Új hozzászólás Aktív témák

  • meander

    tag

    Írok pár AC/DC tapasztalatot, hátha érdekel valakit (most, hogy már Parcit sem :) )
    Elkezdtem méregetni ezt-azt és hála istennek pozitívak a tapasztalatok, bár még fogok további méréseket csinálni (különféle hibák miatt).
    A tűszelep és a mérési hiba:
    eleinte össze-vissza ugrált, hogy adott tűszelep állásnál mennyi víz folyt át, ami nagyon meglepett, mert ez egy elég precíz szelepnek tűnik. Szeretem azt mondani magamnak, hogy műszakilag szebb tárgy, mint a minában használt, inkább a slayerére hasonlít. De a lényeg: rájöttem, hogy ha a hőmérsékletből nyomás épül fel a bojlerben, akkor ennek elengedése miatt ugrál az érték. Megoldás, hogy az 1-es programra eddig is egy fejmosás volt beállítva. Ha főzés előtt rányomok, eldob pár gramm vizet és a nyomást. Így már elég pontos. Egy tekerés alatt 1,8-3,2g/s között tudom állítani, ami talán éppen jó tartomány. Természetesen ez alatt-felett is lehet állítani, de onnantól számolni kellene hányat forgattam, erre meg tudok csinálni egy skálát. Párat mérek még a biztonság kedvéért, de egyelőre pontosnak tűnik

    Hőstabilitás és a mérési hiba:
    Hőmérő + 0,2-es szűkítő egy vakszűrőben, amivel épp kb. 1g/s csapolásokat lehet szimulálni (tehát 30mp alatt 30g). 4 csapolást csináltam egymás után egy perces közökkel (ennél gyorsabban nem töltök újra ha vendégek jönnek akkor sem). Mind a 4 kb. 30g-os csapolás és valamennyi alkalommal beállt a hőfok, ami onnantól meg sem mozdul. Ennek baromira örülök, mert a daráló tesztelés alkalmával elég nyugtalan lettem a DC hőstabilitását illetően. És a hiba: úgy mértem, hogy kb. 30p+ alatt lesz teljesen hőstabil az AC/DC, amit természetesen nem vártam meg. Ez az oka, hogy a 94 fokos pid állásnál 90 fokra áll be az első csapolásnál (korábbi mérések alapján 2 fok az off-set ilyesmi hőmérsékletnél, tehát 92 kellett volna). Ezt követően pedig minden csapolásnál 1 fokkal magasabb hőmérsékleten állt meg. 92 felett ez ismét kicsit nyugtalanítani kezdett, de az a tippem, hogy a pid beállítása lesz a ludas. Most ugyanis úgy működik, hogy felfűtésnél eléri a cél-hőmérsékletet és azonnal leszabályoz, míg csapolás után elég erősen túlfűt és onnan engedi vissza. Ennek ugye épp az ellenkezőjét kellene csinálnia. Beleásom majd magam az Omron pid használati leírásába. Esetleg Parci, neked valami emléked erről? A fentiek korrigálása után újabb sorozatot mérek majd, remélhetőleg tökéletes értékekkel.

    Adódhat a kérdés, hogy minek osztom meg a hibás mérési eredményeimet... hát mert nagyon örülök nekik :D
    Akit érdekel [itt] vannak a videók.

Új hozzászólás Aktív témák