Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz AssAssynn #24272 üzenetére

    Azt meg végképp nem akarom elfogadni, hogy a bankok nem tudják egymás között ezt lezongorázni.
    A bankok nem nagyon tudnak mit csinálni.
    Az ismerősöd esetében a pénzt átutalták egy másik magyar bankszámlára. Az utalás pár másodpercen belül teljesült. Arról a számláról pedig a csalók azonnal továbbutalták egy külföldi számlára, esetleg felvették kp.
    Az a probléma, hogy egy teljesült utalást a küldő bank nem hívhatja már vissza. De a másik bank sem terhelhetné meg az "elcsalt" összeggel a számlát és utalhatná vissza a küldő bank megkeresésére. Ehhez a számlatulajdonos beleegyezése kell, aki ugye a csalás közreműködője, miért is engedné. A téves utalások esetében is így van. Jogszabályi eseteket kivéve ez minden esetben igaz, hogy csak a tulajdonos akaratából, beleegyezésével terhelhető egy számla.
    Pl. ha a valaki tévesen utal neked pénzt, akkor a bankod csak akkor utalja vissza, ha te ezt megengeded. Alapesetben az a jogszabályi vélelem, hogy a számládra érkező pénz jogosan a tiéd. Amíg az ellenkezője nem bizonyosodik be, addig a bankod a te pénzednek tekinti.
    Ilyen esetben tehát a téves utaló a saját bankjánál elindíthatja a pénz "visszakérését". A te bankod megkeres téged, és ha te elismered, hogy téves utalás volt, és ha hozzájárulsz, akkor a téves összeget visszautalja. Viszont ha nem engedélyezed, akkor a téves utalóra jogi procedúra vár. Téves utalás esetén per a címzett ellen jogosulatlan gazdagodás miatt, csalás, bűncselekmény gyanúja esetében pedig a rendőrségi feljelentés.

    Az ismerősöd esetében a bank azt azért megtehette volna, hogy nem csak annyit ír, hogy az ügyfél hibázott, hanem tájékoztatja az ügyfelét a lehetőségekről a pénz visszaszerzése tekintetében. Bár csalás esetében ennek az esélye nulla.

Új hozzászólás Aktív témák