Új hozzászólás Aktív témák

  • slfln

    senior tag

    Skacok kéne egy kis technikai segítség, van egy kis baj.
    Ugyan a dolog nem fog kapcsolódni a topikhoz szorosan, de azért érinti azt.
    Tudom, hogy van már ilyen kérdés hasonló témában, de már rég nem írt oda senki és a problémámra nem találtam megoldást az ottani hszek között. Amennyiben valaki válaszolna, kérem vegye figyelembe, hogy az elektromos dolgokkal kapcsolatban annyi a háttértudásom, hogy be tudom a villásdugót nyomni a konnektorba. Szóval a kapcsolási rajzokat multiplikátorospufferkondenzátorról nem érdemes linkelni.

    Na akkor a baj:
    Nemrég elköltöztem egy másik lakásba és úgy néz ki van egy két probléma a ház, pontosabban a lakás elektromos hálózatával. Ezt először akkor sikerült észrevenni, amikor a nappaliban lévő számítógép dobozát és a radiátort egyszerre érintettem meg. Eléggé megrázó volt.
    Ekkor még azt hittem, hogy szimplán elromlott/el fog romlani a táp v. ilyesmi. Aztán volt még pár intő jel amivel nem húzom az időt, de tegnap nyilvánvalóvá vált, hogy foglalkoznom kellene a dologgal.
    A hálószoba v. a nappali konnektorait használva a noti füleskimenete (töltőről üzemelve - magától csak 10 percet bír az akksi) iszonyatos mély hangon búgott. Gondoltam biztos ez is szaródik el és fogtam a régi dacomat, hogy egy hordozható erősítőn át megkerüljem a HO-t. Ez is ugyanúgy búgott USB-n át.
    Ha megérintettem az RCA-t, vagy az erősítő fém részeit akkor abbahagyta.
    Ezután el kezdtem túrni a neten, mi lehet ez.
    A földhurkot azt hiszem ki lehet zárni, mert a lakásban mindent kihúztam, de a nappali és a háló összes konnektorából búg. Próbáltam hosszabbítóval, nélküle, forgattam a dugót, de semmi.
    Viszont se a fürdőszoba, se a konyhai konnektorok nem csinálják.

    Jelenlegi sejtésem az, hogy a '70-es években, amikor a lakás épült, kispórolták a földet ezekből a szobákból, mert csak a nagy fogyasztókhoz (hűtő, mosógép) vitték el.
    Ha tényleg ez lehet a baj, akkor a vezeték kibontása és a föld behúzása nem megoldható, mert nem akarom a lakást szétverni.
    A fürdőből hosszabbítózni meg nem túl jó megoldás, mert hasra esünk benne és akadályozza a közlekedést.

    Szóval a kérdés: Mi lehet még a baj, van e még valami ötlet? Hogyan lehet bontás nélkül megoldani, milyen lehetőségeim vannak?

    Kicsit on is legyek: Az asztali fejes erősítőm nem reagált búgással erre érdekes módon. A nappali konnektorából a DAC-cal búgás nélkül is kiválóan működött (de csak 96db érzékenységgel - 124db érzékenységű iemmel ugyanúgy búg, de ezt csak tegnap vettem észre ugye).
    ..Ami a poén, hogy a fürdő konnektorából, földelt konnektorból most egy picit máshogy szól minden megint. :D

Új hozzászólás Aktív témák