Új hozzászólás Aktív témák

  • kuyarashi

    őstag

    válasz Chal #1285 üzenetére

    Fullframe esetében a szélek ugye kiterjesztettek és az optikáknak épp a szélén jön a legtöbb nem kívánatos mellékhatás' (vignettáció, kromatikus aberráció, torzítás, kóma hiba, lágyság, stb.), ráadásul egyes esetekben akár drágább kiegészítőkre lehet szükség. Persze ezeket lehet redukálni, vagy utólag le is lehet vágni a képszéleket, de ez esetben ezzel előre számolni kell a kompozíció beállításakor.

    Az, hogy a CCD-s célhardver a legjobb, az azért nem teljesen igaz manapság. Vannak előnyei, de akkor már inkább a CMOS célhardver az igazi. Nemrég betörtek a piacra az elérhető(bb) árú dedikáltan csillagászati kamerák, melyekben kivétel nélkül Sony CMOS szenzorokat alkalmaznak, jellemzően épp azokat, amelyek a Nikon DSLR-ekben is vannak. Sokszor persze a Sony meghagyja magának a legjobb érzékelőket. Más kérdés, hogy mit tud belőle kihozni összességében. Ami szerencse viszont, az az, hogy az asztrofotózásban az autofókusznak, vagy ergonómiának, stb. nincs jelentős szerepe, itt csak a szenzor számít.

    Ahogy elnézem, elég karvaj lett az A7 III szenzora. (Sajnos nem találom a pontos típusát.) A fényérzékenysége brutál. DxOMark szerint, ISO 3.730, ami nagyon jó jel-zaj arányt (SNR) jelent. (ISO 3.000 környékén jelenleg már kiváló.)

    Ugye a Nikon is Sony szenzort használ gépeiben, melyeknek már jó ideje magasabb az SNR száma, a dinamikája és a színmélysége is, mint a Canonoknak (tisztelet a kivételnek -ami a tesztek szerint mondjuk elég ritka). Kb. 10-15 évvel ezelőttig még a Canonok zajszintje eredendően alacsonyabb volt, mint a Nikonoké, mert utóbbi erőteljes, szoftveres zajszűrést alkalmazott a nyers képeken, ami a kisebb csillagokat, s egyéb hasznos részleteket is eltüntethetett a képről. Szerencsére ez ma már nem így van!
    A Canon választása ma inkább hagyomány, illetve márkahűség. S persze a Canon mellett szól, hogy objektívjeit más gyártók kamerái sokszor előszeretettel fogadják. Fókuszrendszerük is általában nagyon jó, bár utóbbi időben a Nikon is feljött. Canon újabban kevésbé fejleszt és még vissza is fogja gépeit.
    A Canon és Nikon szenzorok között már nincs különösebb eltérés, vagy ha van is, akkor inkább fordítva.

    A puding próbája pedig az evés, szóval ha már úgyis megvan a váz, érdemes kipróbálnod, hogy hogyan teljesít, mielőtt bármi másba invesztálsz. Nem hinném, hogy problémád lesz vele. A bajonett átalakító csak pár ezres, szóval ezen nem fog múlni.

    [ Szerkesztve ]

    iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

Új hozzászólás Aktív témák