Új hozzászólás Aktív témák

  • zhagyma

    őstag

    válasz m_kovacs #4232 üzenetére

    Szia!

    A DVI->HDMI kapcsolat kialakítása elméletben nem túl bonyolult dolog. A DVI esetén a tömörítetlen képtartalom minden egyes képppontját el kell juttatni az "adótól" (videókártya) a "vevőig" (LCD monitor). Minden képpont leírása (Red/Green/Blue) 8-8 bitnyi digitális értékkel történik. Minden színhez dedikálnak egy szimmetrikus átvitelt (zavarérzéketlen) megvalósító vezetékpárt (R/G/B) és ezeken "egy ütemben" átküldik az egy képponthoz tartozó bináris színértékeket. Sorba mennek a kép összes pontján, aztán képváltáskor jön a következő kép.

    A HDMI a DVI továbbfejlesztett változata. Csatlakozási pont, jelszint, jelprotokoll szinten visszfelé kompatibils a DVI szabvánnyal (DVI-HDMI kábel).

    A HDMI/DVI esetén a képváltások ideje alatt a színinformáció átküldésére használt vezetékek kihasználatlanok. Ez annyi kihasználatlan időt biztosított, hogy lehetőség mutatkozott 7.1 csatornás LPCM (tömörítetlen) digitális audió átvitelére is (van lehetőség tömörített formátumok átvitelére is, de akkor a fogadó oldalnak kell kitömőríteni a hangot). Ezt beépítették a HDMI szabványba.

    Ez azt jelenti, hogy egy videó kártya DVI kimenete esetén, be kell szúrni a digitális képinformáció közé a digitális hangot és akkor az átvihető. Erre a feladatra plussz hardware szükséges a grafikus kártyára. A mai Nvidia/Ati kártyák ezt meg tudják csinálni, akár az intel GMA 4500HD/MHD vezérlő is.

    Ui: Na Én itt tartok az ügyben. Az intel esetén úgy tűnik blokkolják a HDMI audio képességet DVI csatlakozó esetén (bár tévednék). Az Nvivda/Ati ezzel nem nagyon foglalkozik. Ott tapasztalatok szerint gond nélkül megy a hang a DVI->HDMI-n keresztül.

Új hozzászólás Aktív témák