Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz #71562240 #32033 üzenetére

    :) Nem kell még egyszer. :)

    :) Most mondatonként írjam le hogy mi a gond? Ajh. Borzasztó. Tényleg picit kellene tájékozódnod, mielőtt ennyire kevés és hiányos információból ennyire erős következtetéseket vonsz le.

    Nem. Senki nem szeretne gömb karakterisztikát. Hibás a következtetésed. Abból csak értelmetlen visszaverődések, kioltások-erősítések lennének. :) Nyilvánvaló.

    Senkit nem érdekel, hogy ki, miért és hol próbálkozott az MTM elrendezéssel, a végeredmény számít, és az nem igazolja a gondolatod, még mindig az az igaz, amit én írtam, az MTM elrendezésnél, nagyobb szögekről nézve szétesik a hangnyomás-frekvencia válasz, "A valós következményei többnyire a frekvencia- és pozíciófüggő kioltások, amik hangváltóval már kezelhetetlenek.".
    Az iránykarakter szimmetrikus lesz, de problémásabb, mint egy mélyközép esetén. :)
    Sajnálom, de ezzel nem lehet vitatkozni.

    Nyilván az omnidirekcionális hangsugárzó műszaki szempontból értelmetlen dolog, de egy direktsugárzónál is erősen számít, hogy mennyire egyenletes a hangnyomás-frekvencia válasz 30°-ról, általában semmi nem akadályozza meg, hogy mondjuk a plafonról visszaverődve eljusson hozzád. :) És a másodlagos erősen hiányos, kioltásoktól szenvedő hullámfrontok nem tesznek jót. :)

    Senki nem tervez süketszobában hangsugárzót. :) Tévedés. Hangsugárzót, mindig a várható felhasználási körülményekhez terveznek.

    A koncentrikus, vagy azonos középpontú hangszóróknak semmi köze nincs a gömbszerűséghez. :) Az iránykarakter a frekvencia emelkedésével előbb beszűkül, majd amikor a magashangszóró megszólal, újra kiszélesedik. Ez nem gömb. :) Miután dobozba építik, nem is lehetne az.

    A magassugárzó kifejezés nem pontos, csak magashangszóróról van szó, hangsugárzó akkor lesz a hangszórókból, ha azokat dobozba, vagyis sugárzásjavító foglalatba építik. :)
    Az akusztikai síkok eltolásában gondolkodni szinte értelmetlen. :) Pár hozzászólással ezelőtt irtam, hogy miért. :)

    :) A körsugárzóval rögtön lesz hat darab fölösleges kioltásod. :) Szerintem nincs rá szükség. Azoknak jó, akik szeretik olyan visszaverődések hatását hallgatni, amik az eredeti felvételben nincsenek benne. :) És szerencsére a rendszer minden pozícióban képes másképp szólni, így legalább sosem unható meg.
    Drágának nem drága, kb. ugyanannyiba kerül, mint egy direktsugárzó verzió, csak a doboz más kicsit.

    Az MTM vízszintesen nem nyalábol, hanem terít. :) És a dóm magashangszórók iránykaraktere sokkal jobb, mint bármelyik mélyközépé. :) Értelmetlen a gondolatsorod.

    Amit a függőleges elmozdulással kapcsolatban gondolsz, az konyhafizika, és nem igaz. A két mélyközép távolsága miatt, a teljes középtartományban pozíciófüggő kioltások vannak, és ezek miatt rosszabb az iránykarakter is, mint egy mélyközép esetén.

    "Tehát nem találjuk a butaságot a szövegemben."
    Ez a probléma, mert egyébként ott van. De nyilván a hangszórók és hangsugárzók mindig jobban tudják a fizikát. :)

    Sajnos nem látod át az egészet. Nagyrészt a hiányzó alapismeretek miatt, másrészt meg nem mérted, nem láttad még élőben, tervezés közben, hogyan működnek ezek a hangsugárzók. :)

    Pontosan a két mélyközép távolsága és a középtartomány kioltásai miatt nincs gömbszerűség az MTM hangsugárzóknál (meg nyilván a doboz miatt sem). És ennyi, nem is kell tovább gondolkodni rajta.

    Nyilvánvaló alapok, amikből minden, amit írtam következik:

    "There is however a price to pay for this - although the MTM's on-axis response is near perfect, its radiation pattern or main lobe is much narrower than that of the MT or TM configuration's. As a result, the off-axis response (i.e., response at locations vertically away from exactly opposite the tweeter) is much weaker and there can be obvious and discernible change in tonality at the crossover as one's listening height relative to the tweeter changes, and the effect is perceived more as the listener moves closer to the loudspeaker."

    "Another problem with the MTM configuration is the interaction between the two midwoofers. For any frequency (over the operating range of the midwoofers), the off-axis response exhibits different lobing patterns because of the vertical distance between the midwoofers, and as a function of the frequency and horizontal distance from the speaker. At any off-axis listening position, although both midwoofers operate in phase (are time-aligned), the waves from each reach the listening position at different times (and therefore have a relative phase difference) - at frequencies where the time displacement between the two midwoofers corresponds to one-half of one wavelength, the outputs of the two midwoofers will null. However, the time displacement itself is a function of the distance from the speaker and frequency, which means that the lobing for a given listening distance and off-axis position will be different at different frequencies. Since the basic reason for this is the distance between the midwoofers"

    Egy 100m mélyközép + 25mm dóm:

    2db 100mm mélyközép + 25mm dóm MTM:

    #32036 Dißnäëß
    Jó elnézést, nem gondoltam az iróniára. Bár egyébként végül, még érdekes is lehet. :) :D

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák