Új hozzászólás Aktív témák

  • spammer

    veterán

    Lolita (1962) , Lolita (1997)

    Nagyon érdekes történet, melyben egy középkorú professzor beleszeret egy 14 éves lányba, ami nem kis bonyodalmakat okoz. Mindkét film az azonos című regényt dolgozza fel, de mindkettő kicsit másképpen teszi azt. A '62-es, Kubrick által rendezett változat kicsit hosszabban elidőz a karaktereken, hosszabban vezeti fel a történetet, míg a '97-es jóval kevesebb időt szán a lány anyjára, és gyorsabban "belecsap a lecsóba".

    És ha már a lány anyja: Shelley Winters sokkal jobb alakítást nyújtott, mint a '97-es változatban szereplő Melanie Griffith, aki elég "sótlanul" hozta a karaktert, ha összehasonlítjuk őket. A Prof szerepében mind James Mason, mind Jeremy Irons kiváló volt. Más felépítés, más karakterek, de mégis mindkettő nagyon jó a maga módján. És hát Lolita: Sue Lyon fantasztikus volt, hatalmasat játszott, persze a korhoz (1962) képest finoman ábrázolt erotikával, pajkossággal. Egyébként engem kicsit emlékeztetett Chloe Moretzre (belőle is jó Lolita lehetne most ;] ). Aztán jött a '97-es filmben Dominique Swain, akiről nem gondoltam volna, hogy akár csak képes is lesz megközelíteni a régi Lolitát, de sikerült neki. Mintha a kisujjából kirázta volna a szemtelen, csábító kis dög szerepét.

    Kubrick műve inkább lassabb, finomabban ábrázolt, és szatirikus jeleneteket is tartalmaz (Peter Sellers!), míg a '97-es egy kicsit bevállalósabb, vannak benne thriller-szerű jelenetek, benne vannak a Prof belső monológjai, és ott van Ennio Morricone zenéje is, ami nagyon hangulatos.

    Amivel nem vagyok teljes mértékben elégedett, az egy szál a filmben (ami a befejezésre is kihatott), de spoilerezni nem akarok. Az újabb filmben még mondjuk nem is rossz, de Kubrickéban kicsit erőltetettnek hatott.

    Ettől eltekintve én nagyon ajánlom mindkét filmet, kár volna kihagyni őket.

    8/10

    #értékelés-lolita

    [ Szerkesztve ]

    „A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

Új hozzászólás Aktív témák