Új hozzászólás Aktív témák

  • fehér_ember

    addikt

    válasz Mezga Aladár #124086 üzenetére

    Bocsánat hogy hozzászólok, de szerintem nem olyan nehéz válaszolni, ezért merészelek.
    Én ezen egyáltalán nem csodálkozom.
    Néhány nappal ezelőttig pl. számomra nem volt semmi különbség a jó minőségű mp3 és a nagyobb felbontású anyagok közt. Jól meg is voltam az mp3-as számaimmal. De már rég furdalt a kíváncsiság mivel a fórumon állandóan foobar-ról és egyéb progikról hallok, én is ki akartam próbálni egy normálisabbat a VLC helyett. Persze azt tudtam hogy a régen általam is használt winamp rossz hangzású, hiszen ezt még a VLC is megmutatta, de azt nem gondoltam volna, hogy a foobar2000 áttörést hoz számomra. Miután a neten utánaolvasgattam az alapvető beállításoknak fel is telepítettem a progit a gépemre. Használatba vétel után meg voltam ugyan elégedve a hangzással, enyhén tisztábbnak, részletezőbbnek találtam a zeneszámokat de azért mintha kicsit kicsit nyersebbnek is tűntek volna, de ez utóbbi ellenére fura mód mégis azon vettem észre magam, hogy jobban magával ragad a zene üteme; pl.: többször jár a lában, fejem :K .
    1-2 napi foobar-os zenehallgatás után, elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljam, vajon ezzel a zenelejátszóval esetleg hallok-e már valami különbséget jó minőségű mp3 és FLAC közt; ezidáig még sosem halottam (sőt nem is nagyon vannak ilyen jobb felbontású anyagaim).
    Először egymás után hallgatva őket, nem voltam képes egyértelmű különbséget tenni. De persze ilyen könnyen nem adom fel és elkezdtem pl. csak az éneket figyelni. Így már fedeztem fel különbséget, mégpedig azt, hogy a nagyobb felbontású anyagon az énekhang is részletesebb volt. Ez fura mód azt hozta magával hogy kevésbé tűnt hibátlannak, kevésbé tűnt olyan folyékonyan szólónak és olyan egységesnek mint az mp3-as felvételen, magyarul ha csak az énekhangra figyeltem, akkor számomra az mp3 volt a győztes a flac-cal szemben. Tehát ha jól gondolom és az általad említett zene, az valami opera vagy operett (akkor pl. én egyáltalán nem csodálkozom, hogy a kevésbé részletes tetszik jobban). Én amúgy legtöbbet popzene féleségeket hallgatok, ilyennel is teszteltem (operát vagy operettet egyáltalán nem).
    Az énekhang után elkezdtem a mélyhangokat fülelni, itt is részletesebb volt a nagyobb felbontású anyag hangzása + tisztábban is szólt, viszont ebben az esetben ez egyértelműen a mélyszekció előnyére vált, és ebben már a flac egyértelműbben jobban tetszett.
    Így már világosabb hogy összhatás tekintetében miért nem volt annyira egyértelmű eldönteni kié a győzelem és már azt is értem, hogy a több részlet miért van összességében jó hatással a "boogie" faktorra.
    Az igazsághoz egyébként hozzátartozik hogy ezt fejhallgatóval tettem, így könnyebb volt számomra az összehasonlítás; sőt még az is meglehet hogy a rendes, hangfalas rendszeremmel nem jött volna össze, mert lehet az "még nem nőtt fel a feladathoz" :) .
    Azóta leszedtem ízelítőnek a már linkelt ingyenes lossless mintákból párat és nagyon tetszenek. Sajnos ;] a mélyszekció egyértelmű előnye miatt, muszály leszek beszerezni jópár meglévő mp3 zenémet jobb minőségben is.

    (#123741) liszi70
    Sajnos van olyan ember itt a fórumon, pl. én lennék. :((( Ezért szívesen vennék privátban majd egy kis segítséget :B ha megengeded.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák