Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz Barret001 #59558 üzenetére

    Nem hiába szerepelt a mondatomban a jellegű szócska... Én sem gondoltam, hogy most neki áll egy esztergát összedobni házilag. Nem beszélve arról, hogy a te általad is felvázolt "csapágyazott tengely + tokmány" az lényegében abszolút egy esztergára hajazó valami. Gondoltam így neki is könnyebb lesz elképzelni...

    Igy kell a befogott alkatrész központját századra beállítani
    Igen. Nem hiába jött az ötlet. Én is így szoktam. Ahogy kifutást ("ütést") is így a legegyszerűbb vizsgálni, vagy egy anyag, tárgy legmélyebb pontját megkeresni és még sorolhatnák reggelig, hogy egy jó mérőórás setup mi mindenre jó. :K

    (#59560) Sokimm:
    Na ez nem volt egyértelmű, hogy neked a tömegközéppont keresés lenne a lényeg, mert olyanokat írtál, hogy "ne üssön a tengelyben", "kilengés", "0.01 mérőműszerrel", "elhajlást figyelnék", "lézeres távolságmérés" stb... Ebből egyáltalán nem a tömegközéppont keresése jött le nekem, hanem az "alaki központosítás" igénye.

    Ne az értelmet keresd, hanem a megoldást!
    Könnyebben keresem arra a megoldást, aminek értelmét is látom, pláne ha az még egy nem is 100%-osan egyértelműen leírt valami és ugye máris félreértéssel kezdtük a megoldáskeresést.

    Lehet külsőleg szépen faragott, de attól még ha nem homogén a bele, akkor lehet ütni fog a remegő tengelyű cnc-mben! (így már értitek, minek a pontosság?)
    Nem. Én továbbra sem értem. Volt már vagy 40 különböző marószár a CNC marógépemben de még egyiken sem vettem észre olyan "ütést", vagy okozott olyan "remegést" mely problémát jelentett volna. Egyáltalában ha nem a leggagyibb kínai szerszámokról beszélünk, akkor szinte kizárt, hogy akkora inhomogenitás legyen pl. egy maró szárában, hogy az "ütést" generáljon. Ettől már 1000x reálisabb az, hogy az alaki, vagy szimmetrikussági hibái miatt fog ütni, amit pedig pont az általam is linkelt módon, vagy a Barret001 által javasolt eszközzel tudsz legegyszerűbben ellenőrizni.

    DE ha már mindenképp tényleges tömegközéppont kereső "gépet" szeretnél építeni, akkor érdemes ezt megnézni. Kicsit más a funkciója, mint ami neked kell és nem igazán kicsi hengeres testekhez van, de hátha ad némi ihletet.

    Mondjuk továbbra is kérdés számomra, hogy mit kezdesz azután, hogy centiroztad a befogott relatíve kisméretű valamit pl. egy marót.... OK megtudod, hogy 0,01 mm-t el van tolódva a tömegközéppont mondjuk "jobbra" (pongyolán, csak az egyszerűség kedvéért). Igen? És? Hogyan oldod meg az adott darab tömegközéppontjának korrigálását, vagy egyszerűen kidobod a fenébe? Mert szerintem egy (túl) érzékeny műszerrel 10-ből 10 esetben kuka lesz a szerszám, egy kevésbé érzékennyel meg nem találod meg az eltérést magát... Miközben a való életben tökéletesen használhatóak az adott szerszámok...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák