Új hozzászólás Aktív témák

  • zhagyma

    őstag

    válasz SzDani #3786 üzenetére

    A reflekor fólia hasznos dolog: egyrészt megnöveli az antenna nyereségét, másrészt csillapítja az hátulról jövő jelek zavaró hatását. Az antenna nyeresége 3 - 7dBi-vel növekszik, amely a kivitelezés pontosságától és a reflektorfal dipólus távolságból adódk. A 7 dBi soha nem érehtő el, mert végtelen nagy kiterjedésű reflektorfalra lenne szükség és 0,05 lambda (hullámhossz) távolságra kellene lennie a reflektorfaltól az "X"-eknek (dipólus). Ezért ~5 dBi antenna nyereségjavulást szoktak mondai a követekező reflektorfal - dipólus távolságok mellett: 0,1 - 0,35, 0,65, 0,85 lambda.

    Az "X" elektromos szempontból egy hurokdipólus. Az "X" mind a négy szára pontosan a dipólus rezonancia frekvencia hullámhoszának a negyede (1/4 lambda). Ha ez 19 cm, akkor a rezonancia frekvencia: f = c / (4 x 0.19m), ahol c = 300 000 000 m/s a fénysebesség. A dipólus rezonancia frekvenciája: 394,73 MHz. Ha ezt módosítani szeretnéd, akkor a 746 - 802 Mhz közötti sáv közepére kell hangolni a dipólusokat (kb. 9 - 10 cm lesz drótdarab hossza a rövidülési tényezőt elhanyagolva).

    A négy dipólus csoportba van kötve, ezért 6 dBi plussz nyereséget jelent egy dipólushoz képest, ami 2,15 dBi. Így összesen 2,15 + 6 + 5 = 13,15 dBi az elméleti nyeresége az antennának a rezonanacia frekvencián. Ez kicsit módosul az alkalmazott huzalvastagság, a reflektrofal - dipól távolság, a dipólusok összkötései okozta illesztetlenség következtében fellépő jelveszteséggel és kivitelezési hibákkal. Erre szokták mondani, hogy ~10 - 11 dBi a feltételezhető nyeresége.

    A dipólus sávszélessége, akkor a legkisebb, ha "párhuzamosak" szárai. Az a 40 fok megfelelő, mert jobb úgy sem lesz és nálad nem ez a probléma, hanem a zavarérzékenység.

    Az antenna zavarérzékenysége a diplósuk függöleges és víszintes irányszögével függ össze. Ezek minél kisebb értéke miatt az antenna erősen irányérzékennyé válik és az egyéb szögből jövő jeleket "elnyomja". Ez a dipólusnál "elég rossz" és nem módosítható. Ebből a szempontból és antannanyereség szempontjából is a követekező lépcső a yagi antenna (~20dBi), majd a parabola(~30 dBi). UHF sávon parabola nem megvalósítható a hatalmas méretei miatt. Gyakorlatilag 10-15 szörösére kellen növelni egy szokásos műholdas parabola antenna méretei és az LNB-t le kellene cserélni egy dipólra.

    A finomhangolás a reflektorfal - dipól távolság, a dipól huzaldarabok hossza és az általuk bezárt szög változtatását jelenti. Ezekkel a legrosszab esethez képest, akár 3 dBi javulás is elérhető adott frekvencián. Ezzel megduplázod az antenna által vett jel "erősségét". Ha az nem sikerül, akkor venni kell egy UHF yagi antennát, amelynek a nyeresége az UHF50 - UHF69 csatornák között a legnagyobb, ami 2000 - 6000 Ft között beszerehető.

    Továbbiak:

    A TSReader nem biztos, hogy hazudik. A Microsoft a BDA driver írókra testálta a Strength / Quality érték kiszámítását. DVB-T esetben a quality kiszámítása DVB-T OFDM demodulátora által szolgáltatott BER (bite error rate) értékeken alapszik. A BER értékek nem "pillanatnyi" értékek, hanem időagység alatt kimutataható digitálisan nem javítható hibákat jelentenek. Egy normális BER érték megállapítására minimum 10 perc is kell, de a pontos méréshez több óra is szükséges több menetben. Ráadásul a driver írók ezeket a BER értékeket átszámolják "százalék sávokba", hogy megteremtsék az analóg vétel minőségi előírásival az összhangot. A TSReader ezt mutatja. Mindez a driver minőségétől erősen függ.

    MPC-HC tökéletesen lejátssza a DVBViewer alatt lementett ts konténerbe csomagolt videó-t és hangot.

    Media Portal open source software és nekem felismeri a tunereimet, de a windows 7 x64 alatti működés-t még nem sikerült stabilan "előállítani".

    nrc A MONOGRAM AAC Decoder 0.9.6.0 ezen változata működik windows 7 x64 RTM 7600.16385 Enterprise változattal DVBViewer 4.0.0.0 alatt.

Új hozzászólás Aktív témák