Új hozzászólás Aktív témák

  • Brett001

    aktív tag

    A hétvégi tesztelés után következzen a beszámolóm a Copland DAC 215-ről. :)

    Néhány szóban a készülékről:

    A DAC 215 a dán Copland cég első DA konvertere, mely egy csöves előerősítőt és fejhallgató erősítőt is magában foglal. A készülék masszív felépítésű, minimalista designnal. A hátlapon az IEC hálózati aljazat mellett találhatunk 1x USB-B, 2x optikai, 1x COAX és egy RCA analóg bemenetet, melyre bármilyen vonalszintű kimentettel rendelkező készüléket köthetünk (pl. rádiótuner, kazettás deck). Nagy piros pont érte. Viszont kap egy fekete pontot is, ugyanis sajnos a szimmetrikus XLR kimenet hiányzik, csak 2 RCA van, az egyik változó szintű a végerősítőkhöz és 1 fix jelű kimenet.
    A tápellátásról egy saját gyártású toroid trafó gondoskodik, mely 2 különválasztott ágon táplálja a digitális és analóg áramköröket.
    A DAC 215-nek két üzemmódja van, melyet az előlapon található LED háttér világított kis billenőkapcsolóval vezérelhetünk. Egy tiszta DAC mód, ebben az esetben a feldolgozott jel a fix szintű kimenetre kerül megkerülve a hangerő szabályzót és az elektroncsöveket. A másik mód az AMP, ebben az esetben a jel a változó szintű kimenetre kerül, a fejest is ilyenkor tudjuk hallgatni és a csövek is szerephez jutnak. Az elő-és fejes erősítő A-osztályban dolgozik két darab orosz Elektro Harmonix gyártmányú ECC88-as kettős triódával.
    A digitális szekció lelke az ESS Sabre ES9018-as 32 bites DAC chipje, mely 16-24-32 bit 44.1-384kHz-es PCM és natív DSD64 és DSD128-as jelet képes kezelni. A számítógép felől érkező jelet aszinkron USB-B aljzat fogadja. A DAC 215 az USB kábelen érkező zajos tápfeszt leválasztja, nem fogadja, hanem saját szabályzott tápfeszültséggel működteti. A bemenet i2s-re konvertálódik és közvetlenül a DAC-chiphez csatlakozik.

    Meghallgatás:

    A teszt alatt a Copland mindkét üzemmódját kipróbáltam. A zenei anyagot igyekeztem változatosan összeállítani az akusztikus flamenco gitár muzsikától az elektronikus műfajon át a jazzig minden volt, kivéve az általam nem kedvelt heavy metal/hard rock vonalat.

    Fontos megjegyezni, hogy sajnos csak egy kutya közönséges számítógépes USB kábel állt rendelkezésemre, de hamarosan úgyis be kell szereznem egy normálisabb USB kábelt. ;)

    DAC mód:
    Az Audiolab M-DAC-omhoz képest ami rögtön feltűnik, a mély és középtartomány mássága. A mélyek lentebb mennek, a beütések feszesek, pontosak, kontrolláltabbak, mint az M-DAC-é. A középtartomány részletezőbb, nagyon jó a jelenlétérzet, a magasak kellemesek, izgágaságnak, karcosságnak nyoma sincs. Az egész hangképre a simaság, nyugodtság jellemző. A hangszerek szétválasztása is jobb az Audiolabnál, a színpad is kicsit szélesebb, de sajnos itt közbeszól a hangzásba az öreg TDL hangfalam, melynek nem erőssége a széles tér és a nagy színpad felépítése. :( Nem véletlen van betervezve hamarosan a hangfal csere.

    AMP mód:
    Ezután az Audiolab 8000LX erősítőmet átállítottam végfok üzemmódba és a Copland változó szintű bemenetére kötöttem. Most már a csövek is szerephez jutottak. A hangkép megtartotta az előzőleg említett minden jellemzőjét, de félreismerhetetlenül megkapta a csöves jelleget! :C A mélyek kicsit veszítettek a feszességükből, gömbölyűbbek lettek, de egyáltalán nem puhultak fel. A közepek maradtak tiszták, simák, részletezők. A magas tartomány hogy úgy mondjam "édesebb" lett, egyszerűen lenyűgöző így a hangzás!
    Erősen javallott a DAC 215-öt előfok módban használni, ha valakinek végfokja vagy olyan integrált tranyós erősítője van amin lehet végfok módot választani. Sok hifista vallja a csöves előfok - tranyós végfok királyságát. Igazuk van! ;)

    Fejeserősítő:
    Na most mutatta ki végre igazán a HifiMan Sundara az oroszlánkörmeit. Amit sajna a TDL-ek nem tudnak, tudja a fejesem. A planárokra jellemző kitűnő térábrázolást most kaptam meg igazán. Ez a legnagyobb javulás az Audiolab fejes részéhez képest, a mélyek is jelentősen javultak és természetesen az egész fejhallgatós hangzásra is jellemző a csöves melegség, nagyon sokáig hallgatható, szerethető hang.

    Összegzés:

    Pro:
    - 3in1 felépítés (DAC, előerősítő és fejhallgató erősítő egyben)
    - kitűnő építési minőség
    - tiszta, pontos, részletező, nyugodt hang, előfok és fejes módban +kellemes elektroncsöves hangzással

    Kontra:
    - nincs XLR kimenet
    - nincs távirányító

    [ Szerkesztve ]

    "Felkészültség és fegyelem a sorsunk urává tesz." Farell főtörzsőrmester

Új hozzászólás Aktív témák