- Windows 10
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- MinDig TV
- Milyen NAS-t vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- AliExpress tapasztalatok
- F-Secure termékek
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
Üdv.!
Van nekem egy régi, Fujitsu Siemens (a továbbiakban röviden FuSi) Lifebook C1020-as laptopom. Ennek az eredeti töltője nem védőcsatlakozós, hanem csak kétpólusú "borotva" kábellel csatlakozik a 230 V-ba. Mostanában vettem észre, hogy a földje (19 V-os tápkábel árnyékolás, laptop hátoldali COM port, VGA fém árnyékolása, stb.-n 90 V-os váltófeszültséget tudok mérni a védőföldelésemhez képest. DVM-el, 200 MOhmos méréshatárban a tápegység 230 V-os bemenete és a 19 V-os kimenet "föld"-je között 110 MOhmos ellenállást mérek. Így már nem csodálkozom, hogy sosem "csipkedett. Nem hiszem, hogy egészséges dolog pl UTP kábellel eljuttatni máshová is ezt a kis delejt, ezért szeretném megszüntetni. Megnéztem egy védőföldeléses laptop tápot, simán összekötve a védőföld a kimeneti 0-val, árnyékolásokkal.
Megtehetem én ugyanezt egy 3. vezetékkel a FuSi tápegységével ? (Nem szeretném tovább bontani, mert eléggé munkaigényes.)
Mi lehet benne, ami egyen feszültséggel mérve 110 MOhm-os kapcsolatot biztosít a kimenet és a bemenet között ?
mezis
-
tornas
őstag
Üdv Mindenkinek!
Adottak ezek az ellenállás huzalok:
1,46 ohm / folyóméter ellenállású; 0,6 mm átmérő és lakkozott konstantán huzal akar lenni.
A másik 0,35 ohm / folyóméter ellenállású; 0,35 mm átmérőjű, szigeteletlen sötétszürke színű huzal akar lenni. Az eladó nem tudta megmondani, hogy milyen anyagból van a drót. Milyen anyagú huzal lehet ez?
Szerintetek ezekből az ellenálláshuzalokból milyen terhelhetőségű (W) ellenállások tekerhetők? Azt ki tudom számolni, hogy az adott R értéken és adott U értéken mennyi áramerősség keletkezik. Csak az a kérdés, hogy ezek a huzalok mennyi amper-t bírhatnak el látható izzás illetve elégés nélkül?
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Reggie0
félisten
Az Ethernet trafos levalasztast hasznal, igy nincsen galvanikus kapcsolat. Amugy a 110MOhm egy teljesen normalis szigetelesi ellenallas, inkabb az a kerdes, hogy mekkora a DAR.
(#28753) tornas: Na ez nagyon jo kerdes. Az, hogy mennyit bir fugg attol, hogy milyen fizikai kialakitast hasznalsz(milyen csevetest, hogyan vezeted a vezeteket, mekkora legaramlas tud kialakulni). Ha nem draga akkor vegyel 1-1 metert es tapasztald ki, egyszerubb, mint szamolgatni.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Reggie0 #28754 üzenetére
A kisebbik átmérőjűből 10 métert vettem, a másikból meg 35 métert (nagyon olcsó volt, ezért vettem többet is). ATX tápegységhez használnám terhelő-ellenállásnak (3,3 V; 5 V; 12 V és +5 V SB) próbaképpen. Kezdő adagnak szántam az eddig megvett métereket.
Valszeg porcelán csőre fogom feltekerni őket és a két drót között hézagot is hagyok. A hűtését ezzel a ventivel oldanám meg, elsőre. De lehet hogy kell még ventilátor. Egy "alaplapra" raknám fel őket, és fölöttük lesz(nek) a hűtőventi(k).
-
darvinya
titán
válasz Reggie0 #28755 üzenetére
Igen annyi lenne, hogy ha nincs külső áramforrás(maga az olvasó eszköz biztosítja) akkor 0(rövidre zárja a két lábat).
Ha van külső táp akkor meg 100K ellenállás legyen két láb között.Tudnál mondani M-Fet-et?
Másik kérdés, hogy tranyó bázis láb és kondi láb között van leágazás ellenállás lábra rajzon.
Ezt megcsinálhatom úgy nyák körön, hogy kondi láb-tranyó láb-ellenállás láb.Nagy értékben térne el az eredetítől?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
vodkaboy22
addikt
válasz tornas #28753 üzenetére
Ni-Cr ötvözet az általános konstantán, de már sok típusú huzalra mondták már, hogy konstantán... még olyanra is ami vörösréz színnel dicsekedhetet (az Cu-Si-Al-Be ötvözet és elég drága... szegény eladó nem tudta mi az...)
