Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #30682 üzenetére

    "de minden hangszóróhoz szeretnék Zobel tagot és csak ezután elé a szűrő részt. Ok, lehet elsőrendűvel is érdemes kipróbálni, de akkor is kell valamit kezdeni a közép hangszóró SB17MFC35 4-5Khz feletti részével."

    Én ahogy mondtam, L-padet, vagy legalábbis párhuzamos ellenállást tennék a középhez és a magashoz. Egyengeti a frekvenciamenetet és segíti a szűrés meredekségét valamelyest. Ezáltal talán elég lenne az elsőrendű szűrés a közép tetejéhez is, 2kHz keresztfrekvencia mellett. Próba-szerencse, de ha biztosra akarsz menni, akkor oda persze legalább másodrendű meredekséget tervezel. Nehéz ügy, mert igazából a hallgatási élmény dönti el, hogy azok a feltüremkedések ott a 4-10kHz között mennyire lennének fülsértőek, ha csak elsőrendűen szűrnél, 2kHz-től - plusz a reménybeli párhuzamos ellenállás szűrő szerepe. A mélyhez meg én soha semmit se tennék a kényszerű aluláteresztő tekercsen kívül, amelyet ugyebár minél böhömebbre vennék vezetékvastagságilag. Hogy minél kevésbé gátoljam a testességben.

    "Miért jó ha van egy kis lapály pont abban a tartományban ami nekem fontos és úgy gondolom inkább kiemelném. (1-3 Khz között)"

    Nem jó a lapály, de nekem inkább lapály mint dombocska, ha választani kell. Nem akarom megadni az esélyt dombocskának. Az biztos, hogy ki nem emelném, kb. ott kezdődik a prezensztartomány, márpedig én biztos, hogy nem szeretem, ha a prezensztartománynál kiemelés van - lapályocska lehet. Nekem nem kell transzparens tér, nekem nem kell "álrészletezés" (láttad a szó emlegetését a fejhallgatóserősítős topikban), nekem nem kell a hangfelvételek hibáit a pofámba toló karakter, én a zsöllye 10-20-ik sorában hallgatom ugyebár a hangversenyt - ezt már beszéltük a kultúra topikban. Én így szeretem. Ha te jól tudod, hogy neked más a szándékod, akkor annak felelj meg, aszerint számolj.

    "Ok, ezt értem és elfogadom, de így meg 300 Hz környékén keletkezik egy enyhe kiemelés."

    Mondtam, hogy valószínűleg nem keletkezik ott kiemelés, hanem valószínűleg inkább egyenletesebb lesz úgy az átmenet a 100-150-300Hz között. Valószínűleg. Az ilyesféle hangdobozoknak szokott lenni egy valamekkora csúcsa 80-150Hz környékén, ami ha tényleg van, akkor a kiemelés szélén nagyon meredeken szokott lecsökkenni, és akkor 300Hz környékére jut egy gödör vagy mélyföld. Ez persze leginkább a reflexeknél szokott így lenni, de azért a zártaknál is megesik. Amit mondok, az tendencia, sok kivétellel, tehát ez is próba-szerencse, sajnos ezt sem előre biztonsággal megjósolni, hogy hogyan alakul ott a frekvenciamenet tankönyvi számolás esetén. Merthogy nem tudjuk előre, hogy mennyire jelentkezik a 100Hz körüli "szokásos" túllövés, és hogyan alakulnak a találkozó hangszórók interferenciái miatti esetleges cikk-cakkok. Amit mondtam a mély egy kicsit feljebb engedéséről, az mondjuk 100Hz-nyi lenne a tankönyvi 300Hz-hez képest. Láttad, Tigris írogatott a gyári Cantonjáról, annak a felsőmély-alsóközép körüli nem elég szép, egyúttal gerjedős-szerű szólását, miután Tigris kínlódott a mélysugárzók visszafojtásával, végül éppen ellenkezőleg oldottuk meg, hogy a mélyet nagyjából egy egész oktávval(!!!) feljebb engedtük a tankönyvi 300Hz-hez számolt (egyébként másodrendű) szűréshez képest, tehát kb. mintha 600Hz-nél lenne a váltása. És elkezdett jóval szebben szólni. De nem egy abszolút értelmű kiemelést okoztunk ezzel 300Hz-nél, hanem a 150Hz-nél levő meredek lapályt töltöttük ki, enyhére lankásítva - a meglévő és kezelhetetlen (mármint például lyukszűrővel vagy tömítéssel kezelhető, de egyiket se akartuk) 100Hz körüli kiemelést lankásabban engedtük le, így az ahhoz képest a 200-300Hz körül volt relatív mélyföldet töltöttük fel, fokozatosan hagytuk letöppedni a hangnyomást a felsőközép felé. Sajnos, néha kutyaharapást szőrével gyógyít az ember, nem mindig a műszaki elvi korrektség szerint. És ízléskérdés, de bármely ízlésnek szebben szól így az adott hangdoboz. És próba-szerencse, mert nem tudjuk előre, hogy a tankönyvileg kiszámolt dobozodnak és keresztváltódnak végül mennyire is lesz "pontos" a frekvenciamenete ott a felsőmélynél és alsóközépnél. Tendenciák vannak - és bőséges kivételek. Ezért vetettem fel ötletként egy esetleges óvatos, 100Hz-nyi feljebbengedését a mélynek - bajt nem okozna.

    Mivelhogy most egy mélyerős-mélyremenős dobozt akarsz létrehozni, lásd az előbbi dödögésemet a reflex-elv körül. Előnyök-hátrányok vannak bőven.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák