Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    A ferrofluid témáról.

    A (magas)hangszórókba a ferrofluidot ugyebár nem hangminőségi okokból teszik, hanem terhelhetőségi okokból - hűtőfolyadék.
    Amíg a ferrofluidos vagy a ferrofluidtalan hangszórót a nekik megfelelő terhelhetőségi határon belül használjuk, addig a ferrofuidtalan jellemzően-összességében jobban szokott szólni - pro és kontra vannak a hangminőségre hatásai a ferrofluidnak, de értelmezhető hangszórókonstrukciókban és értelmezhető terhelésen belül inkább kontra. Tehát, ha adott magassugárzóban nincs ferrofluid, az hangminőségileg általában inkább jó dolog, ha nem terheljük túl. Ha van ferrofluid benne, az azért jó dolog, mert terhelhetőbb, azaz később kezd túlterhelési (hő)torzításokba futni, leégni (megjegyzendő, a terhelhetőség nem csak mennyiségi paraméter, összefügg a hangminőséggel is). Általában a tervezők választását megkönnyíti a mezei felhasználók többségének az igénye, akik terhelhetőséget akarnak, sőt az audiofilek többsége is elfogadhat egy kis hangminőségromlást a nagyobb terhelhetőség érdekében, ugyanis hangzáshűségi okokból a hangerő az audiofileknek alkalmasint még fontosabb lehet, mint a házibulistáknak.

    Egyértelműbb a helyzet, amikor a valamilyen minőségű-tartósságú ferrofluid beleszárad a hangszóróba, mert akkor ott vagyunk, ahol a part szakad - elsősorban ezért szokták kiszedni azok, akik ki szokták, másodsorban hangminőségi okokból. A kiszedők előtt két út áll, vagy elég nekik az adott hangdobozban a ferrofluidmentes terhelhetőség, és akkor nem pótolják a kiszedettet, vagy nem elég nekik, és akkor vagy ugyanolyannal pótolják vagy helyettesítik valami jobb minőségű-tartósságú vagy jobb minőségűnek-tartósságúnak gondolt ferrofluiddal. Utóbbiakat is pluszban seggbe tudja lőni az ármány, ugyanis a ferrofluid (hang)minősége és tartóssága esetleg egymás ellen ható paraméter adott árkategórián belül, azaz, ha egyaránt szebben szóló és tartósabb ferrofluidot akar az egyszeri audiofil, akkor általában mélyebben kell a zsebébe nyúlnia - és általában az is ki fog száradni egyszer.

    A ferrofluidról se lehet sommás megoldásokat tenni, csak pro és kontra, húzd meg, ereszd meg. Elvi megoldás nincs, csak gyakorlati kompromisszumok.

Új hozzászólás Aktív témák