Új hozzászólás Aktív témák

  • kisi

    aktív tag

    válasz Lompos48 #28003 üzenetére

    Köszönöm Lompos, zka67.!

    Igen, az opto ledjénél észrevettem, ott át is számoltam, nekem 190 ohm jött ki.

    A kapcsolást átrajzoltam, egy dugdosós panelon összedobom majd megtesztelni.

    A gond az, hogy a kör alak miatt a hossz nem egyenlő, így a ledek száma sem. 5050ledszalag esetén kb 0,64A /méter, amit fogyaszt. 60 cm átmérővel számolva az hozzávetőleg 1,2A
    A belső kör, ami a legkisebb, 0,11A. Ez az áramerősség körgyűrűnként más, és más.
    Nem biztos, hogy elég lesz egy gyűrű egy világító körhöz, ha nagyon pontszerű, akkor 3528 kell, és több sorban egymás mellé.

    Aránylag számolásigényes feladat, és nem biztos, hogy a helyszínen a megfelelő sorkapocsba kötik.
    A darlingtonoknak egy palástot gondoltam, 40x40 alu zártszelvényből. Viszont nem szerencsés, ha nagyon melegednek. Már pedig, ha jól értem, rossz gyűrű, rossz sorszámú panelban melegedést idézhet elő. (Sorhelyes kötésnél a pontosan számolt ellenállásnál minimális lehet a hő.)

    A mosfetes megoldásnál mindegy a minimum teljestmény amit rákötök? Azaz majdnem üresjáratban is rendben működik?

    Amennyiben csökkenteni kell a ledszalagok feszültségét, akkor a mosfet azt is tudja kapcsolni? Mi az a minimum feszültség, aminél még rendben működik?
    Lehet, hogy szalagonként egy lm317-350 vagy valami hasonlóval muszáj lesz csökkenteni 12 volt alá.

    Ennél a kapcsolásnál tartós megoldásban kellene gondolkozni, ami minimális átalakítással, pld trimmer, ellenállás helyett, univerzálisabbá is teszi, így a későbbiekben más, hasonló jellegű feladatokhoz, más grafikai megvilágításhoz is alkalmassá teszi, mint vezérlőt.

    Az ár lényeges, de hogy egy alkatrész 60, vagy 200 forint (HeStore árai) valószínűleg még belefér, főleg, ha több alkalommal, más-más igényekhez is használható.

Új hozzászólás Aktív témák