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Phvhun
őstag
pc táp 12v kimenetét át lehet alakítani pwm-es szabályozással labortáppá?
vagy akárhogyan. -
didyman
őstag
11W-osban fogsz még találni, de 13W-osban nincsen szabványos 2 csöves. Amúgy, az FD kompaktok sajátossága, hogy 7-11W között gyakorlatilag azonos előtét hellyel-közzel normálisan ki tudja szolgálni, már fojtótekercsből is egyféle volt alájuk, elektronikáknak sem lesz gondja vele. Ez való oda például, nevenincs, olcsó kínai szarokkal én nem szenvednék, a porozásuk ezer órát nem bír ki, a fényerejük is pcosék. Philips, GE, Osram, ezek jók, tartósak.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
didyman
őstag
válasz Phvhun #28760 üzenetére
Persze, a gyári meglévő PWM vezérlőt lehet erre a célra alakítani, felesleges ágakat/védelmeket kiiktatni. Őszinte leszek, ha kérdésként merül fel benned ennek kivitelezhetősége, akkor nem hiszem, hogy jó ötlet ilyen fába vágni a fejszédet, mert olykor kicsit mélyebben bele kell kotorni a táp lelkébe, és az veszélyes móka, meg könnyen eredményez üzemfüst-távozást.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
kjani18
őstag
válasz Phvhun #28760 üzenetére
Vagy akárhogyan
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Phvhun
őstag
[ez] a papír lézernyomtatóval kompatibilis?
Vagy hol lehetne még kapni vasalós technikához papírt ? -
kisi
aktív tag
válasz Phvhun #28767 üzenetére
Én több félét kipróbáltam:
A lézernyomtatóhoz kapható fotópapír is jó, csak nagyon alaposan kell vasalni és óvatosan, sokáig áztatni.
A vékonyabb vonalak könnyen feljönnek a panelról ezzel a paírtípussal.Ami nekem bevált, az az öntapadós fóliák szilikonos hordozópapírja (pld Orcal grafikai fólia, vagy öntapadós tapéta, stb..). A jelenleg használt Avery Dension márkájú.
Egy tipp a nyomtatásos módszerhez:Ahhoz, hogy a vékony vonalak ne szakadjanak fel a panelról a paír eltávolításakor, érdemes a vezetőcsíkok közt kitölteni szigetekkel (nem tudom, hivatalosan minek hívják..) Ezek segítenek helyén tartani a papírt, nagyobb felületen odaragasztva a panelhoz.
Ez pld Eagle ingyenes verziójával készült, minden vonal a helyén maradt.
Picit ugyan túl lett maratva, de azért még használható.Tényleg, ennél a felirat betűit miért rontotta el az eagle?
Tudom, tükrözve van, de az eredeti képen a betűk nincsennek egymásra csúszva, csak a kinyomtatotton.. -
darvinya
titán
Ez így jó?
Miért mondják, hogy tükrözzük az áramkör rajzot nyomtatáskor.
Ha lézer nyomtatot felületet teszük a rézfelületre.Én most csináltam és CopyGeneral nyomtatottat vasaltam (gőzős óóó…) a nyákra.
Igaz filccel utána igazítottam, de ha lett volna rendes vasalóm akkor tökéletes lett volna.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
tornas
őstag
válasz darvinya #28759 üzenetére
Köszi szépen, de vannak nekem is ATX tápjaim.
Az ATX tápok címkéjén lévő adatokat (ampereket) szeretném leellenőrizni (a főbb feszek műterhelésével), hogy mennyire felel meg a valóságnak! Vagyis mennyi teljesítmény vehető ki az ATX tápokból ténylegesen.
-
darvinya
titán
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #28775 üzenetére
Ez a kapcsolás, csak
Annyi változtattam, az elmenő jack testje összekötve a elem + -al.
Így ( telon vagyok, ezért a 1nH tekercs jelképezi a bemenet jack-et, az 2nH tekercs jelképezi a kimenet jack-et)
Itt pedig a rajzok tranzisztor típusonként.[link]
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #28777 üzenetére
Melyik kapcsolás?
FuzzCentral-os vagy amit készítettem.Azaz szerelvényes nyákrajzot is én készítettem.
Csak abban nem vagyok biztos, hogy az elem + lehet tartósan kimenő jack testje.
Nem teszi tönkre az erősítőt.
(bár a múltkori pickup bekötés is tré volt)Funkcióját teljesíti mindkét poti, ez a furcsa.
Erre értik az aszimmetriát.
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #28779 üzenetére
Kösz.
Nem lett rossz hangja.
Más
Bár lehet már feltettem ezt a kérdést, hogy ki tudna segíteni nyákot fúrni itt Bp-en.
Volt egy srác aki vállalt teljes nyák készítést, de most nem ér rá.[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz darvinya #28772 üzenetére
Az 5 %-ot azt tudom...
Itt van példának, ennek a tápegységnek a címkéje:
A +12 V1-re (17 A a terhelhetősége -->204 W), ráraknék összesen annyi ellenállást (terhelést) amennyit csak elbír. A +12 V2-re szintén és a +3,3 V-ra, a +5 V SB-re és az +5 V-ra is.
Minden feszre először csak kis terhelést rakok, aztán fokozatosan növelem őket az ellenállások rákapcsolgatásával (szimmetrikusan és aszimmetrikusan is, vagyis hol csak az egyik feszre, hol a másik feszre adok csak terhelést --> keresztterhelés). Addig amíg bírja. Az eredmény jobb esetben egyszerűen lekapcsol, rosszabb esetben eldurran és/vagy kigyullad miközben akár a kismegszakítót is lenyomhatja.
Ja, és közben nézem a feszeket is, hogy hogyan viselkedik minél nagyobb terhelés hatására. 5 %-nál nem térhet el egy jobb minőségű cucc esetében. A szkóp sem hiányozhat ilyenkor, de az egyelőre nem áll rendelkezésemre.
Igazából erre használnám fel ezeket a huzalellenállásokat. Ha esetleg nem lenne elég, akkor tudnék még venni. De először még kísérleteznem is kell velük. Ha nem válna be akkor jöhetnek a 12 V-os, 50 W-os spot-izzók (kifejezetten a 12 V-ra, a kisebb feszekre ott vannak a REMIX változtatható ellenállások) vagy gyűjtök rendes teljesítmény-ellenállásokra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
moha21
veterán
válasz darvinya #28785 üzenetére
Nem igazán értem, hogy miért szorzod meg a -12V-os ág áramával a pozitív ág teljesítményét és azt sem, hogy ennek a dimenziója hogyan lesz watt :>
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz darvinya #28788 üzenetére
Egyenáramnál cos fi? Az érdekes......
S= U x I = [VA] amúgy, ha jól tudom.
P nél cos fi, míg meddőnél a szinuszát nézed.Persze szinuszos váltakozóáram.
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
darvinya
titán
válasz moha21 #28791 üzenetére
A kérdés az, hogy váltóáramból mennyire megy az egyengetés.
A közel nullás tápot pedig nem ezer Ft-os tétel.
Én PC-mbe való 230W-os táp 18eFt volt 2008-ban.
Vigyázok is rá.Próbáltam más táppal, de érezhető lassúlást, fagyást okozot.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz darvinya #28792 üzenetére
És akkor most el fogod itt magyarázni nekem, hogy pl. egy 5000 Ft-os szar táp szinuszos váltakozó áramot ad le?
Az én Pc tápom meg házastól együtt volt 2k a Józsiban. A delta electronics gyártotta. ennek a testvére.
Oszcilloszkópon nézve én nem sok váltakozó feszültséget látok rajta.
Szar táp lassulást nem nagyon szokott okozni, inkább random újraindulást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz moha21 #28793 üzenetére
Nekem is ilyen delta van, csak 350-es verzióban, és 500 forinttal drágább volt. Jó kis táp, a passzív PFC miatt dög nehéz, gyakorlatilag tele van a doboz alkatrésszel.
Egyszer én is vettem drága tápot, de egy malőr miatt beszaladt hátul egy csavarhúzó működés közben, ami nem tett jót neki, de erről nem akarok beszélni.
Lassulást egyébként táp nem okozhat, csak fagyást meg újraindulást. A lassulás az placebo, vagy a Windows hatása volt...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
darvinya
titán
válasz CPT.Pirk #28795 üzenetére
Az a előjáték a fagyira.
Beszagatott az egér és fagyi.
Alig akarták visszavenni a tápot, mert ottani cerka futkosott vele több napot egyfolytában.
Az enyém 10 perc után produkálta.
Sajna így szívok az alappal, de már mindegy.
A mostani 4 éve bírja.Holnap rakok fel képet mik vannak tápok nekem.
Lehet van benne Delta is.
Bár egyik sem jó a gépemhez.[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz CPT.Pirk #28795 üzenetére
Nekem 530W-as verzió van amúgy. :-) Egyszerűen imádom. A PPFC-s tápokat imádom. Ja és az enyém házzal együtt volt annyi .
Most egy redundáns delta-ra faj a fogam. Csak az hangos.
-
darvinya
titán
Mennyire ismeritek ezt a boltot?[link]
Valós amit állíthat, mert itt találtam 2 olyan dolgot amit máshol nem.
Egyik AC128 tranyó, másik TA7136 analóg IC(bár nem olcsó).
-
mezis
félisten
válasz Reggie0 #28754 üzenetére
Köszönöm a választ. Megoldottam a védőföldelést. Rövid használat után olybá tűnik, mintha kevésbé melegedne a laptopom, továbbá Linux alatt is tudtam használni a skype-ot. (Korábban az egér moccantása berregéssel járt, elnyomva teljesen a hangot és mintha a processzort is nagyon leterhelte volna olyankor.)
De van ám újabb kérdésem: Mi az a DAR ?
(" ....inkabb az a kerdes, hogy mekkora a DAR.")
mezis
-
mezis
félisten
válasz tornas #28753 üzenetére
Üdv.!
A Rádiótechnika 2005/2. számában Pálinkás T. söntellenállás készítését írja le a "HAM bazárban kapható 0.6 mm átmérőjű zománc-selyem szigetelésű manganin huzal" felhasználásával. 1.53 Ohm/m-es huzalellenállást max 2.5 A-el terheli. Ez az áram még igen messze lehet az izzástól a mérési pontosság miatt.
mezis
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest