fényképezek, és csak várni kell, mert nem reagál a gép... hozzá kell teni, hogy "hülyebiztos" módban használom, tehát mindent a gépre bízok, de volt már kompaktom, és az nem pöcsölt ennyit (ok,hogy csak néha csinálja, de idegesítő). A bekapcsolástól az első fényképig eltelt időt is kicsit sokallom."
Én is dslr-ről léptem át, de kompaktos szemmel nézve a fényképek minősége hozza a nagy átlagot, bár van egy érdekes tulajdonsága, nevezetesen nincs valódi rekesze, tehát evvel nem tudsz játszani.Néha nem mindig egyszerű megtalálni a megfelelő üzemmódot az optimális videó, vagy fénykép felvételhez, ezért gyakorolni, próbálkozni kell.
Esti felvételekhez használd az SCN üzemmódban az "elmosódás csökkentése", és/vagy a "kézben tartott esti" funkciókat. Mindkét esetben a gép gyors egymásutánban több képet készít, majd ezeket automatikusan összeadja és a végeredmény egy alacsony zajszintű kitűnő felvétel. Ez a két funkció természetesen csak statikus témáknál nyerő, mozgások megfelelő rögzítésére nekem szintén SCN-ben a "szürkületi portré" funkció vált be a legjobban.
Valószínű, valami egyedi hibáról lehet szó nálad, mert nekem minden körülmények között villámgyors a reakció ideje.(kivéve persze az extrém fényszegény szituációkat)
Nálam a bekapcsolástól az első felvétel elkészültéig, stopperrel mérve átlag 2,7mp telik el, ami szerintem teljesen rendben van.
[ Szerkesztve ]
Tudtam, csak nem sejtettem.
-
nagyúr
válasz tiszavirág #34692 üzenetére
Nemhiszem, valószínűleg az van, hogy a "hülyebiztos mód" esti felvételeknél nem annyira menő, és néha gondolkodik. Kipróbálom, amit írtál, lehet, azzal az esti képeket lehet gyorsabban csinálja
-
válasz zeno70 #34690 üzenetére
Miért beszélnéd le? Azért mert vki nem látja értelmét? És ha nem látja értelmét hogy barna sört igyál, vagy csoki fagyit egyél?
Amúgy sem igaz, hogy 1ik canonban sincs panoráma. Nem olyan "menő", mint a sony féle sweep, de van." panoráma mód: a panoráma lehet balról jobbra, vagy fordítva tartó. Az elkészült kép szélét láthatjuk a kijelzőn, így könnyedén mellé illeszthető a következő. A fotók összefűzése a mellékelt szoftverrel, vagy külön megvásárolt panoráma szoftverrel lehetséges."
A sokat emlegetett SX220 "illesztéssegéd"-nek hívja ezt a módot
A mellékelt photostitch-el (vagy n+1 másikkal) pedig remekül összerakhatók a képek.Szerintem Canonban a G sorozat az aktuális legjobb kompakt, jelenleg a G12, bár annyiért már MILC-et kapni.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
zeno70
tag
válasz tiszavirág #34692 üzenetére
Hm - es ti meg "csak" a 9-esrol beszeltek, nem az elvileg joval jobb 20-as(30-as)-rol.
Ezert nehez a dolga a mezei polgarnak, mert nem tudja kinek a szava alapjan valasszon.
Jo lenne, ha lenne ilyenekben is osszehasonlito teszt, mint a teloknal vagy a kocsiknal.
Meglesem a Canont...aztan majd lesz valami.
Ja - hogy funkcional nalatok a panorama kep? Mennyire jok azok, illetve mennyire hasznaljatok ki?cigam - neztem a G12-t, sot az uj G1-et is (ami mar irrealisan draga), de nevettseges optikai zoomjai vannak. Tudom, ott nem arra mentek, de eppen ezert az nem egy utazos fotogep...szerintem. En olyat keresek, ami legalabb 15x zoomot tud, es kivalo masban is, pl foto minosegben. ...es este is.
[ Szerkesztve ]
Jegyezd meg: pótolhatatlan vagy. Éppúgy, mint bárki más!
-
zeno70
tag
Szerintetek ez a velemeny mennyire helytallo? [link]
Minel tobb helyen olvasgatok, annal bizonytalanabb vagyok... (vagy megse?).Jegyezd meg: pótolhatatlan vagy. Éppúgy, mint bárki más!
-
Zozzer888
addikt
válasz scarabaeus #34698 üzenetére
egyszerűen csak azt hitte hogy milliós technikát kap, 10ezresekért
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest