Hirdetés

A személyes adatainkkal, képeinkkel tréningezi az AI-t a Meta

Sürgős hatósági beavatkozást sürgeti a NOYB, ugyanis június 26-tól a személyes bejegyzéseink, privát képeink és online követési adataink alapján is tréningezné az AI-t a Meta.

Talán senki előtt nem volt titok, hogy a tech cégek minden létező adatot felhasználnak ahhoz, hogy tréningezzék az AI-modelleket. A Meta sem kivétel, most azonban átlép egy érdekes határt.
Eddig az EU-ban 11 panaszt kapott a Meta, amiért változtatásokat eszközöl a személyes adatok AI-tréningezéshez való használatával kapcsolatban. Mivel ehhez hozzájárulást sem kér, ezért sértheti az EU-s adatvédelmi törvényeket.
A Meta adatvédelmi irányelveinek változása konkrétan azt jelenti, hogy június 26-tól több évnyi személyes bejegyzésünk, privát képünk és online követési adatunk alapján is tréningezi majd az AI-t a Meta – emiatt a NOYB szervezet az európai hatóságok mielőbbi közbelépését sürgeti.
Már eddig is több panaszt beadtak a Meta és más nagy tech cégek esetleges GDPR-sértése miatt, Max Schrems alapító szerint ráadásul Európa legfelsőbb bírósága már 2021-ben kimondta, hogy a Meta nem írhatja felül a felhasználók adatvédelmi jogát, ha hirdetésekről van szó. Schrems szerint ennek ellenére megint megindokolták, miért lehet tréningezni így az AI-t, figyelmen kívül hagyva a bíróság döntését.
Schrems szerint a Meta újításából kiszállni nagyon nehéz az embereknek, és abszurd, hogy a felelősséget a felhasználókra hárítják, mivel a törvény szerint hozzájárulást kellene tőlük kérni, nem pedig rejtett és félrevezető kilépési lehetőséget eldugni valahová. Úgy fogalmaz: engedélyt kell kérjen a Meta az adataink használatához, nem elérni, hogy a felhasználó könyörögjön, hogy hagyják ki ebből.
A legtöbb európai országban sürgős eljárást kér a NOYB, a rövidesen esedékes változás miatt.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények