Új hozzászólás Aktív témák

  • thomasrc

    tag

    válasz Atilla001 #33139 üzenetére

    A problémakör összefoglalva a következő:

    * Mai világban már elterjedtnek számít az UHD kiadás.
    * Az UHD kiadás magasabb színterű, de egyben HDR is.
    * Projektorok és TV készülékek között is van már, ami megközelíti vagy tudja a P3 színteret.
    * Aki abban a szerencsés helyzetben van, annak már natív 4K a megjelenítője.

    Ebből következik, hogy:

    1) Aki ki akarja használni a natív 4K felbontását a megjelenítőjén, az elfelejtheti a FullHD kiadást a felskálázás szükségessége miatt.

    2) Aki ki akarja használni a megjelenítőjének a nagyobb színtér lefedettségét, az elfelejtheti a FullHD kiadást, mert azok rendre BT 709-ben vannak.

    És az 1) és 2) kombinációja, ha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy mindkettőt teljesíteni tudja a megjelenítője.

    Mi marad, amiből dolgozni lehet? Az UHD kiadás, ami balszerencsénkre HDR.

    Itt jön a dilemma, hogy akkor vagy nézi natívan HDR-ben a filmet a néző, amit vagy nem szeret a fényáradat miatt vagy a megjelenítője nem képes rá, ezért muszáj tone mappelni a képet.

    Tone mapping: Ha a néző elégedett az úgymond gyári megoldásokkal, pl. JVC, MPC VR, stb., akkor örül, mert itt megáll a történet.

    Ha nem örül, akkor madVR-nél lyukad ki, azt viszont be kell konfigurálni normálisan, mert a gyári beállítás arra megy rá, hogy kimaxolja a HDR effektet a képen belül, ami eléggé fura képvilágot eredményez (szerintem, de elfogadom, hogy valakinek ez is tetszhet és akkor a történet nála itt áll meg).

    Tehát odáig eljutunk, hogy bekonfiguráljuk rendesen. De a leírások rendszerint elavultak, nem a hdr->sdr konverzióra mennek rá (ami nekem a célom) és dokumentáció sincsen.

    Marad az, hogy kiindulunk egy elfogadhatónak tűnő konfigurációból és végigteszteljük az opciókat, hogy melyik milyen hatással van a képre. Ehhez idő kell, tesztelés és igényesség, hogy a végeredmény ne egy képi hibáktól hemzsegő tone mapping legyen.

    Szerintem a madVR van annyira jó, hogy megérje ezzel tökölni, csak a test build kezdete óta 800 oldalnyi fórumoldal telt el, ezt beérni nagyon sok idő kell. Igazából az járt a legjobban, aki a kezdetek óta részt vett a tesztekben, mert így tisztában van vele, hogy mikor hova nyúljon és mikbe lehet belefutni.

    > "Nomeg mi az etalon?"

    Nekem az SDR kiadás az etalon, sőt, szerintem nincs is más, amit annak lehetne használni. A mozikba szánt konverziók nem érhetőek el, konszumereknek szánt konverzió sincs, pedig ezek lennének a legjobbak, ha léteznének, mert akkor nem kellene foglalkozni ezzel.

    Elvi szinten az SDR kiadás tükrözi a rendezői szándékot a szabványossága lévén, tehát ha azt próbáljuk megközelíteni, akkor nem gondolom, hogy nagyon mellényúlnánk... Nekem ez a célom, hogy a kép közelítő legyen, amennyire lehet és filmnézés után néhány jelenetet át is szoktam nézni, hogy lássam mit mutat az SDR kiadáshoz képest. Most az, hogy az árnyékok kicsit sötétebbek, a világos részek kicsit világosabb, az nem érdekes annyira, de nagyjából ha hasonló, akkor az irány jó. Ebből látom, hogy a beállításaim lefedik-e a nagy átlagot vagy sikerült egy totál rossz filmet alapul vennem, ami eltér a többitől. Ha nem tartanék review-kat, akkor az kb. a vakban tapogatózás esete. Előbb-utóbb el lehet majd felejteni ezt az összehasonlítósdit, de ameddig nem biztos valami, addig jobb belenézni.

    Pl. van, hogy egy filmnél meglepődök, hogy mennyire nem látszódik semmi a sötét jelenetekben a konverziós képen. Olyankor utólag rá szoktam nézni, hogy SDR kiadásban is ugyanígy ennyire nem látszódik semmi? Ha igen, akkor elkönyvelem, hogy OK a beállításom (néha egyébként ezen meg is szoktam lepődni, mert én a jelenetet máshogy fényeltem volna). Vagy ott van az a Boba Fettes kép, amire írtad, hogy nincs benne fekete. Arra én is pont azért néztem rá, mert nem tudtam eldönteni, hogy a félhomályt akarják érzékeltetni a fátyolosággal vagy a konverzió emeli ki hibásan a feketét. Ez egy kicsit paranoia, de minél többet hasonlítgat az ember, annál biztosabb lesz benne, hogy jók-e a beállítások. Én sem tervezem mindig ezt csinálni, csak így az elején, ameddig megjön a tapasztalat.

    Egyébként lehet tényleg erős volt elvinni ebbe az irányba a topikot, ezzel egyetértek, de majd igyekszem kevesebbet hozzászólni a jövőben és lényegretörőbben. :)

Új hozzászólás Aktív témák