Új hozzászólás Aktív témák

  • Parson

    addikt

    válasz Kilmer Petty #1456 üzenetére

    nos komolyabban megvizsgálva a problémát, rá kell jönnünk, hogy matematikai eredetű, lévén, a traktrix görbe egy sikbeli xy koordináta rendszerben felrajzolva az x tengelyről indul és az y tengelyhez tart. definíció szerint teszi mindezt olyan módon, mi szerint a görbéről húzott érintő a görbe érintési pontjától az y tengely által metszett pontjáig terjedő szakaszának hossza állandó értékű. na most a te általad linkelt képen is jól látszik, hogy a kezdeti pontba huzott érintő kapásból bezár egy szöget az x tengelyel (valószinűleg ez a szög egy kezd. feltétel a későbbi egyenletben), ezért maga a kezdő pont is rajta lehet az x tengelyen. ellenben az y tengelyhez huzott érintőről van szó a definicióban, így ez az érintő soha nem lehet párhuzamos az y tengellyel, (hisz' akkor soha nem is metszené) vagyis a görbe elérni soha nem fogja az y tengelyt... nos ennyit az alaphelyzetről.

    a te esetedben, ha jól értelmezem az a probléma, hogy a futópont 'pillanatnyi' távolsága az y tengelytől lehetne kisebb is, akár általad megválasztott. nos én a megoldást az egyenlet 'jobb' felirásában látom.

    alapvetően cartesian kordinátarendszerben gondolkodnék, ahol x, y, z irányban adható meg a futópont t (0-tól 1-ig tartó) tartományában a lefutása - ha mondjuk nem konstans értékről van szó. mivel sikbeli görbéről beszélünk, igy pl a z = 0 egyenlettel megadható hogy z irányba ne induljon el a futópont. az x és y irányba felirt egyenleteknek viszont együtt kell leirniuk a görbét, mivel a futópont éppen aktuális helyzetét irják le adott koordinátatengelyen. erre példaként a kör létrehozását hozza fel a proe.

    a t paraméter pedig tény, hogy csak 0 és 1 között változik, de ez tovább variálható akár egy konstans szorzóval - ezesetben 0-tól konstans szorzó értékéig változik, illetve akár önmagával felszorozva / négyzetre emelve a lineáris lefutásból exponenciális szintre emeli azt.

    szómiszó csak a logikájára kell rájönni, na meg persze az egyenleteket jól felirni. én pl körevolvens egyenletével bibelődtem nem rég, és rá kellett jönnöm egy apró dologra ami talán még segithet:

    az egyenletekkel meghatározott görbék leirása során a t futó paraméterrel akár más futó pontokat ( vagy szögeket vagy amit csak szeretnél ) is rögziteni lehet az egyenletrendszerben, mely futó pontok aztán segitenek leirni a megjelenitendő pont x,y vagy z tengelyre vett vetületének egyenletét.

    szal összefoglalva én picit újragondolnám nulláról azt az egyenletrendszert amit leirtál először papíron, és utána újrapróbálnám az egész görbe leirását immár proe-ban.

    remélem sikerült vmi újat adnom a témához :)

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

Új hozzászólás Aktív témák