Új hozzászólás Aktív témák

  • tannoyfan

    tag

    válasz mesger82 #24336 üzenetére

    Röviden: a linuxban minden fájlnak 3 permission szintje van, az owner, a group és az others. Minden permission szinten lehet a fájl r/o, r/w és execute jogú. Ha egy fájl vagy mappa owner-e más, mint aki írni akarja, akkor vagy a megfelelő csoportban kell lennie, vagy a fájl vagy mappa permission-nek kell a harmadik, others mezőben megfelelő értékkel bírnia. Ezeket a mezőket oktálisan lehet töltögetni, 0-7 közötti értékkel. Az általam javasolt chmod 777 azt jelenti, hogy mindhárom permission szinten read,write és execute joga van a felhasználónak, aki kezdeni akar vele valamit. Ez a legmegengedőbb file permission, nagyjából a windows everyone full-control-nak megfelelő. Ha egy mappára ezt kiadod, akkor a mappa bármely linux user számára teljes joggal elérhető lesz. Ha a transmission ezen bukik el, akkor már tutira nem fog, case closed. A sudo azért kell elé, mert file permission-t, főleg, ha nem fér hozzá a usered, root joggal lehet tekerészni.

    root@kodi:/tmp# touch proba <- root-ként létrehoztam egy proba nevű fájlt
    root@kodi:/tmp# ls -la proba
    -rw-r--r-- 1 root root 0 Apr 21 20:44 proba <- kilistázva látszik, hogy root a gazdája és -rw-r--r-- a permission. Ebben az esetben az owner: root r/w, a root csoport r/o, mások r/o módban láthatják.

    root@kodi:/tmp# chown kodi:kodi proba <- chown-al átírom, hogy a kodi user és group legyen az owner (tulajdonos)

    root@kodi:/tmp# ls -la proba
    -rw-r--r-- 1 kodi kodi 0 Apr 21 20:44 proba <- valóban, már kodi az owner és a group is

    root@kodi:/tmp# chmod 777 proba <- itt a trükk, kap egy chmod 777-et.

    root@kodi:/tmp# ls -la proba
    -rwxrwxrwx 1 kodi kodi 0 Apr 21 20:44 proba <- a permission most már rwxrwxrwx, azaz mindenki számára full control. Bárki írhatja, olvashatja, futtathatja.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák