-
IT café
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
mephi666
nagyúr
válasz mindenes24 #89849 üzenetére
nyisszants le egy kis darabot és mutasd meg olyannak, aki már varrt életében, esetleg egy méteráruboltban kérdezd meg, hogy ez mifajta kutya és mire való
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
imibogyo
veterán
Az a baj, hogy még az alap "felújításra" sem tudom mikor lesz időm, nemhogy még videózzak is, ami legalább 100x annyi munka és idő. Ötletnek persze nem rossz...
AxBattler: képzeld el én hogy meglepődtem élőben, hogy mekkora, amikor először megláttam. Tudtam, hogy nagy ok, de hogy ennyire nagy. Kicsit alábecsültem, mert hát mégis "csak egy 1000-es befogású" gépről van szó, "nem lehet az olyan nagy" gondoltam én, főleg mivel előtte egy 1500-as E400-at próbáltam ki. Na ez majdnem ugyanakkora és kb. 2x akkora tömegű.
hegegabi80: igen. E helyett először kipróbáltam egy vadonatúj HBM 290 x 750-es esztergát is, mondom az mégis csak vadonatúj, meg potméteres sebességállítás stb., de azt kell, hogy mondjam, hogy durván 1,4 millió Ft-ért venni egy 250 Kg-os esztergát (amitől még az antik "játék" esztergám is 100 Kg-al több), hát nem volt csábító és használat közben sem adott önbizalmat a gép.
Top Cat: elég sok mindenemet eladtam a műhelyből (sőt még most is sok mindent árulok), mert rájöttem, hogy annyi hobbit, mint ami nekem van, egyszerűen nem lehet menedzselni 3 gyerek és 1,5 munkahely mellett. Egyébként papíron 30 mázsa a gép, 32 mázsa az összes kiegészítővel és 880 Kg-os anyagot bír legfeljebb befogni. Szóval ahogy Barret001 is írta, közel 4 tonna lehet a vége a gépnek.
daninet: így már megvan. Láttam több ilyet is. A biztonság/veszély kérdéskörre reflektálva, igazából minden lehet nagyon veszélyes. Én úgy vagyok vele, hogy igyekszem nem félni semmilyen géptől, de a komoly tiszteletet és alázatot minden szerszámnak/eszköznek és minden munkafolyamatnak megadom, mert egy 'egyperces" munkában is nyomorékká válhat az ember, vagy otthagyhatja a fogát. Egy ideig én a szalagfűrészemtől féltem, amiután egyszer kicsapott az épp eltörő szalag az arcom felé (nagyon magasan hagytam a vezetőt és közel voltam hajolva az anyaghoz) és konkrétan úgy csapott el a szalag az arcom előtt, hogy hozzáért az orromhoz. Na utána pár napig nem mentem a közelébe...
mindenes24: már csak meg kell tanulni meneteket vágnom esztergán, mert még sohasem csináltam (most okítom magam egyébként), a kis esztergámon nincs előtolás. Igen tervezek több óvintézkedést is, először is például az áramtalanító kapcsoló jelenleg bő 2 méterre van onnan, ahonnan dolgozom. Nincs a gépen üzemi fék, amit szeretnék majd kialakítani (egy ekkora dög ha egyszer felpörög, csak igen lassan áll meg teljesen és addig sok minden történhet). Tervezek ilyesmi védőburkolatot is tokmány fölé (biztonsági kapcsolóval, akár ezt is átlátszóban) és amit említettél is, valamilyen átlátszó védőburkolatot a késtartó közelébe/fölé, amik tudom, hogy körülményesebbé teszik a munkát, de legalább megvédenek, ha más nem a forró forgácstól és a fröccsenő hűtőközegtől, na meg a tokmányban hagyott kulcstól.
-
Tangerine
senior tag
válasz imibogyo #89852 üzenetére
Nem gondoltál arra, hogy elcserélni egy jobb állapotú kisebbre, amit otthoni hobbira jobban ki lehetne használni, és kisebb helyet foglal? Egy olyanra, amit nem kellene újítgatni, hanem egyből használható. Hacsaknem többszáz kilós cuccokat akarsz vele tekerni, bár ahhoz olyan épület is kellene, daruval. Tényleg a padló bírni fogja? Elvileg stabil vízszintes alap kell neki, hogy ne csavarodjon meg a saját súlyától.
Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
imibogyo
veterán
válasz Tangerine #89853 üzenetére
Egyrészt most vettem, másrészt ugye van egy kisebb gépem a kisebb munkákhoz (ettől függetlenül nekem is átfutott az agyamon egy bizonyos gép miatt). A baj az, hogy mióta például kis traktorokat is építek (most kezdem majd a harmadikat) nagyon sokszor belefutok abba, hogy tengelyvégeket, vagy például nagy átmérőjű kerékagyakat is meg kell tudnom munkálni, amiket kisebb esztergákon vagy nem lehet, vagy nagyon nyögvenyelős. És megfelelő méretű főorsó furat egyszerűen nincs a kisebb esztergákon ehhez, vagy persze lehet szenvedni állóbábozással (már amelyikhez van). Ennek a gépnek 60 mm az áteresze. Most tervezem hozzá az anyagbefogót a főorsó végére és akkor szépen, akár méteres és 55 mm átmérőjű tengelyek végét is könnyen meg tudom majd munkálni, közel a tokmányhoz. Persze, ha feleslegesnek érzem majd idővel, akkor még mindig eladhatom, vagy elcserélhetem, nem vagyok szentimentális típus, most is nagyon sok mindenemtől megszabadultam, amikben csak állt a pénzem.
-
Vesa
veterán
válasz daninet #89842 üzenetére
Ááááá...
Mondjuk én minden forgó cucctól fosok, flexet nem is vettem, mert úgysem használnám. Egyedül a gérvágóig merészkedtem el, de ott is mindig leszorítom az anyagot, pedig többségében mindenki csak kézzel fogja. Lehet, hogy kéne még egy kevlár pajzsot is szerezni, hátha törik a tércsa. Barátom homlokába beleállt az asztali körfűrész egy darabja, paradox módon valahogy túlélte, de mai napig megvan a kiműtött darab (és a fején egy méretes árok).[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
mephi666
nagyúr
"én minden forgó cucctól fosok"
...akkor nem fog megnyugtatni, ha azt mondom, hogy egy gyorsan pörgő sárgolyón vagyunk épp?
...flextől én is sokáig tartottam, de csak meg kellett vele barátkozni ...gérvágónál pedig inkább a pontos vágás miatt szoktam leszorítani a fát... ha belefér kis hézag, akkor kézzel fogom, de biztonságos távra a korongtól... flexet amúgy rendesen 2kézzel fogom, de ismerek olyat, aki félkézzel úgy dolgozik vele, mint orvos a szikével... pár évtized rutin ennyit jelent amúgy nem azt mondják, hogy nem is igazi asztalos, akinek nem hiányzik legalább 1 ujja? (én szerencsére csak hobbi szinten nyomom)
ui: most visszagondolva igazán komoly sérülés nem ért eddig 30+ évnyi időszakos barkácsolgatás alatt... kisebb horzsolások, véraláfutások, szálkák, de semmi durvább... talán annyi, hogy egyszer ügyesen rácsöppentettem a forró ónt a jobb kézfejemre és 20+ év után is ott a nyoma a kisujjam+gyűrűs bütyke közt
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
válasz mindenes24 #89849 üzenetére
Vágsz belőle 1 darabot és elviszed szabóhoz - méteráru boltba.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
mephi666
nagyúr
válasz Tangerine #89861 üzenetére
gérvágó fixen a földön/asztalon van és van rajta védőburkolat is, ami csak vágáskor nyílik... a flex meg kiugrik a kezedből, megvadul és nyakra támad
-
lemmy71
őstag
válasz Top cat #89866 üzenetére
Rendszeresen használok kisflexeket (115/125) 90% -ban egy kézzel🖐️
230 -as nagymakit, szigorúan két kézzel
Annó az utcában volt egy "kretén" szomszéd, aki a 230 -as B&D -re, vidiás curkula korongot tett. Kishíján levágta a lábát
Kétszer nekem is fogott már medvét a kisflex
Először a lamelláskorong kapta el a pólómat és gyönyörűen megbélyegezte a mellkaskámat.
Egy két évre rá, amikor látott a háziorvos, megkérdezte hogy talán baypass műtétem volt
Második alkalommal a drótkorong kapta el a pulcsimat. Úgy becsavarta a ruhám, hogy nem bírtam kikapcsólni a gépet. Mire kitéptem a konnektorból, addigra leégett a forgórész[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Szevasztok. Kellene nekem egy motoros magassági ágvágó, kb évente 1x. Gondoltam inkább kölcsönzök. Sose kölcsönöztem semmit, azt tudom, hogy van kaució,amit vissza adnak mikor visszaviszem. De mi van, ha normál használat mellett elromlik, estleg leég?
-
Barret001
addikt
válasz TESCO-Zsömle #89876 üzenetére
Ha a kacsa nem tud úszni,nem a víz a hülye. Sajnos vannak ilyenek,sokan például meghalnak személyautó balesetben! Minek ülnek bele,ha életveszélyes? Az ember vakmerő,nincs mit tenni ellene.
-
imibogyo
veterán
Még egy utolsó gondolatmenet eszterga témakörben. Szeretnék megszabadulni ettől az ormótlan legalább 100 Kg-os elektromos szekrénytől még most az elején, valahogy úgy, mint ezen a képen látható. Nem vagyok naiv, tudom hogy nagy munka, de sokat lehetne modernizálni és méret-csökkenteni is egy lépésben a kép tanulsága szerint.
Viszont a kérdésem lényege, hogy ki érthet ehhez olyan fokon, hogy rámerjem bízni a dolgot? Egy "sima" (de végzett) villanyszerelő érthet hozzá megfelelő szinten? Én csak nagyon alapfokon ugatom a holdat, CNC gépeim bekötéseivel elvagyok, meg a családi házat is újrahúztam, de ahogy benéztem ebbe a szekrénybe nem kicsit "magasnak tűnt" számomra ahhoz, hogy én bele merjek fogni. Megtaláltam az elektromos rajzát a gépnek (ami azért nem túl jó minőségű), pár dolgot ki is silabizáltam gyorsan, de azért nem hiszem, hogy jó ötlet lenne nekem belefogni egy ilyen projektbe...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest