Új hozzászólás Aktív témák

  • thomasrc

    tag

    válasz Khaosz55 #32999 üzenetére

    Szerintem első körben ott ezeket érdemes piszkálni:

    Színekkel jelöltem, hogy melyik opció mennyire van hatással a képre (piros->zöld: nagyon->kevésbé). Ha módosítás előtt a bal oldalon megduplikálod copy-val a kijelzőt vagy csinálsz egy screenshotot, akkor marad referenciád az alapbeállításokról, így vissza tudsz térni arra szükség esetén.

    A display peak luminance-hez elvi szinten*** a megjelenítőn mért képfényességet kellene írni cd/m^2-ben értve, de nekem úgy értelmezhetetlenül fényes lett a kép (a projektoron 14 fL-t mértem akkor, így lett nálam 48 beállítva), ezért finomítottam a dynamic target nits-en.

    A konkrét algoritmust nem találtam meg közzétéve, de nagy vonalakban amit olvastam róla az arról szólt, hogy alapesetben a peak luminance alapján működik az algoritmus. Ezzel az a probléma, hogy nem szabályozható a kép dinamikatartománya, mert az arról szóló döntés be van drótozva az algoritmusba, ezért ki lett egészítve a dynamic target nits-el, amivel mindez szabályozhatóvá vált (konyhanyelven megfogalmazva így már lehet finomhangolni, hogy mennyire próbálja meg megtartani a hdr effektet a képen belül).

    A don't add peak nits kiveszi az algoritmusból az aktuális képkockán mért csúcsfényességet. Ez is utólag lett berakva egy felvetésre. Egyébként a hatása annyi, hogy bepipálva a csúcsfények fényesebbé válnak úgy, hogy a sötét részek nem változnak meg. Ha nincs bepipálva (default), akkor viszont fényes jeleneteknél kontrasztosabb a képérzet, de tompábbak a csúcsfények, szóval ezzel is lehet akár kísérletezni egy sort, hogy összességében melyik állásban tetszik jobban.

    A recovery opciók szerintem érthetőek maguktól is, azokat nem akarom magyarázni... Ugye arról van szó, hogy a lekonvertálás során a dinamikatartomány megváltozik, ami hatással van a csúcsfényekre, kontrasztra, árnyékokra is és ezeket az elveszett képi jellemzőket próbálja visszahozni a recovery.

    A highlight recovery-vel kapcsolatban esetleg annyit, hogy én minimális különbséget vettem észre, pedig kimerevítve is egy tucat jeleneten próbáltam végig... Ahol volt különbség, ott minimális élességérzetet adott a megjelenő plusz részlet, de szinte mindenhol nem kívánt artifactet is rakott mellé. Lehet, hogy más beállítások mellett ez jól működik, de nálam ilyesformán nem volt pozitív befolyással a képre.

    *** Na és miért mondom, hogy elvi szinten: Ennek a koncepciója ugye az, hogy a megjelenítő képességéhez mérten a legjobb hdr élményt adja vissza a madvr. Magyarul, ha én mindhárom képernyőn, ami előttem van, más-más peak luminance-t állítok be, akkor mindhárom képernyőn tök más képet kapok a lekonvertálás után. Viszont, ha az a cél, hogy maga a kép ne változzon meg attól, hogy áthúzom egy másik monitorra, akkor mindegyik monitoron pontosan ugyanazokat a beállításokat kell használnom, ami már nem egy kijelzőn mért érték lesz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák