Új hozzászólás Aktív témák

  • zhagyma

    őstag

    válasz GBogyó #4113 üzenetére

    A botantenna geometriai méretei az antenne rezonanacia frekvenciáját határozzák meg. Ekkor lehet kivenni az antennából a legnagyobb jelszintet, amennyiben illesztett tápvonalon összekötjük a vevővel (talpponti ellenállás = hullámimpedancia = vevő bemeneti impedancia). Az antenna tervezésnél a hullámhossz törtrészeinek megfelelő geometriai méretek jöhetnek szóba (botantenna 1/4 hullámhossz). Tény, ha ennél rövidebb, vagy hosszabb egy botantenna, akkor kisebb jelet fog szolgáltatni. Ez független az antenna helyétől.

    A gömb. A földfelszíni sugárzás során legalább két komponensből tevődik össze az antennán keletkező jel egy adott frekvencián. Az egyik az adótól jön, a másik (több) valamilyen tereptárgyon viszavert jel. Ezek a periódikusan ismétlődő jelek a DVB-T sugárzás szimbólumideje alatt periódikusan (vivőfrekvencia ütemében) összegződnek amplitúdóban, fázisban, irányban (szuperponálódnak) a térben. Ennek következménye, hogy a tér bizononyos helyein gyengítik, máshol erősítik egymást. Mivel periódikusan ismétlődő jelenségről van szó, azért a jelenség a frekvencia függvényében időben, míg a hullámhossz fügvényében helyfüggően folyamatosan ismétlődik. Ez azt eredményezi, hogy a vételi helyen a tér egyes pontjain térerő maximumok / minimumok keletkeznek. Ebből kiindulva a hullámhossznak megfelelő sugarú gömbben biztosan található térerőmaximum, amennyiben elégendő a térerősség a vételi helyen. A 0,5 méter egy hullámhossz alapján kialakított becslés UHF sávú DVB-T esetében.

    Minden esetre a térerőmaximum léte "antennafüggetlen", viszont csak antennával lehet érzékelni / megkeresni. A bonyolultabb antennák (yagi) méretüknél fogva nagyobbak a hullámhossznál, több eltérő frekvenciára hangolt elemet is tartalmazhatnak. Egy ilyen antenna esetén nem biztos, hogy pontosan a térerőmaximumpontban lesz az antenna által leadott maximális jelszint.

    Nem csak irányba kell állítani egy antennát. Antennaszerelés előtt térerősségmérést is illik csinálni (térőmaximum keresés, zavarforrások meghatározása) a vételi helyen. A kiválasztott "legjobb" vételi pontok közül az kerül kiválasztásra, amely legjobban megfelel az árbóc / irány / magasság / zavarmentesség / szerelhetőség stb.. kritériumainak.

    Ui: Bocs, hogy ismerős dolgokat is írok, de úgy gondolom így kerek.

Új hozzászólás Aktív témák