Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz Napfénysüti #34969 üzenetére

    Ismerem ezeket a nyeregcsöveket jól, én magam is használtam Rock Shox Reverb-et. Ezek nem teleszkópos nyeregcsövek, hanem útállítós nyeregcsövek. :) A "teleszkópos" nyeregcső rugózik, az útállítós pedig ugyan olyan fix mint egy normál nyeregcső, csak a nyereg alatt egy karral vagy kormányon elhelyezett remote kar megnyomásával tudod változtatni a magasságát le fel. Amikor a kart elengeded az onnantól meg sem moccan, tehát fix. :) Ha berugózna, akkor az meghibásodott szerkezetileg. Hozzáteszem, az útállítós nyeregcsőnél is megengedett kb 2mm-nyi berugózás, de ez olyan kis mértékű, hogy az tekerés közben egyáltalán nem érezni.
    Míg a teleszkóposnál ez néhány centit jelent, ami tulajdonképpen nem is teleszkóp, csak egy mezei acélrugó, semmi csillapítás. Nagyon primitív szerkezet, ellenben egy útállítós nyeregcsővel, ami rengeteg alkatrészből, tömítésből áll és legalább olyan összetett szerkezetileg mint egy jobbféle teleszkópos villa. Épp ezért ez az árakban is megmutatkozik. A rugós nyeregcső filléres alkatrész, míg egy útállítós cső akár egy egész jó minőségű, komplett bringa ára is lehet.

    Egyébként régen, kb 10 évvel ezelőtt voltak jobb minőségű rugós nyeregcsövek is, a rock shox is gyártott ilyet anno, de nem nagyon vált sikeressé a termék. Illetve ma is vannak próbálkozások, jobb minőségű, rugós nyeregcsövekre, de ezek nem terephasználatra valók és nem is terjedtek el széles körben.

    Frenky89: Átmérő és hossz amire figyelned kell. Illetve minél drágább, annál jobb minőségű alumíniumból vagy karbonból van, ami a súlyában is megmutatkozik.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák