Új hozzászólás Aktív témák

  • nyunyu

    félisten

    válasz DanielLong #33626 üzenetére

    Hivatalosan külföldi rendszámú autód nem lehetne magyar állandóval, szóval ha itthon netán megállítana a rendőr, akkor jobb elkerülni, hogy magyar lakcím kártyát mutogass.

    Ez még létező szabály?

    Apámnak volt huszonéve egy USÁból hazaköltözött amerikai üzlettársa, aki 98-ban hozott magának kintről egy zsírúj, amerikai rendszámú Cadillac Seville SLSt.

    Vígan furikázott vele kb. fél évig, amikor egy bécsi üzleti útról hazafele jövet elkövette azt a hibát, hogy Hegyeshalomnál az amerikai helyett a magyar útlevelét adta oda a határőrnek, aztán annak meg feltűnt, hogy nem lett magyar vám+áfa+illeték fizetve az autóra, így jól elkobozta.
    Utána másfél évig állt a kocsi egy vámraktárban, mire sikerült elintéznie, hogy visszakapja.

    Ja, végül nem kellett semmit fizetnie, mivel kettős állampolgárként meg volt a joga hozzá, hogy a másik állampolgárságának megfelelő rendszámú autót saját célra behozzon az országba, csak azt be kellett volna jelentenie előre az APEHnál...

    Pluszban hivatalos iratot csak állandóra küldenek ki tudtommal, ezért mondjuk egy jogsi megújítás komplikáltabb lehet.

    Az nem úgy működik az EUn belül, hogy besétálsz az aktuális lakóhelyed szerinti polgárjenő amtba, leadod a lejárófélben lévő magyar jogsidat, és kapsz helyette egy új osztrákot/németet/franciát?
    Azt már a kinti hivatal fogja a magyarral lelevelezni, hogy adhat-e új okmányt.

    [ Szerkesztve ]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Új hozzászólás Aktív témák