Új hozzászólás Aktív témák

  • Jancsi

    aktív tag

    A találkozón kiderült, hogy a First Watt nem feltétlenül a legjobb fejhallgatóhoz. Hirtelen felindulásból egy-egy 2,2k-s ellenállást kötöttem sorba a DAC kimeneteivel és utána kötöttem a fejhallgatót, műszakilag nem éppen a legszebb megoldás, de jobban szól így mint a First Watt-tal.
    Ma délután tettem egy próbát, kivettem a differenciáló kapcsolásból az összes kondenzátort, és az ellenállásokat kicseréltem egyformákra. ( utóbbi talán kicsit szőrszálhasogatás, de minek legyen benne 6 különböző értékű, ha megoldható 2 értékkel is) Két dolgot vettem észre, kicsit jobb magasak és kevesebb dinamika. Utóbbin erősen meglepődtem, de pár perccel később megtaláltam rá a választ, amikor a kiforrasztott alkatrészeket rendezgettem és találtam 2db 100nF-os kondenzátort, amik noha egy sorban voltak a többivel, ennél közelebbi kapcsolatban nem álltak a szűrő kapcsolással, mivel ők a műveleti erősítő tápjában voltak. El is gondolkoztam, hogy ennyit számítana az a két pici MKT kondi a nagy elektrolitok mellett?
    Eddig is kacérkodtam a gondolattal, hogy a jól bevált LM317-LM337 párost és az LM1117-eseket lecserélem valami kicsit specifikusabbra, de most már biztos. Hogy mire még jó kérdés, van annyi típus mint égen a csillag, s java részük legalább annyira elérhetetlen is.
    A tettvágytól és a kíváncsiságtól fűtve kutakodtam kicsit a interneten, mégis mint lehet kihozni a jelenlegi stabilizátorokból. Már az adatlapokból sejthető volt, hogy az IC-k mellett tornyosuló 100-220uF-os elektrolit kondenzátorok, a 10-20 mA-es áramfelvételhez kicsit túl vannak méretezve. Egy CRC szűrés esetén a több az jobb, mert lejjebb tolja a vágási frekvenciát, de egy szabályzókörben lomhább lesz tőlük a szabályozás, Elna for audio vagy sem menniük kell.
    Kérdés milyen típus és mekkora kapacitással kerüljön az elektrolit kondenzátorok helyére, a különféle weboldalakat böngészve elég sok variáció felmerült többek között, hogy kell-e oda egyáltalán valami? Egyik oldalon elég komoly összehasonlítás is készült a különféle kapcsolásokról [link], kicsit fenntartásokkal kezelek minden mérést ami nem számszerűsíthető és ismételhető meg akárhol akárhányszor, de gondolatébresztőnek nem rossz írás.
    Végül is amellett döntöttem, hogy LM317 és LM337 esetén az adj láb és a föld közzé 100nF, a kimenetre pedig 3x470nF MKT kondenzátor kerül, a két LM1117-esnél ami a DAC analóg tápját stabilizálja pedig 1uF+470nF került a kimenetére, itt az adj lábbal nem kellett foglalkozni révén fix feszültségű stabilizátorok.
    Az átalakítások után a hangok mintha szebben csengenének le és mint ha előjött volna még pár részlet. Üröm az örömben, hogy néhány számban, a "t"-k és az "sz"-ek kicsit sisteregnek, de nem tudom, hogy az átalakítás, a felvétel, a tömörítés vagy a HD-660 hibája.
    Mivel a DAC lassacskán elnyeli végleges formáját ( vagyis, lassan egyszerűbb tervezni egy új panelt, mint ezt átkötögetni), így újra felvetődött, a fejhallgató erősítő kérdése.
    A BUF634 nagyon megmozgatta a fantáziám, elég jókat írnak róla. De egy CanAmp sokkal ésszerűbb választásnak tűnik.
    A CanAmp esetén mennyire kritikus a tranzisztor válogatása illetve a műveleti erősítő típusa?

Új hozzászólás Aktív témák