Új hozzászólás Aktív témák

  • matesan2

    újonc

    válasz Doky586 #116380 üzenetére

    Sziasztok, van egy furcsa probléma egy egy hónapos géppel.

    A gép:

    Adata 256GB Ultimate SU800 ASU800SS-256GT-C SSD meghajtó
    Be quiet! Pure Power 10 500W BN273 tápegység
    Cooler Master MasterBox Lite 3.1 MCW-L3B3-KANN-01
    Asrock Z370M Pro4 alaplap
    G.Skill Aegis 2x8GB DDR4 3000MHz F4-3000C16D-16GISB memória
    Intel Core i5-8400 BX80684i58400 processzor
    Zotac GTX1070 Ti 8GB GDDR5 Mini ZT-P10710G-10P videokártya
    Cooler Master Hyper 103 RR-H103-22PB-R1 processzor hűtő
    Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez 12+12 hó gar.

    Bemásolom a probléma részletes leírását, amit elküldtem az eladónak. Szeretném kiszűrni, hogy esetleg szoftveres probléma-e, hogy ne kelljen szervízbe küldözgetni, ehhez kérném a segítségeteket.

    "Nem tudom eldönteni, hogy hardver vagy szoftver probléma e. Már küldtem vissza a gépet Önökhöz, mert a kiszállítása közben elmozdult az alaplap.

    A probléma lefolyása:
    - pár hete észrevettem, hogy csak 8 gb ramot ismer fel a gép a 16-ból. Kivettem-visszaraktam a ramokat, felismeri azóta a 16 gb-ot. Viszont bekapcsolásnál szinte mindig újraindul, és kiírja, hogy "The System tried to boot several times before …" De az alábbi problémák csak később jelentkeztek, nem biztos az összefüggés.
    - Néhány napja észrevettem, hogy furcsa szaggatás jelentkezik a játékoknál. Hiába van a Vsync bekapcsolva, állandóan megugrik 60 fps-en túl 63-68 fps-re, és emiatt beszaggat (jobban mondva inkább meg-megugrik, és így darabos a játék). A legkisebb felbontásban, minimális grafika mellett is fennáll. Lefuttattam benchmarkot a gépről, teszteltem a memóriát, kitűnő eredménnyel. Próbáltam kényszeríteni az adaptív Vsync-et an Nvidia panelen keresztül, de csak rosszabb lett. Próbáltam egy programmal 60 fps-re lockolni, ettől is rosszabb lett (kék halál).
    - Kb. 10-szer jelent meg kék halál, különböző üzenetekkel. Fontos, hogy két alkalommal épp kb. 5 perccel azután, hogy eltűnt a probléma, mert átállítottam más felbontásra/herz-re a játékot, majd onnan vissza full hd-ra, 5 percig tökéletesen működött, aztán kék halál. Ez kétszer megtörtént, azóta csak a szaggatás van, hiába állítgatom.
    - Nem játék specifikus a probléma, a Fifa 19 szaggat, a processzor túlműködik (számlál-berreg), és a videókártya zümmögő hangot ad ki a meccsek futása közben (három hónapja játszok már vele eddig problémamentesen).
    - Manuálisan frissítettem minden drivert. Megpróbáltam visszaállítani az Nvidia korábbi driver-eit, mert mostanában volt driver frissítés. Az ASRock honlapjáról frissítettem specifikusan ennek a modellnek a drivereit.
    - Visszaállítottam a gépet végül az eredeti állapotára, törölve mindent, a problémák ugyanúgy fennállnak (a bekapcsolásnál az újraindulás is). Tehát nem szoftveres probléma? Megjegyzem, a drivereket nem hozza alapállapotba a visszaállítás (és nem tudom hogy kellene ezt elérni), így a legutóbbi Nvidia driver van rajta fent például, a frissen újratelepített Windows-on. Továbbra is fennállhat tehát driver-ütközés (?).
    - Azt olvastam, hogy bizonyos alaplapok nem szeretik az a1-b1 slotot a memóriáknak. Átraktam a memóriákat a2-b2-re, bekapcsolásnál nem indult újra utána a gép kb. 50 alkalomból egyszer sem, rendesen bootolt. De a grafikai problémák nem szűntek meg. Talán mert (ahogy olvastam) a BIOS-ban is át kellene írni valamit, hogy az a2-b2 slot-ra váltson az alaplap? Most visszaraktam őket a1-b1 slotba, és visszatért a boot probléma, tehát az biztosan a ramoktól van, de kérdés hogy összefügg-e a grafikai problémákkal.
    - Láttam, hogy új BIOS verzió jött ki októberben. Talán frissíteni kellene?

    Mit tehetnek még, hogy kiszűrjem a szoftver problémát? Ha biztosan hardver probléma, akkor küldeném Önökhöz szervízbe. "

Új hozzászólás Aktív témák