- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- macOS PC-re
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen NAS-t vegyek?
- Router gondok
- Linux - haladóknak
- Színészek hangjait lopta el egy AI-cég
- A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
- A ChatGPT-re mennek a Reddit tartalmai
- Vírusirtó topic
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz WarLock07222 #114183 üzenetére
Oh, köszi. Elég érdekes késprofilnak tűnik. Kíváncsi vagyok, mit tud a gyakorlatban.
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #114274 üzenetére
A leírás alapján ez egy R/O víz
-
zolnagy
őstag
válasz home.barista #114347 üzenetére
Na, köszi ezt az infót. Lehet el is nézek a Piktorba.
-
zolnagy
őstag
-
zolnagy
őstag
válasz rastacsz #114390 üzenetére
Nincs az 15-20 s, ha van tölcséred, mert ekkor csak a garatban kell sepregetni.
Az őrlés időtartama valóban teljesen mindegy otthoni használatnál sztem is.
Amiért előjött a mazzereknél, mert sz. zs. tapasztalata az volt a majornál, hogy a leggyorsabb késnek a legjobb az őrleménye és a belőle készült kofi finomabb. És én ugyanezt tapasztaltam a mini-e esetében próbált késekkel (189D, 033M, f64 evo), itt is a leggyorsabb evo kés volt nálam a legjobb.
Ez persze véletlen egybeesés is lehet, mint ahogy a cápatámadások és a jégkrémeladások között is csak látszólag van összefüggés .
Ha lenne olyan kés, ami 30s alatt őrölne le egy adagot, de jobb lenne az őrleménye, gondolkodás nélkül azt használnám itthonra.
De eddig tapasztalatom csak ezzel a három olcsó késsel van. Sspt se próbáltam, ill a napokban linkelt ditting profilos kés is érdekes lehet. -
zolnagy
őstag
"Fotelfizikából"
Én gyakorlati tapasztalatból mondom. Próbáltam már pár őrlőt.
Nyilván jó érzés, hogy jé ez milyen hamar megvan, de hosszú távon csak az számít, hogy milyen az őrlemény. Hiába gyors, ha sz@r az őrlemény.
Nekem legalábbis az számít, hogy milyen lesz a végeredmény. Abba pedig az őrlemény is beleszól. Nyilván a legfontosabb a jó alapanyag, de az őrlő is sokat számít tapasztalatom szerint.
Nekem csak az a legfontosabb, hogy minél finomabb legyen a kávé, ha ennek az lenne az ára, hogy 20s-al hosszabb ideig tart az őrlés, hát akkor belenyugodnék. Persze a az eddigi tapasztalatom a mazzer késekkel pont az ellenkezője ennek (lásd korábbi írásom), de ha a lassú lenne a jobb, akkor azt tenném bele.
Ha a gyors kávé lenne a legfontosabb, akkor vennék egy Nespresso gépet. -
zolnagy
őstag
válasz lszlfrng #114476 üzenetére
Az Isomac Venus nem termoblokkos gép, miért is kéne, hogy működjön a pumpa gőzölésnél?
Simán a bojlerben levő túlnyomással tudsz gőzölni, ha kinyitod a gőzcsapot, mint az összes bojleres gép esetében.
Amúgy gratula az áramkörhöz, ez biztos hasznos lesz más Isomac Venus tulajnak. (egyet tudok én is)[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz hogyaza #114504 üzenetére
Nem szeretnék feltételeket szabni, hogy minek feleljen meg.
Mondjuk minden érdekelne vele kapcsolatban. Gondolom van összehasonlítási alap egy eredeti GC-vel. Tehát ahhoz képest a lefolyás egyenletessége, vízterítés, hőstabilitás. Gondolom teljesen más lesz az egész. De a legfontosabb, hogy a csészében ez mennyire mutatkozik meg. De nyilván ezt majd akkor tudod megválaszolni, ha kész lesz és próbálgatod már egy ideje. -
zolnagy
őstag
válasz vicces1 #114523 üzenetére
"Ne nagyon törődj a "nevében GC" véleményekkel."
Most te valamit nagyon félreértettél az én hozzászólásomban.
Én ezt elismerésnek szántam, hogy valaki képes ennyi energiát beletenni, hogy gyakorlatilag egy saját gépet alkotott. Erre utalt a "a csak vázban és csepptálcában eredeti GC" megjegyzésem. És drukkolok hogyaza kollégának, hogy összejöjjön neki. -
zolnagy
őstag
Mi ér bele a tölcsérbe? A pulsor fehér bumszli vége, vagy a vízcső a csatlakozóval? Ez utóbbi esetben egyszerűen forgasd el. Vagy a vízcső esetleg olyan merev, hogy eltolja abba a pozícióba? Esetleg valami szivacs oda nem megoldás? Vagy annyira közel van? Van manométer bekötve? Mert, ha semmi más nem működik, akkor kipróbálhatod könyökkel, ahogy írtad és megnézni, hogy jobban remeg-e a mutató + élőben csapolással.
A pumpa direkt rossz helyesírását én nem tudom értelmezni. Ez valami vicc? -
zolnagy
őstag
Ma megint úgy jártam egy kávéval a mazzer mini-e és Fio Evo64 késpár kombóval, hogy betöltöttem az adagot, majd 2s őrlés után a motor megállt és nem indult tovább. Ez megint egy aprószemű világosabb kávé volt. Na most itt elgondolkodtam, hogy lehet másik fajta kés kéne bele. Az egyik (olcsóbb) verzió az sz.zs. által is említett háromfázisú SJ kés.
A drágább megoldások az SSP kések. Vagy az espresso, de nem biztos, hogy előrébb lennék, mert az is elég agresszív késprofilnak tűnik, vagy a multipurpose, ami meg nem tudom, hogy mennyire lenne jó közepes pörkölésre. A sötétebb pöriket nem szeretem, de néha közepes pörkölésű klasszik ízvilág azért befigyel. Szerintetek? -
zolnagy
őstag
válasz WarLock07222 #115025 üzenetére
Próbáltam, hogy negyedelem az adagot, de az a 4-5 g is sok volt. Kb 2-3 g-os adagokban viszont le tudtam őrölni.
@sz.zs,
korábban volt már ez a próba, hogy filter nagyságra őröltem a Commandantéval, aztán presszóra a mazerrel (korábban vki azt ecsetelte, hogy neki így jobb ízek jöttek). Na nekem ettől még az a kávé is befulladt, amit amúgy alapból leőrölt a mazzer. -
-
zolnagy
őstag
válasz Gery0505 #115103 üzenetére
Valószínűleg a kosár alakja miatt mások az ízek a VST ill IMS esetén nálam. A VST az egyenes falú (az IMS nem), azaz az alján nagyobb a keresztmetszet, e miatt finomabbra kell őrölni ugyanabból a kávéból. a finomabb őrlés meg önmagában módosítja az ízeket is. Melyik kávénak melyik jön be jobban. A VST talán a világosabb kávékhoz jobb, de nem törvényszerű. A Reneka nekem teljesen más volt ezekhez képest. Ebből a szempontból az IMS és a VST sztem közelebb van egymáshoz.
-
zolnagy
őstag
Én igen. Úgy, ahogy írod. Alarm kimeneten vezérelve, második SSR-el (meg lehet második nélkül is, csak akkor kell egy AC/DC tápegység). Érdekességnek jó volt, de gyakorlati haszna nincs ezeknél a kisgépeknél. A hőmérséklet többet esik gőzölésnél, mint amit vissza tudna a gép fűteni. A jó megoldás, hogy nem hagyod gőz felfűtésnél lekapcsolni a termosztátot, hanem lekapcsolás előtt 10 fokkal indítod és akkor fűt végig.
-
zolnagy
őstag
válasz Cathfaern #115269 üzenetére
Jó pár éve, amikor elkezdtem eszpresszozni, rendeltem ebayen egy mérleget. Ugyanígy 100g méréshatár, és 0.01 g kijelzés. Akkor még nem gondoltam, hogy kevés lesz, mert bármilyen csésze üresen kiakasztja. Amikor megérkezett, ez világossá vált… Évekig a szekrényben állt, míg én is elkezdtem vizet keverni. Akkor újra elővettem, mert érzékenyebb, mint a másik. Én teszek rá egy vékonyfalú (nem eszpresszo) csészét, hogy a méréshatár közepe felé legyen, mikor kimérem a keserűsót és a szódabikarbónát.
-
zolnagy
őstag
Szerintetek ez az “espresso” ssp kés ugyanaz, mint a high uniformity? [link]
-
zolnagy
őstag
Szétkaptam a rézbojleres GC-t kíváncsiságból így 2 év után. A bojler falán felületi vízkövet találtam, nem vészes. Igazából ezalatt 2-szer eladtam, úgyhogy nem tudom pontosan milyen vizek voltak használva,
Na de nem is ezért írtam, hanem ha már szétszedtem, akkor felmerült bennem két kérdés.
Az egyik, hogy anno én csak szimplán tekertem körbe 6-os rézcsővel a bojlert, ahogy itt Fragola képein is látszik: [link] Ugyanitt a videon viszont már duplán van körbetekerve.
Na most itt motoszkál a kisördög, hogy érdemes lenne-e újra duplán körbetekerni, vagy ennél a nagy tömegű réz bojlernél a szimpla is elég. A kérdés főleg annak szól, aki mindkettőt próbálta. Fragola biztos..A másik, hogy annon a bojlerbe a pipacsőre tettem egy szűkítőt, de azóta vettem egy külsőt (a háromjáratú és a fej közé menő lapot) sz.zs-től, tehát most két szűkítő is van benne, így a vízhozam maxon 55-60 ml. Érdemes- e kivenni a pipacsőből (hogy ha esetleg eltömődne, ne kelljen szétszedni a bojlert, bár 2 év alatt nem volt ilyen), vagy jobban müxik így?
-
zolnagy
őstag
válasz Ludovicus #115486 üzenetére
Hát ez elég csúnya (mármint a bojler). Nálam DM kevert víz volt, de a kezdetekben talán Vera is (már nem emlékszem), illetve a két ideiglenes tulajról sem gondolom, hogy csapvízzel használta, de nem tudom, mivel. A réz bojler közel sem volt ilyen, hanem inkább el volt feketedve, de a pipacső is, ill a végén a szűkítő is. Viszont simán átjárható a szűkítő, tehát vízkő nem nagyon telepedett meg ott.
Amúgy köszi a tapasztalatot, akkor bent hagyom. -
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #115623 üzenetére
Fordítva
-
zolnagy
őstag
válasz looser #115712 üzenetére
Én mindig leszoktam, hogy ne legyen semmi útban a kifolyó mocsoknak. A vízterítőt meg a felsőszűrőt meg a kifolyt zsíroldós vízben áztatom kicsit. Így biztosabb szerintem.
Bár nem is tudom, mikor csináltam utoljára. Mióta aeropress papírozok, nem igazán érzem szükségét. -
zolnagy
őstag
A citromsav nem sok mindent csinál a kávézsírral, a vízkőre jó. Kávézsírhoz zsíroldó kell. Nálam korábban a vízterítő alatt látszott, hogy összegyűlik a mocsok. Most, hogy papírozok, nem igazán látok semmit. A felsőszűrő azért el tud színeződni, ahogy nálad is, de nálam a zsíroldó megoldja.
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #115831 üzenetére
Na, várnom kellett volna egy napot. Épp tegnap rendeltem, és már nem is volt akció. Ezután kíváncsian várom, hogy mit kapok…
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #115859 üzenetére
Nekem is ma jött meg. 3 zacsit rendeltem, 2 ebből 3 napos pörkölés, a 3. pedig dec 21.
Az a dec 21 határeset, de talán még jó. Én mondjuk teljes áron vettem. -
zolnagy
őstag
válasz roBEEsz #115893 üzenetére
Én ezeket kóstoltam tőlük: [link] [link] [link]
Ezekből nekem az Etióp ízlett csak igazán, még annak ellenére is, hogy ez volt az az extra kemény bab, ami megakasztotta az F64Evo kést a miniben (már a 033T kés van benne, ami meg simán leőrli)
Ismerve az ízlésed, neked talán ez jönne be: [link]
Egy közös Győri ismerősünk vett belőle, neki bejött, ha jól emlékszem. -
zolnagy
őstag
válasz sz.zs. #115899 üzenetére
Nehéz erről írni, még szerintem be kell kicsit kopni a késeknek, meg pár különböző kávét kóstolni vele. Annyit érzek talán, hogy kicsit “kakaósabbak” az ízek, jelentsen ez bármit, de ez ugrott be így hirtelen. Amit objektíven látok, hogy összeéréstől tovább kellett durva irányba állítanom. Konkrétan az említett Warda etiophoz 17 ricnivel van az összeéréstől és így is viszonylag lassan, vékonyabb sugárban csordogál le. Persze ez változhat a kések kopásával.
-
zolnagy
őstag
válasz Bazsee71 #115906 üzenetére
Hát nem tudom. Nyilván van sok olyan kávézó, ahol nem figyelnek oda a készítésre, még ha jó az alapanyag is. Ezektől lehet jobbat készíteni otthon egy GC-al is.
De nekem is volt számtalan olyan élményem, hogy ittam egy adott kávéból olyan helyen, ahol figyelnek a készítésre, és otthon nem tudtam reprodukálni. Jó volt, de nem olyan jó, mint a kávézóban. Direkt ugyanazt a kávét vettem, mint ami az őrlőben volt. Ilyen élményem volt pl a Kávébajuszban Győrben, a Kávélaborban Zalaegerszegen, vagy a Keletben Bp-en.
Lehet velem van a hiba, ha otthon is olyat kéne lőnöm, mint ezeken a helyeken.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen