Új hozzászólás Aktív témák

  • bteebi

    veterán

    válasz Mauddip #168190 üzenetére

    Ha tudod, akkor HDMI-n küldd ki a hangot (videokártyán át, ami lehet akár IGP is). Itt tulajdonképp meg is lehetne állni, de azért írok az S/PDIF-ről is.

    Az S/PDIF (is) egy digitális csatoló, amibe beletartozik a TOSLINK (optikai) és az RCA (koax) is. (Vagyis amikor te S/PDIF-et írtál, akkor valószínűleg az optikai (TOSLINK) csatolóra gondoltál, de a koax is S/PDIF.)

    A What Hifi? a koax S/PDIF-et jobban dicséri, szerintük szebb a hangja (elvben 24 bit/192 kHz-et bír, az optikai csak 96-ot). Ritkább az S/PDIF koax, mint az optikai, de van. Mindenesetre ne használj hozzá analóg RCA kábelt, mert az 50 ohmos, a koax S/PDIF meg 75. Az optikai (TOSLINK) nyilván nem lesz érzékeny az elektromos zajra, cserébe elég könnyen tönkremegy a kábel.

    Akár ez, akár az, az S/PDIF nem viszi át a nagyfelbontású (lossless) hangsávokat, lévén nem bír el akkora sávszélt. A régifajta 5.1 (AC-3/DTS) átmegy rajta, sőt a 7.1 is, de ennyi, PCM csak 2 csatornáig. A HDMI ezzel szemben visz mindent.

    Wikipediáról: "Unlike HDMI, TOSLINK does not have the bandwidth to carry the lossless versions of Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, or more than two channels of PCM audio."

    HDMI ARC/eARC olvasnivaló

    De javítsanak ki az okosok, ha valahol hülyeséget mondtam.

    Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

Új hozzászólás Aktív témák